תוכן עניינים
מהו ברבור שחור?
אז מהו אותו "ברבור שחור", שם מקסים לאירוע פחות "מקסים":
ברבור שחור – "הוא נמצא מחוץ לתחום הציפיות הרגילות, שכן דבר שקרה בעבר לא יכול להצביע באופן משכנע על היתכנותו. שנית, יש לו השפעה קיצונית. שלישית, על אף חריגותו, הטבע האנושי גורם לנו לרקוח, לאחר מעשה הסברים להתרחשותו, שהופכים אותו למוסבר ולחזוי"
(מתוך הספר הברבור השחור – נסים ניקולס טאלב)
הקורונה ומלחמת חרבות ברזל
הקורונה פגעה בחלקים נרחבים של העולם, מלחמת אוקטובר 2023 – מתחוללת כאן ועכשיו!
והנה מסתבר כי בשני האירועים הכול כך דרמטיים האלו, בולטת חשיבותה של המנהיגות בכלל ושל המנהיגות נשית בפרט!
בתקופת הקורונה נבלמה המגפה וטופלה טוב יותר במדינות שהונהגו בידי נשים; מניו זילנד וטאיוואן, דרך פינלנד ועד גרמניה, נשים שעמדו בראש מדינות ניהלו את משבר הקורונה בהצלחה יוצאת דופן. גם במלחמה שאנו חווים עכשיו אנו עומדים נפעמים מול תרומתן של נשים בהנהגת לחימה, ביוזמה ובחשיבה מחוץ לקופסה.
המשותף לשני האירועים – הפתעה עצומה והיעדר ניסיון קודם של טיפול בתופעה. עשרות שנים לא חווינו מגפה וגם לא מלחמה שתוך שעות הביאה למספר שיא של נפגעים, מעל 1200 איש ולמאות חטופים כולל ילדים, זקנים ותינוקות. כאמור, בשני האסונות, הקורונה ומלחמת אוקטובר 2023, בלטו לחיוב הנשים (שלצערנו לחלקן לא הקשיבו,) והתמונה בעולם העסקי אינה שונה!
ומצבים קיצונים מסוג זה מחייבים מנהיגות אחרת הן ברמה הלאומית והן ברמה הארגונית, מנהיגות נשית.
מנהיגות נשית
- "בתפקידים בכירים: פי 7 יותר גברים מנשים ושכרם גבוה ב- 51 אחוז" – כלכליסט 24.5.21
- "מ – 2003 ועד היום מונו 237 מנכ"לים למשרדי ממשלה, מתוכם רק 41 נשים (17%) – ניתוח מגדרי של מנכ"לי משרדי הממשלה" – המכון הישראלי לדמוקרטיה, אוקטובר 2023
- "מדוח ביקורת זה עולה כי בשירות הציבורי במדינת ישראל תקרת הזכוכית עדיין לא נופצה. לנוכח הנתונים והניתוחים המעמיקים המוצגים בדוח לגבי תת- הייצוג של נשים בתפקידים בכירים במשרדי ממשלה, בבתי חולים, בחברות ממשלתיות, בתאגידים סטטוטוריים,… ובמבחן התוצאה – שהוא החשוב – יש אפליה מגדרית בשירות הציבורי במדינת ישראל.
- למשל, אם אין מביאים בכלל חשבון את הדירוג משפטי בשירות המדינה, אזי שיעורן של הנשים בעמדות הבכירות ביותר הוא רק % 13 באיוש משרות מנכ"ל במשרדי הממשלה יש תת-ייצוג בולט של נשים, ובצמרת שירות המדינה שוררת הגמוניה מוחלטת כמעט של גברים" – מבקר המדינה, דו"ח ביקורת, ייצוג נשים בתפקידים הבכירים בשירות הציבורי
הנתונים דומים הן במגזר העסקי, לרבות, בהייטק והן במגזר הציבורי – שיעור הנשים בתפקידי ניהול נמוך משמעותית מחלקן בכוח העבודה למרות החשיבות הרבה לגיוון מגדרי.
בעוד הנתונים בשטח אינם מעודדים, מתאר ג'ון גרמזה, הפרסומאי האמריקני, בספרו "דוקטרינת אתנה" התייחסות מעניינת למאפיינים של סגנון ניהול נשי. הספר מבוסס על מחקר שהקיף 64,000 נשאלים ב – 13 מדינות, בו התבקשו המשיבים לדרג תכונות החיוניות למנהיגות, 8 מהתכונות סווגו ע"י קבוצת המחקר שמזהות כנשיות, כמו: כנות, סבלנות, חוסר אנוכיות, דאגה ורגישות.
מהמחקר עולה מגמה עולמית חדשה וברורה בה מתחיל להיווצר סגנון מנהיגות שונה המאופיין ביותר גמישות, שיתוף ואמפתי – תכונות האופייניות יותר לניהול הנשי.
בנוסף, ממחקרים רבים בעולם עולה כי גיוון מגדרי – שילוב מאוזן של נשים בתפקידי ניהול – גורם לרווחיות גבוהה יותר ואף לביצועים עסקיים טובים יותר.
במאמר Diversity wins"" של מקינזי מוצג ניתוח ממנו עולות מסקנות ברורות. חברות המקפידות על גיוון מגדרי והכלה ( inclusion and diversity ) משיגות תוצאות עסקיות טובות יותר. בנוסף – יכולתן של אותן חברות להגיב לשינויים טובה יותר מחברות דומות שאין להם מדיניות של גיוון והכלה.
לסיכום:
העולם כולו חווה עכשיו תקופת אי ודאות, מסיבות פוליטיות וכלכליות. בישראל, אנו בעיצומה של מלחמה שסיומה לא נראה כרגע באופק. הדבר מיצר מכלול אתגרים ברמה המדינית אך גם העסקית, ומעלה דרמטית את חשיבותה של מנהיגות יצירתית, גמישה ורגישה. מנהיגות שכדי לעצב אותה ברמה הארגונית נדרשת תשומת לב אמיתית גם לגיוון מגדרי בחדרי הדיונים, בחדרי ההנהלה והדירקטוריון ובמילים פחות "מכובסות" יש לשלב יותר נשים בעמדות המפתח, בצבא, בכלכלה ויפה שעה אחת קודם!