תוכן עניינים
והרי לנו אתגר לכל מנהל חברה – איך הופכים את החדשנות לשגרה? הרי חדשנות ושגרה נשמעים כמו ניגודים מושלמים… אבל, כידוע אין ברירה, כי בזמן שאנו עוסקים בשיפור תהליכים של מוצר קיים, אי שם, מתחרה כלשהו (מוכר או חדש), מייצר מוצר חדש לגמרי ומתאים אותו לצרכי המחר.
למעשה פעמים רבות אנו רואים כי חברות מתמסרות לניהול צד ההיצע של הארגון, מטיפול ביצור, דרך הפצה ועד התמחור, ואכן הדבר עשוי להביא לשיפור בפריון. אולם ההזדמנויות והרעיונות לצמיחה אינם מצויים בצמצום או בהתייעלות, הם נמצאים במקום אחר לגמרי ודורשים סט חדש של כלים ותפיסות הן ברמה הארגונית והן ברמה האישית.
כמו שאמרו במעבדת התקשורת של MIT, הצבירה האיטית היא האויבת הגרועה ביותר של החדשנות. הכוונה הנה שאם נקדיש כל דקת ערות שלנו לעשות קצת יותר טוב ממה שעשינו אתמול, הרי שבהכרח לא נבלה כל שעת ערות בניסיון להמציא את "זה, מחדש ולפתח את "זה". בין שתי התפיסות שוררות סתירה ומתח מובנה, ודורשות התייחסות ובעיקר להקדיש זמן ומשאבים לפיתוח חדשנות ולא רק לייעול ושיפור (כבודם במקומם מונח).
כשאנחנו אומרים חדשנות או התחדשות אין הכוונה לפיתוח של המצאות, אלא לשיטה ולדרך חיים חדשה בארגון, דרך חיים הרואה בחדשנות אלמנט מרכזי וחיוני בהישרדותו של הארגון. אולם, לצערנו רק מעטות מחברות ממשכילות להכניס את החדשנות למהלך העבודה השוטף ולהפוך אותה לשגרה.
בחברות הגדולות בעולם ולאחרונה גם בישראל, מתחילים לעצב תהליכי עבודה שיבטיחו התחדשות מתמדת, כך למשל בחלק מהחברות רשאים העובדים להקדיש חלק מוגדר מזמנם לפתח ולבחון ישימות של רעיונות חדשניים שלהם. בחברות אחרות מונה מנהל בדרג הנהלה שתפקידו חדשנות, אולם פתרונות אלו מתאימים יותר לחברות גדולות ורווחיות.
האתגר הרבה יותר מורכב בכל אותם עשרות אלפי הארגונים הקטנים יותר- כלומר אצל מרבית החברות במשק. בארגונים הלא גדולים הללו ברור לכל כי מחד, לא ניתן לוותר על העיסוק בהתחדשות וחדשנות, אולם מאידך, החברה אינה יכולה להרשות לעצמה את אותם תהליכי חדשנות יקרים הקיימים בחברות הגדולות.
הניסיון שלנו מראה כי ניתן להצליח באתגר החדשנות גם בחברות לא מאוד גדולות מבלי להיכנס להשקעות גדולות מדי ולהמשיך בעזרתו את הצמיחה הרווחית.
אז איך עוברים ממצב של שיפור למצב של חדשנות?
מנהיגות
ראשית נדרשת מנהיגות הפונה לכיוון עתיד, מנהיגות קשובה, הפתוחה לחידושים, סובלנית לטעויות ומוכנה להשקיע מרווחי ההווה כדי להבטיח צמיחה רווחית בעתיד. איש חכם אמר פעם כי הבעיה איננה איך להכניס לראש מחשבות חדשות, אלא כיצד להוציא ממנו את המחשבות הישנות. וודאו כי המנהיגות בארגון שלכם אינה חוששת לשכוח תפיסות שאינן משרתות אותה יותר והיא נכונה ואף נלהבת ללמוד תפיסות חדשות.
עובדים מוכשרים
שנית, נדרשים עובדים מוכשרים, כאלה שיש להם את הכישרון, הרצון והסיבות הטובות לפתח חדשנות. וודא כי בחברה שלכם יש "טאלנטים"- כישרונות ותנו להם "לרוץ" ותראו עם מה הם "יחזרו הביתה". הוליווד, כמו גם קבוצות ב-NBA מבינות היטב מהו כשרון, ועד כמה שונה המילה כשרון מהמילה עובד או מועסק, אולם רובן המכריע של החברות "המסורתיות" אינן חושבות "כשרון", שהוא ללא ספק מיומנות מרכזית במאה ה- 21.
ראו בכל עובד שלכם כשרון, איש עסקים, יחידה עסקית של איש אחד, ואפשרו להם להראות את גדולתם בכל הזדמנות. לצד הכישרון חפשו גם את פרקליטי השטן, את אותם עובדים שתמיד חושבים אחרת. אותם עובדים המאתגרים את ההסכמות הכלליות הרווחות בחברה שלכם, יהיו אלו שיאתגרו באמת את ניסיונות החדשנות ויעלו את העשייה לרמה אחרת.
הקשבה ללקוחות
שלישית נדרשת הקשבה ללקוחות. הלקוחות הם המקור לצרכים בלתי מסופקים ומהווים הזדמנות לאתר את אותם המקומות בהם נדרשים מוצרים חדשים, רעיונות, שירותים ופתרונות חדשים.
תהליכי עבודה
רביעית, כדי שהכול "ינגן" כראוי ובקצב נכון נדרשים תהליכי עבודה שהינם מסודרים מחד ומהירים מאידך, כך שיאפשרו תגובה מהירה של אישור התקדמות, או פסילה של כל רעיון וחידוש. פתחו תהליך פיתוח מהיר של אבות טיפוס של מוצר או שירות חדשים, וראו בו כאחת מהמיומנויות העיקריות של החדשנות.
הנהלה
חמישית, יש לוודא כי הנהלת מכירה החברה בחשיבות הנושא ומאמינה בבניית אקלים המעודד התחדשות מתמדת, בנוסף יש ליצור מודעות לנושא החדשנות, בכל הרמות בארגון, והבנה שרבים בארגון יכולים לתרום ולהיתרם מפעילות שתבטיח התחדשות מתמדת. משהושגו היעדים הללו יש לעצב תהליכי עבודה וניהול שיבטיחו הקשבה, בחינה והחלטה מהירה לגבי כל רעיון חדשני ורלוונטי. בכל ארגון יש להתאים את התהליכים לאופי הארגון, התרבות הארגונית והמבנה הארגוני.
אישור להיכשל
ומעל הכול מרחף האישור להיכשל.
ההמצאות הגדולות ביותר הינן פרי של כישלונות אין ספור, ניסיונות אמיצים שהעלו ולא כלום אבל הזינו את "הפעם הבאה", את הניסיון הבא. צרו בארגון שלכם אפשרות לנסות ולהיכשל, הפכו את הכישלון לדרך ללמידה והתפתחות ולא למשהו שיש להסתיר או להחביא והתוצאות תגענה. זכרו אף אחד לא עושה שום דבר נכון בפעם הראשונה.
לסיכום: בסביבה העסקית בה אנו פועלים, שהדבר היחיד הקבוע בה הוא – שדבר אינו קבוע וקצב השינויים מהיר, שילוב תהליכי חדשנות והתחדשות הינו חיוני, והאתגר, כאמור, הוא באופן שתהליכים חיוניים אלו מותאמים "לפי מידה" לכל ארגון וארגון.
מדובר בסדרה של אתגרים, שהקשה מכולם היא היכולת לקבל החלטה כואבת – כי לא כל מה שעבד לנו בעבר יעבוד גם מחר.
והחדשות הטובות? בחברות שאימצו תהליכי התחדשות וחדשנות ניתן בהחלט לראות שיפור בכל הפרמטרים המשמעותיים, הן במוטיבציה של העובדים והן ברווחיות.