חדשנות בארגונים – חדשנות בתקופות שפל ומשבר

חדשנות בארגונים – חדשנות בתקופות שפל ומשבר

"עסקים לא חיים על עקומות התפלגות נורמליות" אמר אחד המרצים שלי לכלכלה והצליח לבלבל את כל מה שידעתי עד אותו רגע על כלכלה מאוזנת ו''שיווי משקל''. עולם העסקים בן זמננו, בעידן השוק התחרותי והמשתנה ללא הרף, הוא עולם מורכב, וככל שמערכת אקולוגית מורכבת יותר, כך גדל הסיכוי שהיא מושפעת מתנודתיות ושינויים. "לעקומות ההתפלגות הרגילות שלנו יש זנבות הרבה יותר שמנים ממה שאנחנו מבינים" המשיך המרצה ושינה לעד את הסתכלותי על כלכלה בת זמננו ועל גלים של התחדשות בשווקים. רק לאחרונה, אחרי שנים של ניסיון בתעשייה הצלחתי באמת להבין, ואפילו לחוות על בשרי את אותם 'גלים של התחדשות'.
ליצירת קשר עם המומחים שלנו התקשרו עכשיו 072-250-0354 או פנו אלינו בווצאפ 054-443-6422 או השאירו פרטים.

תוכן עניינים

איך זה קשור לחדשנות?

תכנון חדשנות בתאגידים מתחיל לרוב בשאלה "מה עומד להשתנות בעתיד?" אולם נראה כי בימינו שימושי יותר לשאול "מה לא".

ניתוח תרחישים רגיל יוכח כמעט בוודאות כשגוי בעידן של ימינו. המורכבות תוליד אירועים שתבניות רגילות לא יכולות לחזות, בעולם כזה רק יכולות כמו יצירתיות, גמישות מחשבתית ותגובתיות מהירה יצילו תאגידים מתנודות ומשברים שהפכו להיות חלק מהמציאות.

 אם נבחן את החברות הגדולות והמצליחות של זמננו כגון גוגל, אפל ואמזון, נגלה כי כך בדיוק הן בנויות ומתנהלות, זהו חלק מסוד ההצלחה שלהן.

הרס יצירתי והזדמנויות

 הכלכלן האוסטרי ג'וזף שומפטר Schumpeter (1934), הביא לדיון כמה טיעונים על האופן שבו עסקים מחפשים הזדמנויות חדשות ויתרון תחרותי. אחד הטיעונים המפורסמים ביותר שלו קשור למושג "הרס יצירתי".

שומפטר תיאר את הקפיטליזם כמערכת שוק דינמית המשתנה ללא הרף. (הוא ממש ניבא את הכלכלה של ימינו וכמה שהוא צדק…)

"השינויים האלה קורים בגלל רעיונות ותהליכים חדשים שמשתלטים על הפרדיגמה הנוכחית (הסטטוס קוו המוכר) ויוצרים דרכים חדשות לייצור, למתן שירותיםשירותים ולידתן של תעשיות חדשות לגמרי", טען שומפטר.

לטענתו, ה'הרס' וחוסר האיזון הם מה שגורם לקפיטליזם להתפתח ולצמוח, ולא הרעיון המקובל בדרך כלל של שיווי משקל כלכלי. בדרך זו, הוא מכנה את חוסר האיזון הזה "הרס יצירתי" מכיוון שלעתים קרובות חדשנות מובילה לכאוס בשוק: מוצרים מתיישנים ונעלמים, חברות נסגרות ואנשים מובטלים  – כל אלה הן השלכות של מה שהוא מכנה "ההרס", ובכל זאת, הוא מאמין שאלו השלכות הכרחיות כדי שיתבררו פתרונות חדשים שמשביחים ומקדמים את איכות החיים.

התיאוריה של שומפטר לא הובנה מיד בהתחלה, אולם לאחר שנים ודוגמאות רבות בתעשייה, ברור לכולנו כי חדשנות (בעיקר טכלנולוגית), הגורמת להתיישנות של מודלים ישנים, היא אמנם הרסנית במידה מסוימת , אולם היא זו שיוצרת הזדמנויות חדשות, מאפשרת צמיחה והתחדשות, ובכך מקיימת המשכיות וקידמה.

מנקודת מבט עסקית, רק חברות עם יכולות דינמיות, תגובתיות מהירה לשוק ותהליכי חדשנות שגרתיים, שורדות גלים של "הרס יצירתי", ואין זה תלוי בגודלן או בהון העצמי שלהן. דוגמאות מצוינות לכך הן חברות כמו נוקיה ובלאקברי, שהיו מובילות שוק ובכל זאת לא הצליחו לחזות ולהגיב בזמן לשינויים בתעשיית הסלולר.

במאמר שכתב בשנת 1934, בעיצומו של השפל הגדול,  טען שומפטר כי אירועים של שפל הם חלק בלתי נפרד מתפקודה הרגיל של המערכת הכלכלית, וחשובים להמשכיותה.

תגובה למשבר

לאורך ההסטוריה, דווקא תקופות משבר ושפל כלכלי הביאו לגלי יצירתיות והמצאות מהן יצאו מוצרים ושירותים רבים, כמה מהדוגמאות היותר מוכרות כיום נולדו בתקופת המשבר הכלכלי בארה"ב בשנת 2009, כמו Airbnb , Dropbox ועוד…

השותף דאז בקרן השקעות ההון-סיכון סקויה קפיטל, גרג מקאדו, ניסח את זה בצורה נפלאה לוול סטריט ג'ורנל ב-2009: "…הרבה סטארט-אפים התחילו בזמנים טובים ונפלו להרגלים רעים שיכולים להרוג אותם עכשיו. המסר של סקויה קפיטל היה לא לקפל את האוהלים לגמרי (או בעברית תקנית – לא לסגור את הבסטה), אלא להעריך את המבנה והמטרות מחדש, סקויה הטיפה "להעז לתכנן מחדש"… וזה כלל גם בחינה מחודשת ואמיצה, של פרות קדושות שנראו קודם בלתי ניתנות לשינוי."

במקום להקטין את ההשקעות שלה, סקויה עבדה עם חברות שהייתה להן מערכת ברורה של יעדים. בשנת 2009, היא ביצעה השקעת סיד של 600 אלף דולר ב-Airbnb, כשהיא מתרשמת מהמיקוד של החברה בתרבות ובשירות לקוחות. סקויה גם הגבירה את ההשקעה שלה בחברת אחסון הקבצים Dropbox, שהתמקדה במתן חווית משתמש פשוטה, והמשיכה להרוויח כ-2 מיליארד דולר כשהחברה יצאה להנפקה ב-2018.

בתחילת מרץ 2020, במשבר הקורונה, סקויה פרסמה עצות דומות כיצד חברות יכולות לשרוד את המשבר העולמי שיצרה המגפה, בפרסום ב-Medium, יעצה קרן ההשקעות לחברות הפורטפוליו שלה לנקוט בצעדים אמיצים יזומים כדי לטפל במשבר שעל הפרק. הפוסט הסתיים במשפט:

"לאחר שעברנו בהצלחה כל מיתון עסקי במשך כמעט חמישים שנה, למדנו לקח חשוב – אף אחד לא מתחרט על ביצוע התאמות מהירות והחלטיות לנסיבות משתנות… במובנים מסוימים, העסק משקף את הביולוגיה כפי ששיער דרווין, אלה ששורדים "אינם החזקים ביותר או האינטליגנטים ביותר, אלא המתאימים ביותר לשינוי."

משבר הקורונה מייצג כישלונות רבים של חברות כאלה שהשקיעו שנים בהמנעות מתנודתיות, ביססו בנחישות את עמידותן האיתנה וחסרת הגמישות מול סיכונים קטנים ומצאו את עצמן לא מוכנות להתמודד עם המגיפה הגדולה שהגיעה ושינתה את כללי המשחק.

להתגמש כדי להיות מוכנים להגיב

אז איך בכל זאת ניתן להתכונן ולהגיב בעיתות משבר?

ברור לכולנו שלא ניתן כדי למנוע את ההפתעות וה 'שינויים בכללי המשחק' בשווקים, ובעוד ההנהלה לא יכולה להאט את הדחיפה להתייעלות, חשוב לטפח במקביל, את התכונות שיאפשרו לארגון להגיב במהירות לשינויים. כלומר, לפעול באופן יזום, מתוכנן ומבוקר כדי ליצור גמישות (מחשבתית ותפעולית), לבצע בחינה יצירתית של סיכונים והזדמנויות עתידיות באופן קבוע, לבחון שינויי מגמות ותגובות אפשריות כל הזמן (ולא רק בעיתות משבר), כל אלה ישפיעו לטובה על יכולת התגובה המהירה של ארגונים לתרחישים בלתי צפויים.

ברוב הארגונים לא קיימת פניות זמינות ויכולת לבצע זאת ללא עזרה, אין צורך להמציא את הגלגל מחדש, אנו ממליצים להיוועץ באנשי מקצוע המומחים בבניית תהליכים כאלה.

לסיכום

אחת התכונות החשובות ביותר בעידן האי וודאות והאי יציבות הכלכלית, היא הגמישות ויכולת התגובה המהירה, אלו הן התכונות  הבסיסיות המאפשרות לארגון ליישם שינויים מהירים ולהמשיך לתת ערך ללקוחותיו, אלו הן  גם התכונות  העומדות בבסיסה של תפיסת החדשנות המדברת על "גלים של הרס יצירתי" ושינויים בשווקים.

כל עוד בני אדם ותאגידים אינם בני אלמוות, תמיד נחיה בעולם של התפלגות "זנב שמן" כפי שהסביר המרצה שלי, המעט שאנו יכולים לעשות הינו להכיר  בכך שעסקים אינם חיים על עקומות התפלגות נורמליות, ואז נוכל להתחיל לבנות חברות שישגשגו בעידן האי וודאות, בעזרת יכולות דינאמיות של גמישות יצירתיות ותגובתיות מהירה למצבים משתנים.

שירי כרמיאלי
הכותבת: שירי רוזן-כרמיאלי, יועצת אסטרטגית בכירה בחברת ‏SMC Group, בעלת מעל 20 שנות נסיון בתפקידים ניהוליים בכירים בחברות רב-לאומיות בארה"ב וישראל. מומחית בניהול יזמות וחדשנות, ‏מרצה בביה"ס למִנהל עסקים ‏במכללה למִנהל, במרכז הבינתחומי ובאוניברסיטת בן גוריון.‏
דברו איתנו
ליצירת קשר עם המומחים שלנו
ייעוץ עסקי
מי אנחנו

חברת SMC הוקמה ע"י אילן שגב, לשעבר משנה למנכ"ל בנק דיסקונט, ויו"ר בנק דיסקונט למשכנתאות. מאז הקמתה בשנת 2010 עוסקת הקבוצה בייעוץ לחברות בינוניות וגדולות, ממפעלים וחברות יצרניות, דרך ליווי חברות משפחתיות בתהליך העברה בין-דורית, ועד חברות בתחום ההייטק והביוטכנולוגיה.

אהבתם.ן את המאמר ?

נשמח אם תצטרפו אלינו לרשימת התפוצה, ואחת לחודש נשלח לכם.ן מאמר בנושא אסטרטגיה, ניהול והעברה בין דורית.

למה אנחנו?

הצוות שלנו מורכב מיועצים וותיקים, כולם בעלי ניסיון מגוון בניהול בכיר בארץ ובעולם.
את כל הנסיון הזה בנוסף לעבודת צוות מעולה, אנחנו רותמים לטובת ההצלחה שלך, ומלווים אותך עד לתוצאות הרצויות.
יחד איתנו אין גבול ליכולות שלך.

הייחודיות שלנו
לקוחות מספרים
בין לקוחותנו
אולי יעניין אותך גם..
חירות ניהולית ככלי להצלחה ארגונית
חירות ניהולית ככלי להצלחה ארגונית

חג הפסח מזכיר לנו שהמעבר לחירות דורש תעוזה, מנהיגות ונכונות להתמודד עם הבלתי נודע. כך גם בעולם העסקי – יציאה ממצב של ניהול תגובתי לניהול אסטרטגי מחושב הנה תהליך המחייב קבלת החלטות אמיצות אך מושכלות.

קרא עוד »
ייעוץ אסטרטגי
9 מיתוסים עסקיים שהופרכו

חג פורים הוא החג שבו שום דבר הוא לא בדיוק כפי שהוא נראה. התחפושות, המסכות והסיפורים מלמדים אותנו שהמציאות יכולה להתהפך ברגע – ומה שנדמה כאמת מוחלטת, מתברר לעיתים כהפך הגמור. ברוח "ונהפוך הוא", החלטתי לבדוק כמה מיתוסים מושרשים בעולם העסקי – ולבחון מה באמת עומד מאחוריהם. התוצאה? המציאות לא רק מפריכה את המיתוסים הללו, אלא מראה שהאמת לעיתים הפוכה.

קרא עוד »
ייעוץ אסטרטגי
האתגרים במינוי מנכ"ל חיצוני בחברה פרטית

בשלב מסוים מתמודדות חברות פרטיות רבות עם הצורך למנות מנכ"ל חיצוני, בין אם בשל מעבר בין-דורי, בין אם בשל רצון בצמיחה הדורשת כישורי ניהול מתקדמים, או רצון של הבעלים להתמקד באסטרטגיה או בעסק אחר במקום בניהול השוטף.

קרא עוד »
ייעוץ עסקי
ייעוץ עסקי – המדריך המלא

חילוקי דעות, קשיים, עמידה במקום ושינוי בהיקף העשייה הנן חלק מהסיבות המביאות בעלי עסקים מהמגזר הפרטי לפנות אל ייעוץ עסקי . מהו ייעוץ עסקי אילו תועלות הוא יכול להפיק לעסק, מהם השלבים שהוא כולל וכיצד לבחור את היועץ הנכון? כל התשובות מחכות לכם כאן במאמר.

קרא עוד »
חדשנות בארגונים
חדשנות בארגונים – המדריך המלא

כולנו רוצים לנהל או להיות חלק מארגון פורץ דרך וחדשני, ובעצם אין לנו הרבה ברירה, בעולם המשתנה תכופות, חדשנות הינה תנאי הכרחי לשרידות החברה לאורך זמן. אבל… ופה מגיע אבל גדול, קל לדבר על חדשנות, אולם ארגונים מעטים מיישמים חדשנות הלכה למעשה. ע"פ מחקר שנערך בחברת מקינזי- 84% מן המנהלים בארגונים מאמינים כי חדשנות הנה המפתח לצמיחה של הארגון שלהם, אולם רק 6% שבעי רצון מרמת החדשנות של הארגון בו הם פועלים.

קרא עוד »
מה זה מסע לקוח

בשנים האחרונות, יותר מוצרים ושירותים הופכים לקומודיטי (מוצרי בסיס כמו סוכר וקמח) ומקשים על חברות ומותגים לבדל את עצמם מהמתחרים. כתוצאה, חברות ומותגים חווים ירידה מתמדת בנאמנות הלקוחות וקושי לגבות פרמיה על המותגים שלהן.

קרא עוד »
טיפים לעידוד חדשנות בארגון

אחת השאלות הנפוצות ביותר שאנחנו נשאלים כיועצים היא – איך אפשר להפוך חברה לחדשנית?

ואמנם אין לנו נוסחה אחת  להצלחה בחדשנות, אולם ישנם מחקרים המראים כי קיים מתאם חזק בין מרכיבים ספציפיים הניתנים לביצוע בכל חברה לבין הצלחה ביישום חדשנות, במאמר זה נסקור כמה מהמרכיבים הללו.

חשוב לציין כי הטמעת תהליכי חדשנות ויישומם באופן אפקטיבי בארגון דורשים תהליך סדור המבוצע ונתמך באופן נרחב בארגון,  הדבר  דורש עבודה (אפילו סיזיפית),  ומדידה ומעקב אחר ביצועים, בדיוק כמו כל תהליך אחר… אבל אם עדיין לא הגעתם.ן לפיתוח תהליך כזה בארגון, ריכזנו כמה טיפים שיכולים לעזור ומקום טוב להתחיל ממנו.

אפשר להתחיל בקטן, להתנסות ולצבור נסיון ולו רק עם חלק קטן ממרכיבי התהליך, משום שדבר אחד כבר ברור לכולם –  ארגונים עסקיים שאינם מחדשים לא ישרדו.

קרא עוד »
קידום חדשנות בארגון

המשפט  "חדשנות או למות" הינו שמו של הספר שפרסם טום פיטרס בשנת 1998. פיטרס, שליווה חברות רבות במסגרת עבודתו בחברת מקינזי והכשיר מנהלים רבים כמרצה מבוקש בהרווארד, קבע בדף הכותרת בספרו – "התחדשות בלתי פוסקת כאסטרטגיית הישרדות יחידה בעולם העסקים".

קרא עוד »
ליווי מנהלים בחברות וארגונים

תהליך ליווי מנהלים בארגון עוסק בסיוע ומתן ידע וכלים ניהוליים המסייעים בשיפור ההתמודדות עם שגרת ניהול מחד ודילמות ניהוליות מאידך תוך מיקסום החוזקות הקיימות והתאמה לאופי הייחודי של המנהל, הארגון והסביבה הניהולית.

קרא עוד »
איך בונים תוכנית עסקית

תוכנית עסקית היא מסמך המתאר את המיזם או העסק מבחינה שיווקית, טכנולוגית, תפעולית, כלכלית ועוד. בדרך כלל יש צורך בהכנת תוכנית עסקית כדי להציג ניתוח שיטתי ומסודר של העסק, אם לצורך גיוס הון או משקיעים, או לחילופין לצורך בדיקת כדאיות ותכנון אסטרטגיה עסקית לעסק. תוכנית עסקית טובה תציג את העסק או המיזם במספרים כך שהמודל העסקי, ההוצאות, ההכנסות, הפוטנציאל והסיכון יהיו ברורים למי שקורא אותה.

קרא עוד »
משבר ההייטק 2022

משברים אינם חדשים בעולם העסקי, התרסקות בועת ה "דוט קום", משבר האשראי בארה"ב, מגפת הקורונה ומשבר ההייטק הנוכחי הם רק חלק מרשימה ארוכה.

המשבר של 2022 מציב לפנינו אתגר משולב, שיעורי האינפלציה בשיא של כמעט 40 שנה, הריבית עולה, מחירי הגז והנפט עולים, ירידה בשווקי המניות, נפילתם של המטבעות "החדשים", הערכות השווי המתרסקות והמלחמה באוקראינה… מסובך שם בחוץ.

קרא עוד »
חדשנות בארגונים – חדשנות ויצירתיות

"חדשנות ויצירתיות" הן מילות מפתח בכל ארגון שרוצה להישאר רלוונטי בימינו והן נזרקות לאוויר בהקשרים שונים. המילה "חדשנות" מופיעה בהקשרים כה מגוונים עד כי ניתן לבלבל אותה עם ביטויים שונים כגון השראה, יצירה ,יצירתיות, המצאה ועוד…

קרא עוד »
רעיונות לחדשנות

כאן אסור לקדוח – נושא ההמצאות, היצירתיות והחדשנות העסיק אותי מאז ומעולם. בגיל העשרה המוקדם שרטטתי לעצמי (ואין לי מושג מהיכן צץ הרעיון ולמה) מברשת שיניים שלה ידית רחבה בעלת מנגנון פשוט, שמאפשר להעביר משחת שינים הנמצאת בידית דרך חורים במברשת, והנה לנו מברשת שיניים מוכנה לפעולה. הרעיון שדי להסתובב, בעיקר בטיולים, עם יחידה אחת במקום שתיים, היה נראה לי הגיוני.

השרטוט כמובן נשאר במגרה.

לימים חברה שוויצרית בשם Trisa, שמוכרת בעולם כחברה משפחתית קטנה יחסית, איכותית וחדשנית בתחומי ה Personal Care בכלל וה Oral Care  בפרט, יישמה את הרעיון (כמובן בלי כל קשר אלי. המגירה שלי הייתה מוגנת היטב…). למיטב ידיעתי המוצר לא היה הצלחה, ואני די משוכנע שהיום הוא לא קיים בכלל. אבל היי!!!

בהמשך אחזור ל"כשלונות" כדי לבחון לאורם גם את ההצלחות.

קרא עוד »
חדשנות בארגונים

כולנו רוצים לנהל או להיות חלק מארגון פורץ דרך וחדשני, ובעצם אין לנו הרבה ברירה, בעולם המשתנה תכופות, חדשנות הינה תנאי הכרחי לשרידות החברה לאורך זמן. אבל… ופה מגיע אבל גדול, קל לדבר על חדשנות, אולם ארגונים מעטים מיישמים חדשנות הלכה למעשה. ע"פ מחקר שנערך בחברת מקינזי- 84% מן המנהלים בארגונים מאמינים כי חדשנות הנה המפתח לצמיחה של הארגון שלהם, אולם רק 6% שבעי רצון מרמת החדשנות של הארגון בו הם פועלים.

קרא עוד »
ייעוץ עסקי המדריך המלא

כבעלים ו/או מנכ"ל של חברה וודאי כבר הבנת מזמן כי עליך לתת מענה למגוון ההיבטים העסקיים של הארגון שלך, דבר הדורש ראייה מרחבית ומעוף. כמנהיג ומוביל עליך להיות בקיא בשלל דיספלינות החל ממכירות ושיווק, דרך תפעול ולוגיסטיקה, תמחור וגביה ועוד.

המציאות המורכבת הזו בשילוב עם הסביבה העסקית המשתנה תדירות מקשה על המנהיג בארגון וכאן בדיוק נכנס הליווי העסקי.  ליווי עיסקי יכול להיות תהליך ארוך טווח בו מלווים את הבעלים/ המנכ"ל בפעילות השוטפת, או לחילופין תהליך קצר טווח, וממוקד. בשונה מיועצים דיספלינאריים המתמקדים בהיבט אחד של הארגון (כמו למשל יועץ פיננסי או שיווקי), הליווי העסקי הינו רב תחומי והתובנות בו תתקבלנה על סמך הבנה וניתוח של כלל הבטי האתגר, כמו גם בחינה של כלל הארגון.

קרא עוד »
ייעוץ עסקי

כבעלים ו/או מנכ"ל של חברה וודאי כבר הבנת מזמן כי עליך לתת מענה למגוון ההיבטים העסקיים של הארגון שלך, דבר הדורש ראייה מרחבית ומעוף. כמנהיג ומוביל עליך להיות בקיא בשלל דיספלינות החל ממכירות ושיווק, דרך תפעול ולוגיסטיקה, תמחור וגביה ועוד.

קרא עוד »
ייעוץ עסקי להייטק

על־פי נתוני בנק ישראל, התוצר של מגזר ההייטק צמח בשנת 2020 ב־5.8%, לצד עלייה ניכרת בגיוסי הון מצד החברות בענף. גם נתוני הייצוא והפדיון בהייטק צמחו ברציפות לאורך שנת 2020, בניגוד לענפים אחרים שחוו פגיעה משמעותית עם תחילת משבר הקורונה  והצליחו להתאושש (אם בכלל) רק בהמשך אותה שנה. מגזר ההייטק, מהווה אחוז ניכר מהמשק הישראלי (12.6% מהתוצר הכולל ב־2019), והוא אחד מהגורמים למתינות הפגיעה הכלכלית של משבר הקורונה בישראל ביחס לרבות מהמדינות המפותחות.

הצמיחה במגזר ההייטק ממשיכה, ומביאה איתה בו זמנית גם תחרות רבה וצורך תמידי של החברות להתפתח ולהתאים עצמן לדרישות השוק המשתנה בקצב מסחרר. כך קורה שמוצר או טכנולוגיה בעלי פוטנציאל עצום, לאו דווקא מגיעים לבשלות ולא מביאים להצלחתה של החברה. הצלחה במגזר התחרותי והמהיר הזה דורשת מיקוד  ניהולי אינטנסיבי, התאמה לדרישות השוק, יכולות ניהול גבוהות מאד, מודל עסקי בר קיימא, ביצועים מצוינים  ועוד ועוד.

קרא עוד »
גלילה לראש העמוד

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

דילוג לתוכן