תוכן עניינים
מה עושים עם העסק המשפחתי?
הו… העסק המשפחתי, מה עושים איתו? בפועל כבעלים עומדות בפניך מספר אפשרויות אף אחת (כמו תמיד) אינה מושלמת ולכולן יתרונות וחסרונות
למכור את החברה
הבחירה באופציה של מכירת החברה עשויה להקל על חלוקת הרכוש ב"יום שאחרי 120" מחד, ומאידך פירושה עיסוק בהכנת החברה למכירה. עיסוק שגם הוא דורש הערכות והתגייסות.
למנות מנהל שכיר
עסקים משפחתיים רבים בוחרים להעביר את העסק לניהול מקצועי. לתפיסה זו יתרונות וחסרונות. מצד אחד, העברת הניהול לידי גורם מקצועי מונעת את קבלת ההחלטות הקשות בתוך המשפחה לגבי בחירת זה (או זו) שיובילו את העסק המשפחתי. כמו כן בחירה בניהול מקצועי תאפשר ניהול ענייני ומקצועי של מומחה בתחום ותגדיל משמעותית את הסיכוי לשרידות העסק. מן הצד השני בחירה במנהל חיצוני אינה מגדירה בהכרח את מה שיקרה לאחר 120 ויש להידרש לסוגיה זו במסמכים המשפטיים הרלוונטיים (בצוואה למשל)
לא לעשות דבר
האפשרות לא לעשות דבר הנה אפשרות קיימת ואף נפוצה 😊 אולם בחירה באפשרות זו אינה פותרת את הבעיה אלא מביאה להתנהלות של "אחרי המבול" ורק דוחה את הדיון. בחירה כזו עשויה להביא לכך שהדיון והסכסוך האפשרי בין בני המשפחה עשוי לפרוץ ביום ש"אחרי 120".
להעביר את העסק לבני הדור הבא
בחירה באפשרות אמנם זו מציפה את הדיון (שעשוי להיות לעיתים לא פשוט) בתוך המשפחה אולם מאידך מאפשר לך כבעלים וראש המשפחה לנווט את השינוי ולמזער נזקים.
השאלה הראשונה שעליך לשאול את עצמך כדי לקבל את ההחלטה לגבי המשך עתידו של העסק המשפחתי הנה האם ברצונך להעביר את העסק בתוך המשפחה? לא תמיד זו אפשרות רלוונטית (למשל במקרה בו אין ילדים) ובמידה והתשובה היא כן יהיה עליך לבדוק האם יש מי מבין הילדים שרוצה ומסוגל לקחת עליו את האתגר? אם התשובה הינה חיובית (לשתי השאלות) ניתן להמשיך ולהתקדם עם אפשרות העברת העסק לבני הדור השני.
במידה והתשובה לאחת משתי השאלות הנה שלילית יהיה עליך לחזור ולבחון את הפתרונות האחרים העומדים בפניך ולהתמקד בפתרון אחר, כמו למשל העברת הניהול לידי מנהל מקצועי, או מכירת החברה.
אולם גם אם תתקבל ההחלטה להתקדם עם העברת העסק לבני הדור השני יהיה עליך לענות על שאלות רבות ולא פשוטות למשל: שאלת העיתוי. מתי יהיה נכון להעביר את העסק לבני הדור השני? ואם העסק מועבר לילדיך האם יש להם את הכישורים הנדרשים כדי לנהל אותו?
ואחרונה חביבה שאלת השאלת ומה איתך? האם תכננת לפרוש? האם תכננת להתמנות לתפקיד כלשהו בארגון? כך או כך מה יהיה עם כל הזמן שהתפנה לך במעבר מהניהול השוטף לניהול "מרחוק" (או לפרישה)? האם יש לך תחביבים ו/או תחומי עניין משמעותיים שימלאו את זמנך? ובקיצור תכנון הפרישה שלך הינו נושא חשוב, לא פשוט ודורש תכנון וחשיבה יסודיים. יהיה עליך לתכנן את הפרישה שלך באותה דקדקנות בה ביצעת כל פעולה בחייך עסקית או אחרת.
אפשרויות נוספות
אז מה עוד יש לנו??? או תכנון שאר הנכסים של המשפחה. המחשבה על העברת העסק לבני הדור הבא הנה קריטית, אולם זהו רק השלב הראשון. עדיין נותרה שאלת שאר הרכוש. הניסיון מראה כי מרבית המשפחות בעלות העסקים צברו במשך השנים הון משמעותי המפוזר באפיקים שונים, אחזקות בחברות אחרות (שאינן העסק המשפחתי), מזומן בבנק, נכסי נדל"ן ועוד. לכן כשמתחילים לחשוב על העברת העסק לדור הבא מיד יצוף ויעלה לדיון כלל הרכוש שצברו ההורים והמשפחה.
בשלב הראשון יהיה עליך להבין מה יהיו צרכיך בשארית ימיך וזאת כדי לשמור על רמת החיים הקיימת. יהיה עליך לוודא כי יש בידך את המשאבים הדרושים על מנת לשמור על רמת החיים הרצויה ולהקצות לכך את המשאבים המתאימים. מומלץ לוודא כי הנכסים שבידך מושקעים בפיזור הנכון, ברמת הסיכון הנכונה (עבורך) וברמת הנזילות המתאימה לצרכיך בהווה ובעתיד.
בשלב הבא יהיה עליך להחליט מה יקרה "אחרי 120", כלומר למי יועבר הרכוש ואיך. גם כאן ישנה שורה ארוכה של נושאים אותם יש לקחת בחשבון בין היתר: אם נתת לאחד מהילדים את העסק המשפחתי האם יש לפצות את שאר הילדים בשווי ערך כספי? האם הרכוש יחולק שווה בשווה בין ילדינו או שמא יש לנקוט בחלוקה דיפרנציאלית לפי צרכים כל אחד מהילדים? ועוד ועוד
יהיה עליך לבצע חשיבה יסודית, קודם בינך לבין עצמך ואחר כך להקפיד ולשוחח עם מקסימום בעלי העניין הרלוונטיים. הכוונה הנה לנהל שיחות עם השותפים, בני המשפחה, העובדים, המנהלים, הספקים והלקוחות. שיחה עם כלל הגורמים הללו תוכל לתת לך תמונה מלאה של הרצונות, היכולות והצרכים של הארגון מחד ושל המשפחה מאידך. כשיהיה בידך כל המידע ניתן יהיה לעצב את חזונך להעברת העסק והרכוש לבני הדור השני וממנו לגזור תוכנית עבודה מסודרת.
ההחלטה על חלוקת הרכוש ועל העברת העסק לבני הדור הבא איננה פשוטה ונושאת בחובה שיקולים מורכבים ורבים פיננסים פסיכולוגים ונוספים, הן בתוך המשפחה והן מחוצה לה. אולם תכנון מראש של מהלך מסודר יאפשר לצלוח גם שלב מאתגר זה בחיי הארגון והמשפחה.
וחשוב מכל השאלות רבות וכך גם האפשרויות לפעולה ולכל דבר נדרש זמן. יש להתחיל מוקדם ככל הניתן ויפה שעה אחת קודם.
הכנסו למידע נוסף אודות ייעוץ עסקי