חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
העברה בין דורית בעסקים משפחתיים

העברה בין דורית בעסקים משפחתיים

נדמה שלא מזמן התחלת לעבוד וכבר חלפו השנים. צברת לא מעט רכוש, העסק משגשג ועכשיו מה? לפרוש? להעביר את העסק לבני הדור הבא? או שמא למכור את העסק? כי הרי אין דבר חשוב יותר מלשמור על הרכוש ועל המשפחה בריאים, מתפקדים, מרוצים ורווחים.  החלטה זו הנה נקודה משמעותית בחיי העסק והמשפחה שבדרך כלל מעלה עמה את כלל סוגיות הרכוש המשפחתי. 
ליצירת קשר עם המומחים שלנו התקשרו עכשיו 072-250-0354 או פנו אלינו בווצאפ 054-443-6422 או השאירו פרטים.

תוכן עניינים

מה עושים עם העסק המשפחתי?

הו… העסק המשפחתי, מה עושים איתו? בפועל כבעלים עומדות בפניך מספר אפשרויות אף אחת (כמו תמיד) אינה מושלמת ולכולן יתרונות וחסרונות

למכור את החברה

הבחירה באופציה של מכירת החברה עשויה להקל על חלוקת הרכוש ב"יום שאחרי 120" מחד, ומאידך פירושה עיסוק בהכנת החברה למכירה. עיסוק שגם הוא דורש הערכות והתגייסות.

למנות מנהל שכיר

עסקים משפחתיים רבים בוחרים להעביר את העסק לניהול מקצועי. לתפיסה זו יתרונות וחסרונות. מצד אחד, העברת הניהול לידי גורם מקצועי מונעת את קבלת ההחלטות הקשות בתוך המשפחה לגבי בחירת זה (או זו) שיובילו את העסק המשפחתי. כמו כן בחירה בניהול מקצועי תאפשר ניהול ענייני ומקצועי של מומחה בתחום ותגדיל משמעותית את הסיכוי לשרידות העסק. מן הצד השני בחירה במנהל חיצוני אינה מגדירה בהכרח את מה שיקרה לאחר 120 ויש להידרש לסוגיה זו במסמכים המשפטיים הרלוונטיים (בצוואה למשל)

לא לעשות דבר

האפשרות לא לעשות דבר הנה אפשרות קיימת ואף נפוצה 😊 אולם בחירה באפשרות זו אינה פותרת את הבעיה אלא מביאה להתנהלות של "אחרי המבול" ורק דוחה את הדיון. בחירה כזו עשויה להביא לכך שהדיון והסכסוך האפשרי בין בני המשפחה עשוי לפרוץ ביום ש"אחרי 120".

להעביר את העסק לבני הדור הבא

בחירה באפשרות אמנם זו מציפה את הדיון (שעשוי להיות לעיתים לא פשוט) בתוך המשפחה אולם מאידך מאפשר לך כבעלים וראש המשפחה לנווט את השינוי ולמזער נזקים.

השאלה הראשונה שעליך לשאול את עצמך כדי לקבל את ההחלטה לגבי המשך עתידו של העסק המשפחתי הנה האם ברצונך להעביר את העסק בתוך המשפחה? לא תמיד זו אפשרות רלוונטית (למשל במקרה בו אין ילדים) ובמידה והתשובה היא כן יהיה עליך לבדוק האם יש מי מבין הילדים שרוצה ומסוגל לקחת עליו את האתגר? אם התשובה הינה חיובית (לשתי השאלות) ניתן להמשיך ולהתקדם עם אפשרות העברת העסק לבני הדור השני.

במידה והתשובה לאחת משתי השאלות הנה שלילית יהיה עליך לחזור ולבחון את הפתרונות האחרים העומדים בפניך ולהתמקד בפתרון אחר, כמו למשל העברת הניהול לידי מנהל מקצועי, או מכירת החברה.

אולם גם אם תתקבל ההחלטה להתקדם עם העברת העסק לבני הדור השני יהיה עליך לענות על שאלות רבות ולא פשוטות למשל: שאלת העיתוי. מתי יהיה נכון להעביר את העסק לבני הדור השני? ואם העסק מועבר לילדיך האם יש להם את הכישורים הנדרשים כדי לנהל אותו?

ואחרונה חביבה שאלת השאלת ומה איתך? האם תכננת לפרוש? האם תכננת להתמנות  לתפקיד כלשהו בארגון? כך או כך מה יהיה עם כל הזמן שהתפנה לך במעבר מהניהול השוטף לניהול "מרחוק" (או לפרישה)? האם יש לך תחביבים ו/או תחומי עניין משמעותיים שימלאו את זמנך? ובקיצור תכנון הפרישה שלך הינו נושא חשוב, לא פשוט ודורש תכנון וחשיבה יסודיים. יהיה עליך לתכנן את הפרישה שלך באותה דקדקנות בה ביצעת כל פעולה בחייך עסקית או אחרת. 

אפשרויות נוספות

אז מה עוד יש לנו??? או תכנון שאר הנכסים של המשפחה. המחשבה על העברת העסק לבני הדור הבא הנה קריטית, אולם זהו רק השלב הראשון. עדיין נותרה שאלת שאר הרכוש. הניסיון מראה כי מרבית המשפחות בעלות העסקים צברו במשך השנים הון משמעותי המפוזר באפיקים שונים, אחזקות בחברות אחרות (שאינן העסק המשפחתי), מזומן בבנק, נכסי נדל"ן ועוד. לכן כשמתחילים לחשוב על העברת העסק לדור הבא מיד יצוף ויעלה לדיון כלל הרכוש שצברו ההורים והמשפחה.

בשלב הראשון יהיה עליך להבין מה יהיו צרכיך בשארית ימיך וזאת כדי לשמור על רמת החיים הקיימת. יהיה עליך לוודא כי יש בידך את המשאבים הדרושים על מנת לשמור על רמת החיים הרצויה ולהקצות לכך את המשאבים המתאימים. מומלץ לוודא כי הנכסים שבידך מושקעים בפיזור הנכון, ברמת הסיכון הנכונה (עבורך) וברמת הנזילות המתאימה לצרכיך בהווה ובעתיד.

בשלב הבא יהיה עליך להחליט מה יקרה "אחרי 120", כלומר למי יועבר הרכוש ואיך. גם כאן ישנה שורה ארוכה של נושאים אותם יש לקחת בחשבון בין היתר: אם נתת לאחד מהילדים את  העסק המשפחתי האם יש לפצות את שאר הילדים בשווי ערך כספי? האם הרכוש יחולק  שווה בשווה בין ילדינו או שמא יש לנקוט בחלוקה דיפרנציאלית לפי צרכים כל אחד מהילדים? ועוד ועוד

יהיה עליך לבצע חשיבה יסודית, קודם בינך לבין עצמך ואחר כך להקפיד ולשוחח עם מקסימום בעלי העניין הרלוונטיים. הכוונה הנה לנהל שיחות עם השותפים, בני המשפחה, העובדים, המנהלים, הספקים והלקוחות. שיחה עם כלל הגורמים הללו תוכל לתת לך תמונה מלאה של הרצונות, היכולות והצרכים של הארגון מחד ושל המשפחה מאידך. כשיהיה בידך כל המידע ניתן יהיה לעצב את חזונך להעברת העסק והרכוש לבני הדור השני וממנו לגזור תוכנית עבודה מסודרת.

ההחלטה על חלוקת הרכוש ועל העברת העסק לבני הדור הבא איננה פשוטה ונושאת בחובה שיקולים מורכבים ורבים פיננסים פסיכולוגים ונוספים, הן בתוך המשפחה והן מחוצה לה. אולם תכנון מראש של מהלך מסודר יאפשר לצלוח גם שלב מאתגר זה בחיי הארגון והמשפחה.

וחשוב מכל השאלות רבות וכך גם האפשרויות לפעולה ולכל דבר נדרש זמן. יש להתחיל מוקדם ככל הניתן ויפה שעה אחת קודם.

הכנסו למידע נוסף אודות ייעוץ עסקי

תמר אדלר
תמר אדלר, מנכ"לית חברת הייעוץ האסטרטגי SMC Group , יועצת בכירה לעסקים משפחתיים בתהליכי שינוי וצמיחה ובהסדרת הממשקים שבין העסק למשפחה. מלווה תהליכי שילוב בני המשפחה בעסק, העברת בעלות, ניהול ונכסים מדור לדור.
דברו איתנו
ליצירת קשר עם המומחים שלנו
עסקים משפחתיים
מי אנחנו

חברת SMC הוקמה ע"י אילן שגב, לשעבר משנה למנכ"ל בנק דיסקונט, ויו"ר בנק דיסקונט למשכנתאות. מאז הקמתה בשנת 2010 עוסקת הקבוצה בייעוץ לחברות בינוניות וגדולות, ממפעלים וחברות יצרניות, דרך ליווי חברות משפחתיות בתהליך העברה בין-דורית, ועד חברות בתחום ההייטק והביוטכנולוגיה.

אהבתם.ן את המאמר ?

נשמח אם תצטרפו אלינו לרשימת התפוצה, ואחת לחודש נשלח לכם.ן מאמר בנושא אסטרטגיה, ניהול והעברה בין דורית.

שאלות נפוצות

לא בכל החברות המשפחתיות נמצא את כולן, אבל לרוב, לא נמצא חברה משפחתית שאין בה לפחות אחת מהטעויות הללו:

  • מינוי בני משפחה לתפקיד ניהולי בו אין להם ניסיון או הכשרה
  • טשטוש גבולות בין המשפחה העסק והפרט
  • רצון לטאטא קונפליקטים בעסק "מתחת לשטיח" כדי לשמור על יחסים טובים במשפחה
  • חוסר בהגדרות תפקידים ברורות וחלוקת סמכויות בין בני המשפחה
  • חוסר התייחסות מתאימה למעבר הבין דורי והשלכותיו בתחום העסקי והמשפחתי
  • ועוד ועוד…

חברה משפחתית הינה חברה שנמצאת בבעלות בן משפחה אחד או יותר, ומועסקים בה מספר בני משפחה בתפקידים שונים.

בני המשפחה המנהלים את החברה המשפחתית ומועסקים בה בדרך כלל מחויבים מאוד להצלחתה ולויאליים מאוד, לעיתים יותר מאשר מנהלים שכירים.

חברות משפחתיות יפעלו בד"כ מתוך ראייה אחראית כדי לשמר את העסק ולהעבירו הלאה, לדור הבא. על- פי מחקר שנערך באוניברסיטת תל אביב נמצא כי חברה משפחתית, בעלת מינוף נמוך יחסית, מגיעה לתשואה כמעט זהה ביחס לחברה לא משפחתית, שנסחרת בבורסה הישראלית וממונפת גבוה.

הדרך הטובה ביותר לביצוע העברה בין דורית הנה באמצעות תהליך יסודי, המערב את כל בעלי העניין בארגון, דור המייסדים, בני הדור השני, עובדים משמעותיים בארגון ועוד. התהליך צריך להיות משתף ושקוף המביא לידי ביטוי את הצרכים הרצונות והיכולות של כל אחד מבעלי העניין.

תהליך העברה בין דורית מתחיל בשיחות עומק עם כלל בעלי העניין בארגון , בני הדור המיסד, בני הדור השני כאלו שעובדים בחברה וכאלו שמחוצה לה. במסגרת הראיונות ילמדו היועצים את הצרכים והרצונות של כל אחד מבעלי העניין, כמו גם את מבנה הנכסים המצוי בידי המשפחה. בשלב הבא תגובש תוכנית להמשכיות העסק בדרך של העברה בינדורית, יקבעו בני דור ההמשך שייקחו עליהם את עול הניהול, יקבע מועד מתאים להעברה ה"מקל" ותגמול לכל הגורמים הרלוונטיים בדמות רכוש, כסף מניות/אחר לפי מבנה הרכוש של המשפחה. 

למה אנחנו?

הצוות שלנו מורכב מיועצים וותיקים, כולם בעלי ניסיון מגוון בניהול בכיר בארץ ובעולם.
את כל הנסיון הזה בנוסף לעבודת צוות מעולה, אנחנו רותמים לטובת ההצלחה שלך, ומלווים אותך עד לתוצאות הרצויות.
יחד איתנו אין גבול ליכולות שלך.

הייחודיות שלנו
לקוחות מספרים
בין לקוחותנו
אולי יעניין אותך גם
ייעוץ לעסקים משפחתיים
ייעוץ לעסקים משפחתיים – המדריך המלא

ייעוץ עסקי בחברה משפחתית כולל בנוסף להיבטים העסקיים ה"רגילים" כגון תפעול, מכירות, גבייה, שיווק, פרסום, קשרי לקוחות ועוד גם היבטים נוספים המוסיפים למורכבות התהליך. בחברה משפחתית, נעסוק בתהליך הייעוץ גם במערכת היחסים שבין בני המשפחה כיוון שמערכת היחסים מהווה אלמנט משפיע ואינטגרלי למערכת העסקית, ויש להתחשב בה כאשר מגבשים את האסטרטגיה ואת התוכנית העסקית.

קרא עוד »
ייעוץ לעסקים משפחתיים
הקשר בין תהליך גיבוש אסטרטגיה עסקית לבין מעבר בין-דורי

כמי שמלווה חברות משפחתיות, אני רואה שוב ושוב את העוצמה והמורכבות שטמונות בעסקים שנבנו מתוך קשרי דם, חלומות משותפים והשקעה רגשית. אך לצד הגאווה במורשת והמחויבות להמשכיות, מתעוררות לא פעם שאלות כבדות משקל: איך מעבירים את המושכות לדור הבא בצורה שתשמר את ההצלחה העסקית? ואיך מוודאים שהעסק המשפחתי ימשיך לשגשג גם כשמתחלפת ההובלה שלו?

קרא עוד »
ייעוץ אסטרטגי
הכוח שמניע חברות משפחתיות

אחת ההרצאות הנצפות והמצוטטות ביותר של טד היא הרצאתו של סיימון סינק, יהודי- בריטי, שהחל את דרכו כפרסומאי והפך לסופר ומרצה מבוקש בעולם. בהרצאתו "מעגל הזהב" (The Golden Circle), סיימון סינק מציג גישה מעוררת השראה להנהגה ושיווק אפקטיביים.

קרא עוד »
חברות משפחתיות גלובליות
האתגרים הייחודים של חברות משפחתיות גלובליות

מחקרים בארצות הברית מראים כי כתשעים אחוזים מהארגונים העסקיים בארה"ב הנם חברות משפחתיות, בישראל משערים כי השיעור דומה. זוהי מציאות מורכבת, מאתגרת, ומרובת מהמורות, הכוללת התמודדות עם מחלוקות מקצועיות המאיימות להפוך למחלוקות אישיות ועירוב שבין המקצועי והאישי. אמנם, אין ארגון משפחתי אחד דומה למשנהו אולם מחקרים מראים כי ישנם נושאים "חוצי ארגון" המתקיימים במרבית החברות המשפחתיות.

קרא עוד »
העברה בין דורית
העברה בין דורית – "היום שאחרי"

תהליך מעבר בין דורי הינו תהליך מורכב ולא קצר, אולם גם השטח מראה, כי סיוע של יועץ חיצוני להעברה בין דורית ועבודה שיטתית, מסודרת וסבלנית, מבטיחה שקט נפשי לכל בני המשפחה, שומרת על שלמותה ואחדותה, ואפילו מעניקה לעסק המשפחתי הזדמנות לצמיחה מחודשת.

קרא עוד »
חברות משפחתיות - נוסחת ההצלחה
חברות משפחתיות – נוסחת ההצלחה

חברות משפחתיות ותפקידן בכלכלה העולמית – חברות משפחתיות (FAMILY OWNED BUSINESS = FOB) ממלאות תפקיד מרכזי בכלכלה העולמית – תפקיד שלעתים קרובות לא מדובר או מוערך.
למעשה, חברות משפחתיות מהוות יותר מ-70 אחוז מהתמ"ג העולמי, הן מייצרות מחזור של בין 60 טריליון ל-70 טריליון דולר בשנה, אחראיות על כ- 60 אחוז מהתעסוקה העולמית ומשחקות תפקיד קריטי בתמיכה בחינוך, שירותי בריאות ופיתוח תשתיות ברחבי הקהילות שלהם ברחבי העולם.

קרא עוד »
תגמול בני משפחה בני משפחה בחברות משפחתיות
תגמול בני משפחה בחברות משפחתיות

"לא יכול להיות שיהיה הפרש במשכורת בין הילדים שלי" מסבירה לי האימא, בעלה, שהקים את העסק ויושב איתנו בפגישה , לפי שפת הגוף שלו חושב אחרת. דיאלוג החוזר על עצמו פעמים רבות בפגישות עם הורים שהם גם בעלים של חברות בזמן ביצוע תהליך של העברה בין-דורית.
גם במאפיה בבעלות משפחתית שיסד האב, כשמתוך 4 ילדיו רק שניים עובדים במאפייה כולם גם אלו שלא עובדים במאפייה המשפחתית הגדולה קיבלו תמורה חודשית זהה…מה שגרם להתמרמרות ומתח ו…זימון יועץ חיצוני לעברו "הושלך תפוח האדמה הלוהט".

קרא עוד »
העברה בין דורית בעסק משפחתי
העברה בין דורית בעסק משפחתי – סכסוכים בין אחים

"אתה לא מופתע שבגילי הצעיר אני רוצה לטפל כבר עכשיו בהורשה של רכוש המשפחה?" שאל אותי המושבניק גדול הממדים שישב מולי, ולפני שהספקתי להשיב הודיע לי בן שיחי " נשבעתי שמה שקרה לי עם האחים והאחיות שלי לא יקרה לילדיי, והוסיף "כבר הוצאנו על עורכי דין הון תועפות, זה נמשך שנים, הסיום לא נראה באופק למרות שכבר הודעתי שאני מוותר על חלקי…"

קרא עוד »
חברות משפחתיות בישראל

שוק העסקים הישראלי מאופיין בכמות גדולה של חברות משפחתיות, המהוות חלק חשוב מהכלכלה. עם חלוף השנים, חברות משפחתיות רבות בישראל פועלות כבר בדור השלישי, ומספקות במהלך שנות פעילותן הרבות, יציבות ופרנסה למשפחות רבות.

קרא עוד »
יועצת אסטרטגית בכירה, תמר אדלר
עסק משפחתי – איך עושים את זה נכון?

בעלים של עסק משפחתי? מנהלים חברה משפחתית? ההרצאה הזו היא בול בשבילכם!
תמר אדלר מנכ"לית חברת הייעוץ SMC GROUP ויועצת אסטרטגית בכירה המתמחה בסיוע לחברות משפחתיות, מרצה בכנס של התאחדות המלאכה והתעשייה, במלון כרמים בקרית ענבים!

קרא עוד »
חברות משפחתיות – הערכות שווי

הערכת שווי היא מעשה בין אמנות לאומנות, אתגר מורכב וייחודי, לכאורה שיטות מוגדרות ונוסחאות ובכל זאת התוצאה לפעמים מפתיעה ולא כל כך ברורה.

בחברה משפחתית כאשר הערכת השווי צריכה לסייע באיזון נכסים בין בני המשפחה, הסיבוך עולה פי כמה, אי היכולת להשוות "תפוחים לתפוחים" , כלומר להשוות שני דברים דומים עם מכנה משותף ברור , מייצרת לעיתים …דמעות, אכזבה וכעסים … להרבה שנים.

קרא עוד »
כנס העברה בין דורית בעסקים משפחתיים

משפחות רבות המנהלות עסק מצליח (אחד או יותר) וצברו במשך השנים רכוש נוסף, מעוניינות להוריש את העסק והרכוש לבני הדור השני. במסגרת תהליך ההעברה הבין דורית מתמודדת המשפחה כולה עם שאלות לא פשוטות, שאלות כמו: "איך עושים את זה נכון?, ממה כדאי להימנע? והחשוב מכל,  כיצד שומרים על משפחה מתפקדת ומאושרת לאורך התהליך?

קרא עוד »
דירקטוריון בחברה משפחתית

שרידותן של חברות משפחתיות: חברות משפחתיות אחד המבנים השכיחים והוותיקים בעולם העסקים הינו החברה המשפחתית. ממחקרים שנעשו בארץ ובעולם עולה כי בין 80%-90% מהחברות הינן חברות משפחתיות. אותם מחקרים מראים כי חברות משפחתיות רבות נהנות מחד, מביצועים עסקיים טובים יותר, אל מול חברות שאינן משפחתיות, אולם מאידך רק כ- 10% מהן ישרדו את המעבר לבני הדור השלישי.

קרא עוד »
למה אנחנו?

הצוות שלנו מורכב מיועצים וותיקים, כולם בעלי ניסיון מגוון בניהול בכיר בארץ ובעולם.
את כל הנסיון הזה בנוסף לעבודת צוות מעולה, אנחנו רותמים לטובת ההצלחה שלך, ומלווים אותך עד לתוצאות הרצויות.
יחד איתנו אין גבול ליכולות שלך.

הייחודיות שלנו
גלילה לראש העמוד

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

דילוג לתוכן