תוכן עניינים - יועץ לחברה משפחתית
דווקא בעסק משפחתי כדי לא לפגוע ביחסים הקרובים ותחושת האמון, יטו בני המשפחה לא לדון במחלוקות ולהשאיר אותן בעינן. פעמים רבות אנו נתקלים בעבודתנו באנשי עסקים מנוסים המסדירים כל נושא, מול שותפיהם העסקיים בצורה חוזית וכתובה, אולם מול בני משפחתם הם חשופים ומעורבים רגשית, מה שמונע מהם להתנהל באופן מסודר ורציונלי.
יש לזכור כי כמו בכל תחום בחיים האישים והארגוניים כאחד, לא ניתן יהיה להימנע כליל מסכסוכים ואי הסכמות, בחברה, אך חשוב שאלה לא יהפכו לסכסוך משפחתי או מחלוקת מתמשכת. האופן בו נתמודד עם הסכסוכים המשפחתיים, הוא זה שיקבע האם העסק יצא "מצדו השני" של המשבר חזק יותר משנכס אליו (וכן זה אפשרי), או לחילופין יפגע אנושות לעיתים עד כדי קריסה.
מהם הגורמים העיקריים לסכסוכים בעסק משפחתי?
הגורמים לסכסוכים בעסק המשפחתי הינם שונים ומגוונים, ועשויים לנבוע ממקורות שאינם ענייניים. מרבית הסכסוכים בחברה המשפחתית נובעים ממשקעי עבר ומשנים רבות של שתיקה ושל ל"טאטא מתחת לשטיח", דבר המגביר את עצימות הסכסוך ומקשה על פתרונו.
לעיתים קרובות אנו עדים לסכסוכים על רקע אישי הפוגעים בהתנהלות התקינה של העסק, כמו גם מקרים הפוכים של סכסוכים על בסיס עסקי, הפוגעים במרקם היחסים האישי בין בני המשפחה.
כמו כן, נראה בחברות משפחתיות סכסוכים בין בני המשפחה על רקע העברת העסק לבני הדור הבא, בעיקר על נושאים כמו: תגמול, כפיפות והגדרות תפקידים בין בני המשפחה. סוג נפוץ אחר של סכסוכים נובעים ממתחים וסכסוכים בין בני המשפחה העובדים בעסק ובין אלו שאינם עובדים בו בעיקר על חלוקת רווחים והכנסות מהעסק.
כיצד ניתן למנוע סכסוכים בעסקים משפחתיים
כמו במקרים רבים אחרים גם במקרה של סכסוכים משפחתיים, עדיף לעסוק במניעה, ו"לתפוס" את המשבר בשלב מוקדם ככל שניתן. דיאלוג פתוח ותקשורת מכבדת בין בני המשפחה כבר בשלבים הראשונים של כניסת בני הדור השני לעסק, (או עם תחילת המחשבות של בני הדור המייסד על הפרישה), יעזרו למנוע מחלוקות שעלולות להתפתח לכדי משברים ואף למנוע את סכסוכים עתידיים.
כאשר מי מבני המשפחה חש שיש סכנה לעסק עקב אי-הסכמה משפחתית, מומלץ לפתוח את הנושא מוקדם ככל האפשר ולנהל דיאלוג פתוח וכנה. בתחילה רק בין חברי המשפחה, ובמידה ולא מצליחים להגיע לעמק השווה, לשקול להכניס צד שלישי כדוגמת יועץ מומחה המתמחה בתחום המעבר הבינדורי ובמניעת סכסוכים משפחתית. בשיחת אלו יש להציף את כל הקשיים, הצפיות, והרצונות של כלל הצדדים המעורבים ולנסות לגבש הסכמה שתאפשר המשך התנהלות תקינה כעסק וכמשפחה.
מהם הכלים הקיימים לסיוע בפתרון סכסוכים משפחתיים?
קיימים מספר כלים לסיוע בהסדרת היחסים בין בני המשפחה, אותם יש להתאים ו"לתפור" לצרכיה של כל משפחה. ברוב המקרים מומלץ להשתמש ביותר מכלי אחד מהמפורטים להלן:
- אמנה משפחתית –מסמך המכיל את כלל ההסכמות בין בני המשפחה, שיכיל למשל הנחיות לגבי הגדרת תפקידיהם של בני המשפחה, הנחיות המפרטות את תהליך הכניסה של בני הדור השני והשלישי, התייחסות לחלוקת הבעלות בחברה, לסוגיות של הגדרות תפקידים, ניהול, תגמול , מנגנוני היפרדות (אם וכאשר) ועוד. מסמך זה למרות שאינו קל לגיבוש ועיצוב, יסייע להציף את כל הנושאים הפתוחים בין בני המשפחה ובעתיד סביר שימנע מחלוקות.
- מסמכי רשמיים אחרים של החברה– את ההסכמות שבין בני המשפחה יש להביא לידי ביטוי גם במסמכים הרשמיים של החברה, כמו בתקנון החברה, חוזי ההעסקה ועוד
- צוואות, יפויי כוח מתמשכים והסכמי ממון– את ההסכמות ואת רצון הדור המייסד יש לשקף גם בצוואות של כלל בני המשפחה, ביפויי הכוח המתמשכים ובהסכמי ממון
התהליך מטבעו מומלץ שיהיה שקוף ויערב את כל בני המשפחה (ולעיתים קרובות גם את בני זוגם.ן) ובסיומו יהיה ברור לכל אחד מבני המשפחה מהו תהליך ההעברה הבינדורית המתוכנן, מהי חלוקת הרכוש שמתכננים ההורים, מהן סמכויות הניהול שלו ושם שאר בני המשפחה ועוד.
יש לזכור, כי תהליך יצירת ההסכמות ומיסודן במסמכים הרשמים אינו פשוט, ודורש זמן ויכולת גישור ופישור, אולם לאחר ההגעה להסכמות, סביר כי ההתנהלות המשפחתית תהיה טובה יותר בעתיד וסכסוכים רבים ימנעו.
אבל מה עושים כשהסכסוך במשפחה כבר פרץ?
אמנם יש לעשות הכול כדי לא להגיע לכדי סכסוך משפחתי, אולם לעיתים המשבר כבר "כאן". פעמים רבות, גם אם היו סימנים מטרימים, הם לא טופלו בזמן או לא טופלו בצורה נכונה והסכסוך המשפחתי פרץ … מה עושים אז?
ברוב המקרים יהיה זה הזמן הנכון לפנות לגורם שלישי שישמש גורם אובייקטיבי יגשר, יפשר ויעזור לצדדים לפתור את המחלוקת אמנם משימה מורכבת, אך אפשרית.
פעמים רבות בני המשפחה רק מחכים לאותו אדם ש"יוריד אותם מהעץ", ומבינים את השלכות הרות האסון של הסכסוך המשפחתי הן ברמה האישית והן ברמה העסקית.
זה המקום להדגיש, כי פניה לבית המשפט הנה מוצא אחרון ומומלץ בחום ולהשתמש עוד קודם בכל הכלים הקיימים והעומדים לרשות המשפחה. מסיבות מובנות הופך בית המשפט את הסכסוך לפומבי ועשוי לפסוק ע"פ אינטרסים של בעלי עניין אחרים (נושים, ספקים, עובדים) ולאו דווקא של הבעלים בני המשפחה. שלא לדבר על הסלמת הסכסוך והקטנת הסיכוי "לשלום בית" בעסק ובתוך המשפחה. וחבל!!!
לסיכום:
סכסוכים במקום העבודה ככלל אינם עניין נעים, ובחברה משפחתית על אחת כמה. ההמלצה המרכזית הינה לנסות למנוע אותם מראש ע"י יצרת דיאלוג פתוח ושקוף, מוקדם ככל האפשר ושיקוף ההסכמות באמנה משפחתית ובמסמכים משלימים.
והיה אם פרץ כבר הסכסוך המשפחתי כדאי להיעזר בשירותיו של גורם שלישי אובייקטיבי המוסכם על כל הצדדים ולנסות להגיע להסכמות בדרך של גישור ופשרה. מובטח כי גם העסק וגם הרקמה המשפחתית יצאו מורווחים ואף מחוזקים ומאוחדים מתהליך כזה.