תוכן עניינים
תשומת הלב העיקרית של הורים המבקשים להעביר לילדיהם את העסק המשפחתי מופנית לדאגה בדבר יחסי הילדים בעתיד בעקבות ההעברה, והרצון להמשיך לנהל חיי משפחה מורחבת אוהבת ותומכת. לכן, העברת העסק המשפחתי אינה רק פינוי המשרד ומסירת כסא הניהול לילד זה או אחר. על מנת לשמור על מארג היחסים המשפחתיים התקינים ביניכם לבין הילדים, ובין הילדים לבין עצמם, חשוב וכדאי לתכנן מראש את העברת העסק המשפחתי, כך שכולם ישותפו בתהליך ואף אחד לא יראה עצמו נפגע או מקופח.
על מנת להבטיח שהעברת העסק לדור ההמשך תהא "חלקה", ככל האפשר, עליכם להתמודד, מבעוד מועד, בסוגיות משפטיות, קנייניות, ומסויית, שיש בהן כדי לערער את האיזון הרגיל הנדרש בין הילדים במסגרת ההעברה כאמור. למשל:
הסדרה משפטית של הזכויות הקיימות
בטרם תבוצע העברה בין דורית בפועל, חשוב לבצע סקירה של כל הנכסים המשפחתיים ולוודא שזכויות ההורים בנכסים השונים רשומות ומוסדרות במרשמים הרלוונטיים על פי דין. זאת, על מנת להבטיח כי אין מניעה חוקית/רישומית לביצוע ההעברה הבין דורית, וכן על מנת לחסוך מהילדים בעתיד חיפוש ונבירה אחר מסמכים שיוכיחו את זכויותיהם. למשל:
- זכויות בשותפות ו/או מניות בחברה שמסיבה כלשהו לא נרשמו ע"ש ההורים כולן או חלקן – כגון במקרה של סכסוך שותפים, אחזקת מניות בנאמנות וכדומה. לעיתים יידרש טיפול בסכסוך ולעיתים רק הסדרת הרישום כדין.
- זכויות במקרקעין שטרם נרשמו ע"ש מי מהורים בלשכת רישום המקרקעין או ברשות מקרקעי ישראל, מכל סיבה שהיא – כגון במקרה בו הזכויות עדיין רשומות על שם חברה משכנת או על שם הורי ההורים שצוואתם טרם קוימה, או שיש סכסוך בין אחי ההורים על ירושה וכדו.
- זכויות הנובעות מהליכים משפטיים (זכייה שמשמעותה כספים לקבל שטרם התקבלו), קניין רוחני, השקעות בפרויקטים בחו"ל וכדו'. ככל שזכויות אלו אינן רשומות במרשם כלשהו, זה הזמן להסדיר את הרישום.
מיותר לציין כי ילד שייאלץ להתמודד במסגרת, העברה בין דורית, בקשיים במימוש זכויותיו מפרויקט השקעה בנדל"ן בחו"ל, יחוש תסכול ומרמור מול הוריו ואחיו, ועלול להפר את האיזון המשפחתי העדין.
הורשה או העברה בחיים
בעוד שהורשה בישראל פטורה (לעת עתה) ממס עזבון, הרי שהעברה בחיי ההורים של נכס נדל"ן, מניות, שותפויות וכדו' עלולה להיות חייבת במס.
תכנון נכון של העברה בן דורית צריך לקחת בחשבון את מהות הנכסים המועברים לדור ההמשך, ולבחון מהו המועד הנכון לביצוע ההעברה- הן מבחינה משפחתית והן מבחינה מיסויית . לעיתים, הדרך הנכונה תשלב בין שניהם.
מיקום הנכסים המועברים- בארץ או בחו"ל
כאשר העסק המשפחתי או נכסי המשפחה מנוהלים בחו"ל, כדאי ורצוי להתייעץ עם מומחה במיסוי בינלאומי ובדין המקומי החל במקום ניהול הנכסים, וזאת על מנת למנוע תשלומי כפל מס, מס עזבון על הורשה בחו"ל וכדומה. חיובי מס כאלה, מעבר להפסד הכספי בעצם התשלום שלהם , עלולים להביא, הלכה למעשה, לחלוקה לא שיוויונית של הנכסים המשפחתיים בין הילדים, שיובילו לסכסוך ומריבה בין האחים. כך למשל, הורים שמבקשים לתת לביתם את מניות העסק המשפחתי, ו"לפצות" את בנם בבית דירות בחו"ל בשווי מוערך השווה לשווי המניות, עלולים לגרום לקרע בין הילדים לאחר פטירתם, לאחר שיתברר שהורשת בית הדירות בחו"ל כפופה לתשלום מס מקומי, כך שלמעשה יישאר בידי הבן רק מחצית מהשווי המוערך. מה לדעתכם יקרה כאשר יפנה לאחותו ויבקש שתשתתף בנטל המס כדי לשמור על החלוקה השווה והמאוזנת ביניהם בהורשה?
הסדרת זכויות בני המשפחה במסמכים משפטיים מסודרים
כדי לקדם הליך העברה בין דורי מסודר, מומלץ לעגן במספר מסמכים משפטיים את מתווה ההעברה וההסכמות וההבנות המשפחתיות, אשר יהוו בסיס רחב מוסכם למהלך וימנעו סכסוכים עתידיים. מסמכים אלו הינם, בין היתר- אמנה משפחתית, צוואות, יפוי כח מתמשך והסכמי ממון/חיים משותפים.
לסיכום:
העברת הנכסים בתוך המשפחה הינו תהליך שיש לתכננו מראש לטובת כל בני המשפחה.
אנו ב- SMC נשמח ללוות אתכם ואת משפחתכם בתהליך העברה בין דורי מסודר, אשר יבטיח לכם חיי משפחה מאוחדת לעוד שנים רבות.