חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חברות משפחתיות – מינוי מנהל חיצוני

חברות משפחתיות – מינוי מנהל חיצוני

חוּצָנִים אָךְ נֶחוּצִים - ניהול חיצוני בחברה משפחתית בני משפחה בחברה משפחתית עשויים להגיב ברגישות וברגשנות בהבינם שהם נדרשים לחפש מנהל חיצוני. אמנם מנהל מקצועי, מנוסה, מומחה בתחומו, אך שאינו בן משפחה. מינוי מנהל חיצוני בחברה משפחתית, משמעותו גדולה ורחבה יותר מאשר בכל עסק אחר. זהו מעיין "אימוץ בסגנון חברה משפחתית". המנהל החיצוני, בדרך זו או אחרת, יהיה מעורב מעבר למעורבותו בחברה, גם בענייני המשפחה בעלת העסק.
ליצירת קשר עם המומחים שלנו התקשרו עכשיו 072-250-0354 או פנו אלינו בווצאפ 054-443-6422 או השאירו פרטים.

תוכן עניינים

לאחרונה ליווינו חברה משפחתית, שהוקמה ע"י שני אחים לפני כ – 25 שנים ונוהלה מאז רק על ידם. עם השנים הצטרפו עוד עובדים ובני משפחה לעסק, אשר למרות גידולו וצמיחתו, נשאר אינטימי, חם ומשפחתי. במקביל לניהול העסק ומזה זמן רב, עוסקים הבעלים גם בפעילויות צדקה ותרומה לקהילה, פעילות מבורכת אשר הולכת ומתרחבת במקביל להתרחבות העסק וצמיחתו. כחלק מתהליך זיהוי והגדרת האסטרטגיה של החברה לשנים הבאות, עלה הרצון של האחים להגדיל את היקפי הפעילות של העסק ולהתרחב לתחומים נוספים על פני שרשרת הערך ובד בבד, להמשיך בהתנדבות החברתית בה הם עוסקים באופן אישי.

הרצון לגדול לתחומים חדשים והעובדה כי הם נעדרים שעות ארוכות מהעסק, הביאו לפיתחם את השאלה, האם זה הזמן להכניס לחברה מנהל, שאינו בן משפחה?

"מה, אני כבר לא מספיק טוב בשבילך?"

מתי אנו נדרשים לניהול חיצוני בחברה משפחתית

בדרך כלל תעיד צמיחת העסק, על המועד בו תידרש החברה המשפחתית לניהול מקצועי. הצמיחה יכול שתבוא לידי ביטוי בדרכים שונות;

– התפתחות קווי מוצר חדשים, המחייבים לעיתים ניהול מורכב, מקצועי ומתוחכם יותר

– שינויים במבנה האירגוני, העשויים לנבוע בין היתר ממעבר בין דורי

– פניה לשווקים חדשים, כגון יבוא ויצוא

– ועוד…

במקרים אלו ואחרים, מבין ראש המשפחה כי הגיע לקצה גבול היכולת הניהולית שלו, ואשר מעבר לגבול זה, על מנת שהעסק ימשיך ויתקדם הוא נדרש למנהל מקצועי. נדגיש, כי הגבול אינו חד וברור וכי הוא תלוי בעסק, במשפחה ובמכלול הנסיבות באותה עת.

"למקומות, היכון, צא!"

מאיפה מתחילים לחפש מנהל חיצוני לחברה?

לפני תחילת החיפוש, צריכים בעלי החברה להגדיר ולהחליט לגבי עתידה ולגבי רצונותיהם, הן האישיים והן המשפחתיים. ולאחר שעשו זאת, עליהם להיות ברורים וגלויים הן כלפי פנים מול בני המשפחה והעובדים והן כלפי חוץ, אל מול המנהל אותו הם מבקשים. יש חשיבות גדולה לגילוי נאות ומלא אודות מטרות בעלי החברה.

מחד, ההצהרה על חיפוש מנהל חיצוני עשויה לערער את ביטחונו של הדור הבא, כי אינו טוב או מוכשר מספיק. הבהרת בעלי החברה כי המנהל החיצוני בא לתת מענה לניהול תחומים שאינם בקיאים בו, תוכל להרגיע את הרוחות ולאפשר לכולם להרתם למשימה.

מאידך, על המועמד למשרת המנהל להיות מיודע אף הוא בתכניות המשפחתיות בכלל ושל העסק המשפחתי בפרט. הדבר קשור ישירות עם עתידו שלו ותפקודו כמנהל בחברה. אם הדברים אינם ברורים די צרכם, הרי שפוליטיקה פנים משפחתית וגאווה של בני המשפחה, עשויים לחבל בתהליך הרצוי.

"לא הולכים למכולת בלי רשימה"

הגדרת התפקיד למנהל החיצוני האידיאלי

בשלב זה, מוכנה המשפחה להתחיל בצעד המעשי הראשון לקראת גיוס המנהל החיצוני המתאים ביותר עבורה. זהו השלב בו נגדיר את מכלול הכישורים המקצועיים הנדרשים מהמנהל החדש. ננתח את תחומי העיסוק הנדרשים ממנו, וכך נגזור את דרישות התפקיד; רקע, נסיון והשכלה ובמקביל, משימות, מטרות, תפקידים ופירוט תחומי אחריות.

זהו שלב טכני בכל שלבי המיון וקל יחסית להערכה וביצוע. שלב זה מהווה את המשוכה הראשונה אותה צריך לעבור המועמד למשרת מנהל.

"לחברה משפחתית דרושים מנהל, דיפלומט ופוליטיקאי"

מה עוד נחוץ למנהל חיצוני

כעת, נסו לכתוב, מעבר לדרישות התפקיד המקצועיות, גם את סט האמונות והערכים הקיימים היום בעסק המשפחתי. הנסיון מוכיח, כי התאמה חלקית לערכים אלו או אי התאמה כלל, תהווה את הסיבה העיקרית לחוסר הצלחתו של המנהל החציוני ולעזיבתו את החברה בסופו של יום.

המנהל החדש צריך ש תהייה לו הבנה ברורה והיכרות עם הגבולות המשפחתיים, הייחודים למשפחה אליה הצטרף. לכל משפחה יש מערך אמונות וערכים אשר יש לנהוג בהם ביראת קודש, בעיקר כאשר מדובר באדם חיצוני ועליו להפגין אינסטינקטים טובים אודות אותם תחומים שהם מחוץ לשטח הפעולה שלו. הוא מחוייב להביא לעסק מקצועיות, מנהיגות והובלה ובד בבד לשמור על האחדות המשפחתית. כמו דיפלומט מנוסה, אסור למנהל החיצוני לקחת צד ועליו לאפשר למשפחה לפתור את בעיותיה שלה, אך הוא צריך להיות מוכן לעזור להם, בחיפוש אחר חלופות ופתרונות אפשריים, מבלי לנקוט עמדה.

במקביל, צריך המנהל החיצוני להיות נחוש ובעל כוחות רצון. הוא יהיה זה שימצא עצמו מבשר בשורות פחות טובות ורצויות או מקבל החלטות שאינן הודות. אצל אחד מלקוחותינו בעבר, "השאירו" למנהל החיצוני לעשות את כל אותם דברים שלא העזו לעשות מטעמי אי נוחות ורגישות; פיטורי עובד ותיק, סגירת מחלקה לא רווחית ועוד.

"תחתום לי כאן וכאן וכאן"

סיכום ומסקנות

בבואנו אפוא לגייס מנהל חיצוני, עליו להיות בעל שתי יכולות להן זקוקות חברות משפחתיות ומהוות מפתח להצלחתו והצלחת החברה;

  • כישורים מקצועיים היכולים להפוך מגבלות להזדמנויות וצמיחה, בעיקר בתחומים בהם אין בעסק בעל מקצוע מומחה בתחום זה
  • כישורים אישיים ויכולת להביא לסגירת חילוקי דעות חוזרים ונשנים ומאידך, לפתוח ולהעלות לדיון שאלות נוספות וחדשות, שלא נשאלו מעולם

אם נחזור לסיפורנו בראשית הדברים, הרי ששם עברו האחים והמנהלים את המשוכה, הגבוהה יש לציין, והכירו בעובדה כי עליהם להיעזר בשירותיו של מנהל מקצועי וחיצוני. לאחר תקופה קצרה גויס האדם המתאים, אשר ענה על כל דרישות התפקיד לשביעות רצון המשפחה. הגדרת תפקידיו מראש ויותר מכך, מיהו האדם שהם מבקשים, הביאו אותם לשכור את שירותיו של מנהל חיצוני, שתוך תקופה קצרה השתלב בעסק ובמשפחה במקביל. בדרכי נועם אך בנחישות, הביא איתו כלי ניהול ושיטות עבודה חדשות, ועזר למנהלים "לעשות סדר" בחברה. התוצאות העסקיות לא אחרו לבוא, והן מראות כי הבחירה הייתה טובה ונכונה וכי העסק עשה ועושה את פריצת הדרך, שכפי הנראה לא הייתה מתאפשרת אחרת.

חברת SMC – ליווי עסקי, ייעוץ אסטרטגי וחברות משפחתיות

מיכל וולקני גולן
דברו איתנו
ליצירת קשר עם המומחים שלנו
עסקים משפחתיים
מי אנחנו

חברת SMC הוקמה ע"י אילן שגב, לשעבר משנה למנכ"ל בנק דיסקונט, ויו"ר בנק דיסקונט למשכנתאות. מאז הקמתה בשנת 2010 עוסקת הקבוצה בייעוץ לחברות בינוניות וגדולות, ממפעלים וחברות יצרניות, דרך ליווי חברות משפחתיות בתהליך העברה בין-דורית, ועד חברות בתחום ההייטק והביוטכנולוגיה.

אהבתם.ן את המאמר ?

נשמח אם תצטרפו אלינו לרשימת התפוצה, ואחת לחודש נשלח לכם.ן מאמר בנושא אסטרטגיה, ניהול והעברה בין דורית.

שאלות נפוצות

לא בכל החברות המשפחתיות נמצא את כולן, אבל לרוב, לא נמצא חברה משפחתית שאין בה לפחות אחת מהטעויות הללו:

  • מינוי בני משפחה לתפקיד ניהולי בו אין להם ניסיון או הכשרה
  • טשטוש גבולות בין המשפחה העסק והפרט
  • רצון לטאטא קונפליקטים בעסק "מתחת לשטיח" כדי לשמור על יחסים טובים במשפחה
  • חוסר בהגדרות תפקידים ברורות וחלוקת סמכויות בין בני המשפחה
  • חוסר התייחסות מתאימה למעבר הבין דורי והשלכותיו בתחום העסקי והמשפחתי
  • ועוד ועוד…

חברה משפחתית הינה חברה שנמצאת בבעלות בן משפחה אחד או יותר, ומועסקים בה מספר בני משפחה בתפקידים שונים.

בני המשפחה המנהלים את החברה המשפחתית ומועסקים בה בדרך כלל מחויבים מאוד להצלחתה ולויאליים מאוד, לעיתים יותר מאשר מנהלים שכירים.

חברות משפחתיות יפעלו בד"כ מתוך ראייה אחראית כדי לשמר את העסק ולהעבירו הלאה, לדור הבא. על- פי מחקר שנערך באוניברסיטת תל אביב נמצא כי חברה משפחתית, בעלת מינוף נמוך יחסית, מגיעה לתשואה כמעט זהה ביחס לחברה לא משפחתית, שנסחרת בבורסה הישראלית וממונפת גבוה.

הדרך הטובה ביותר לביצוע העברה בין דורית הנה באמצעות תהליך יסודי, המערב את כל בעלי העניין בארגון, דור המייסדים, בני הדור השני, עובדים משמעותיים בארגון ועוד. התהליך צריך להיות משתף ושקוף המביא לידי ביטוי את הצרכים הרצונות והיכולות של כל אחד מבעלי העניין.

תהליך העברה בין דורית מתחיל בשיחות עומק עם כלל בעלי העניין בארגון , בני הדור המיסד, בני הדור השני כאלו שעובדים בחברה וכאלו שמחוצה לה. במסגרת הראיונות ילמדו היועצים את הצרכים והרצונות של כל אחד מבעלי העניין, כמו גם את מבנה הנכסים המצוי בידי המשפחה. בשלב הבא תגובש תוכנית להמשכיות העסק בדרך של העברה בינדורית, יקבעו בני דור ההמשך שייקחו עליהם את עול הניהול, יקבע מועד מתאים להעברה ה"מקל" ותגמול לכל הגורמים הרלוונטיים בדמות רכוש, כסף מניות/אחר לפי מבנה הרכוש של המשפחה. 

למה אנחנו?

הצוות שלנו מורכב מיועצים וותיקים, כולם בעלי ניסיון מגוון בניהול בכיר בארץ ובעולם.
את כל הנסיון הזה בנוסף לעבודת צוות מעולה, אנחנו רותמים לטובת ההצלחה שלך, ומלווים אותך עד לתוצאות הרצויות.
יחד איתנו אין גבול ליכולות שלך.

הייחודיות שלנו
לקוחות מספרים
בין לקוחותנו
אולי יעניין אותך גם
ייעוץ לעסקים משפחתיים
ייעוץ לעסקים משפחתיים – המדריך המלא

ייעוץ עסקי בחברה משפחתית כולל בנוסף להיבטים העסקיים ה"רגילים" כגון תפעול, מכירות, גבייה, שיווק, פרסום, קשרי לקוחות ועוד גם היבטים נוספים המוסיפים למורכבות התהליך. בחברה משפחתית, נעסוק בתהליך הייעוץ גם במערכת היחסים שבין בני המשפחה כיוון שמערכת היחסים מהווה אלמנט משפיע ואינטגרלי למערכת העסקית, ויש להתחשב בה כאשר מגבשים את האסטרטגיה ואת התוכנית העסקית.

קרא עוד »
ייעוץ לעסקים משפחתיים
הקשר בין תהליך גיבוש אסטרטגיה עסקית לבין מעבר בין-דורי

כמי שמלווה חברות משפחתיות, אני רואה שוב ושוב את העוצמה והמורכבות שטמונות בעסקים שנבנו מתוך קשרי דם, חלומות משותפים והשקעה רגשית. אך לצד הגאווה במורשת והמחויבות להמשכיות, מתעוררות לא פעם שאלות כבדות משקל: איך מעבירים את המושכות לדור הבא בצורה שתשמר את ההצלחה העסקית? ואיך מוודאים שהעסק המשפחתי ימשיך לשגשג גם כשמתחלפת ההובלה שלו?

קרא עוד »
ייעוץ אסטרטגי
הכוח שמניע חברות משפחתיות

אחת ההרצאות הנצפות והמצוטטות ביותר של טד היא הרצאתו של סיימון סינק, יהודי- בריטי, שהחל את דרכו כפרסומאי והפך לסופר ומרצה מבוקש בעולם. בהרצאתו "מעגל הזהב" (The Golden Circle), סיימון סינק מציג גישה מעוררת השראה להנהגה ושיווק אפקטיביים.

קרא עוד »
חברות משפחתיות גלובליות
האתגרים הייחודים של חברות משפחתיות גלובליות

מחקרים בארצות הברית מראים כי כתשעים אחוזים מהארגונים העסקיים בארה"ב הנם חברות משפחתיות, בישראל משערים כי השיעור דומה. זוהי מציאות מורכבת, מאתגרת, ומרובת מהמורות, הכוללת התמודדות עם מחלוקות מקצועיות המאיימות להפוך למחלוקות אישיות ועירוב שבין המקצועי והאישי. אמנם, אין ארגון משפחתי אחד דומה למשנהו אולם מחקרים מראים כי ישנם נושאים "חוצי ארגון" המתקיימים במרבית החברות המשפחתיות.

קרא עוד »
העברה בין דורית
העברה בין דורית – "היום שאחרי"

תהליך מעבר בין דורי הינו תהליך מורכב ולא קצר, אולם גם השטח מראה, כי סיוע של יועץ חיצוני להעברה בין דורית ועבודה שיטתית, מסודרת וסבלנית, מבטיחה שקט נפשי לכל בני המשפחה, שומרת על שלמותה ואחדותה, ואפילו מעניקה לעסק המשפחתי הזדמנות לצמיחה מחודשת.

קרא עוד »
חברות משפחתיות - נוסחת ההצלחה
חברות משפחתיות – נוסחת ההצלחה

חברות משפחתיות ותפקידן בכלכלה העולמית – חברות משפחתיות (FAMILY OWNED BUSINESS = FOB) ממלאות תפקיד מרכזי בכלכלה העולמית – תפקיד שלעתים קרובות לא מדובר או מוערך.
למעשה, חברות משפחתיות מהוות יותר מ-70 אחוז מהתמ"ג העולמי, הן מייצרות מחזור של בין 60 טריליון ל-70 טריליון דולר בשנה, אחראיות על כ- 60 אחוז מהתעסוקה העולמית ומשחקות תפקיד קריטי בתמיכה בחינוך, שירותי בריאות ופיתוח תשתיות ברחבי הקהילות שלהם ברחבי העולם.

קרא עוד »
תגמול בני משפחה בני משפחה בחברות משפחתיות
תגמול בני משפחה בחברות משפחתיות

"לא יכול להיות שיהיה הפרש במשכורת בין הילדים שלי" מסבירה לי האימא, בעלה, שהקים את העסק ויושב איתנו בפגישה , לפי שפת הגוף שלו חושב אחרת. דיאלוג החוזר על עצמו פעמים רבות בפגישות עם הורים שהם גם בעלים של חברות בזמן ביצוע תהליך של העברה בין-דורית.
גם במאפיה בבעלות משפחתית שיסד האב, כשמתוך 4 ילדיו רק שניים עובדים במאפייה כולם גם אלו שלא עובדים במאפייה המשפחתית הגדולה קיבלו תמורה חודשית זהה…מה שגרם להתמרמרות ומתח ו…זימון יועץ חיצוני לעברו "הושלך תפוח האדמה הלוהט".

קרא עוד »
העברה בין דורית בעסק משפחתי
העברה בין דורית בעסק משפחתי – סכסוכים בין אחים

"אתה לא מופתע שבגילי הצעיר אני רוצה לטפל כבר עכשיו בהורשה של רכוש המשפחה?" שאל אותי המושבניק גדול הממדים שישב מולי, ולפני שהספקתי להשיב הודיע לי בן שיחי " נשבעתי שמה שקרה לי עם האחים והאחיות שלי לא יקרה לילדיי, והוסיף "כבר הוצאנו על עורכי דין הון תועפות, זה נמשך שנים, הסיום לא נראה באופק למרות שכבר הודעתי שאני מוותר על חלקי…"

קרא עוד »
חברות משפחתיות בישראל

שוק העסקים הישראלי מאופיין בכמות גדולה של חברות משפחתיות, המהוות חלק חשוב מהכלכלה. עם חלוף השנים, חברות משפחתיות רבות בישראל פועלות כבר בדור השלישי, ומספקות במהלך שנות פעילותן הרבות, יציבות ופרנסה למשפחות רבות.

קרא עוד »
יועצת אסטרטגית בכירה, תמר אדלר
עסק משפחתי – איך עושים את זה נכון?

בעלים של עסק משפחתי? מנהלים חברה משפחתית? ההרצאה הזו היא בול בשבילכם!
תמר אדלר מנכ"לית חברת הייעוץ SMC GROUP ויועצת אסטרטגית בכירה המתמחה בסיוע לחברות משפחתיות, מרצה בכנס של התאחדות המלאכה והתעשייה, במלון כרמים בקרית ענבים!

קרא עוד »
חברות משפחתיות – הערכות שווי

הערכת שווי היא מעשה בין אמנות לאומנות, אתגר מורכב וייחודי, לכאורה שיטות מוגדרות ונוסחאות ובכל זאת התוצאה לפעמים מפתיעה ולא כל כך ברורה.

בחברה משפחתית כאשר הערכת השווי צריכה לסייע באיזון נכסים בין בני המשפחה, הסיבוך עולה פי כמה, אי היכולת להשוות "תפוחים לתפוחים" , כלומר להשוות שני דברים דומים עם מכנה משותף ברור , מייצרת לעיתים …דמעות, אכזבה וכעסים … להרבה שנים.

קרא עוד »
כנס העברה בין דורית בעסקים משפחתיים

משפחות רבות המנהלות עסק מצליח (אחד או יותר) וצברו במשך השנים רכוש נוסף, מעוניינות להוריש את העסק והרכוש לבני הדור השני. במסגרת תהליך ההעברה הבין דורית מתמודדת המשפחה כולה עם שאלות לא פשוטות, שאלות כמו: "איך עושים את זה נכון?, ממה כדאי להימנע? והחשוב מכל,  כיצד שומרים על משפחה מתפקדת ומאושרת לאורך התהליך?

קרא עוד »
דירקטוריון בחברה משפחתית

שרידותן של חברות משפחתיות: חברות משפחתיות אחד המבנים השכיחים והוותיקים בעולם העסקים הינו החברה המשפחתית. ממחקרים שנעשו בארץ ובעולם עולה כי בין 80%-90% מהחברות הינן חברות משפחתיות. אותם מחקרים מראים כי חברות משפחתיות רבות נהנות מחד, מביצועים עסקיים טובים יותר, אל מול חברות שאינן משפחתיות, אולם מאידך רק כ- 10% מהן ישרדו את המעבר לבני הדור השלישי.

קרא עוד »
למה אנחנו?

הצוות שלנו מורכב מיועצים וותיקים, כולם בעלי ניסיון מגוון בניהול בכיר בארץ ובעולם.
את כל הנסיון הזה בנוסף לעבודת צוות מעולה, אנחנו רותמים לטובת ההצלחה שלך, ומלווים אותך עד לתוצאות הרצויות.
יחד איתנו אין גבול ליכולות שלך.

הייחודיות שלנו
גלילה לראש העמוד

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

דילוג לתוכן