תוכן עניינים
בתהליכי הורשה, כאשר רצון ההורים לחלק את הרכוש באופן דומה בין ילדיהם (כי שווה ממש – כמעט ולא ניתן) האתגר הוא אדיר ביחוד כאשר מדובר בנכסים מסוגים שונים, למשל, חברה פעילה, מול נכסי נדל"ן או מזומנים. היכולת ליצר מכנה משותף, ( ע"ע השוואה של "תפוחים לתפוחים"), קשה עד בלתי אפשרית שכן מדובר ברמות סיכון שונות, במיסוי עתידי שונה ובחובות אחרות שמתחייבות מעצם הבעלות על הנכס שירש בן המשפחה.
המקרה השכיח הינו שבחברה המשפחתית, אותה רוצים ההורים להעביר לבני הדור הבא, כבר עובד אחד מבני המשפחה או יותר, אבל לא כולם, אולי מכיוון שהם צעירים יותר או כי העדיפו לבחור בדרך שונה מאלו שבחרו להצטרף להורה בחברה המשפחתית.
התופעה שכיחה מאוד – הבכור.ה הצטרף.ה לאבי המשפחה בחברה המשפחתית, אחיו עושה קרירה בהייטק והשלישי.ת העדיפ.ה את עולם האומנות ומשחקת בתיאטרון. למשפחה יש בנוסף לחברה נכס נדל"ן וחסכון ואת אלו הם בוחרים להוריש באופן שוויוני ככל שניתן בין שלושת ילדיהם – סיפור אופייני, מאוד מוכר אבל גם מאוד מאתגר ביצירת השוויון בין השלושה.
אפשר לבחור בדרך הקלה, ולכאורה השוויונית, ולהחליט שכל אחד מהילדים יקבל שליש מכל אחד מהנכסים, הניסיון מוכיח שחלוקה כזו יוצרת מתחים וריבים במהלך השנים, השלושה שחלקו חדר כאשר היו קטנים ברוב המקרים אינם מצליחים לחלוק את הנכסים שירשו.
דרך אחרת מומלצת יותר, הנה להוריש נכסים שונים לילדים שונים תוך מציאת כלים טובים דיים להשוואת הערך.
אחת האפשריות היא בצוע הערכות שווי של החברה והנכסים האחרים כדי ליצור את היכולת לאזן ככל שניתן בין הנכסים השונים במועד ההורשה.
כאשר מדובר בהערכת שווי של נכס נדל"ן הנושא יחסית פשוט מאחר והערכות מסוג זה ע"י מעריכי שווי שונים יתנו תוצאות יחסית קרובות. אולם, כאשר מדובר בחברה פעילה המצב שונה לחלוטין- מעריכי שווי שונים יניחו הנחות שונות ותתקבל שונות גבוהה בתוצאה בין ההערכות .
קיימות מספר שיטות להערכת שווי חברות המבוססות על גישות שונות:
הערכת שווי המבוססת על מחיר נכסים דומים שנמכרו לאחרונה והשוואת מכפילים
פרמטר עסקי או חשבונאי המופל במספר השנים להחזר ההשקעה האתגר הוא לאתר עסקים דומים, בגודל, בעיסוק, במבנה אחזקות וכד' ולהתאים את סוג המכפיל וגודלו. כאשר מדובר בחברות פרטיות המידע החסר הופך את הערכה לאתגר גדול עוד יותר.
הערכת שווי שמבוססת על היוון התזרים העתידי הרלוונטי הצפוי
שיטה זו שנחשבת לעדיפה, יקרה באופן יחסי ומורכבת הרבה יותר מאחר שנדרשים אומדנים, הנחות ושיעור היוון עם התייחסות למצב הנוכחי והצפי בעתיד
שווי נכסי נקי
השיטה שנחשבת לפשוטה יותר, אובייקטיבית יחסית ומאידך פשטנית, למשל, פוטנציאל הצמיחה, האתגר להבחין בין השווי בספרים לבין השווי האמיתי הוא עצום ( חוב לקוחות, ערך מלאי וכד') בעיני מעט קצר ולא ברור מספיק.
בכל אחת מהשיטות יש אתגרים שונים ואנשים שונים יעריכו אחרת את התוצאה, ועדיין נותרנו עם חוסר היכול להשוות בין סוגי הנכסים – למשל, חברה לעומת נכס נדל"ן. לא בטוחה שנכון להגיד את זה… אחרת מה עשינו?
אכן, אלו צרות של עשירים, אולם אלו צרות אמיתיות עם פוטנציאל הרסני שאם לא יטופלו נכון ובזמן עשויים לפגוע משמעותית בחיי המשפחה וביחסים בין האחים- היורשים הפוטנציאלים.
לכן מומלץ להיכנס ל"שדה המוקשים הזה" בזהירות ו בליווי מומחים, . המנוסים בהעברה בין דורית, שיוכלו לאתר את האתגרים המרכזים ולסייע בפתרונם.