חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
איך לכתוב תוכנית אסטרטגית

איך לכתוב תוכנית אסטרטגית

לפני שנתחיל, מהי אסטרטגיה? לאסטרטגיה הגדרות רבות אולם בפשטות, יש לראות בה את מכלול הנושאים הנוגעים לארגון/לעסק שלכם בטווח הארוך. למעשה, כל אחד מאיתנו, אם הוא בעלים של עסק קטן או עסק בינוני ואפילו מנכ"ל של חברה גדולה, אמור לעצור מדי פעם ולחשוב. לחשוב כדי לבדוק כיוונים עתידים, לחשוב כדי לרכז מאמצים לחשוב כדי להקדים את המתחרים. כלומר כל אחד מאיתנו אמור לעצור, לחשוב ולעצב לארגון שלו אסטרטגיה, תוכנית לטווח הארוך. והמסע שלכם מתחיל עכשיו.
ליצירת קשר עם המומחים שלנו התקשרו עכשיו 072-250-0354 או פנו אלינו בווצאפ 054-443-6422 או השאירו פרטים.

תוכן עניינים

המסע האישי שלכם לעיצוב אסטרטגיה לעסק, מתחיל במענה על שמונה שאלות פשוטות. כל שעליכם לעשות זה למצוא את המקום והזמן המתאימים, לקרוא בנחת את השאלות ולענות עליהן בכנות ובעיקר בלי לשפוט את עצמכם. אל תהססו, זכרו כי אתם מכירים את העסק שלכם ואת הסביבה העסקית שלכם טוב יותר מכל אחד אחר.

כמובן שאם אתם שייכים לארגון גדול או מנהלים ארגון כזה, כדאי לשקול לכנס צוות קטן ואמין לסיעור מוחות. אך בכל מקרה, בין אם תבחרו לעשות זאת בגפכם ובין אם בצוות קטן, מענה על השאלות הבאות נותן את הבסיס הנכון ליצירת האסטרטגיה, שתתאים לעסק שלכם בצורה הטובה ביותר.

המדריך ליצירת אסטרטגיה בעשרה צעדים פשוטים

קחו נשימה עמוקה, אתם עומדים לצאת למסע ליצירת האסטרטגיה הנכונה לעסק שלכם.

שאלה ראשונה: מהם כישורי הליבה שלנו?

(או: מה אני עושה הכי טוב)

בשלב הראשון נחפש יחד את כישורי הליבה של העסק שלכם; כישורי הליבה הינם אותם הדברים שאנחנו בעסק, יודעים לעשות הכי טוב. אם מצאתם משהו כזה או נדמה לכם שמצאתם, יש לבדוק שהם עומדים בשלושת הקריטריונים הבאים:  

א. לא קל למתחרים לחקות אותם;  למשל מוניטין של 25 שנה.

ב. אפשר למנף אותם לתחומים שונים או למוצרים שונים; למשל אתר למכירת בגדים הזוכה ל – 2,000 כניסות ביום, אותן ניתן למנף למכירת מוצרים נוספים.

ג. כישורי הליבה מוסיפים ערך ומשפרים את החוויה של המשתמש הסופי במוצר או השירות שלכם.

לכאורה זו שאלה פשוטה, אך כדאי לעצור, להתעמק בה ולהקדיש לה מחשבה. הרי את כישורי הליבה שתמצאו ותזהו, ניתן לשכפל ולהעתיק לתחומים אחרים או למוצרים אחרים ואז נפתחות להן אפשרויות רבות לאסטרטגיות רלוונטיות נוספות.

למשל, אם העסק שלכם מתמחה במכירות ויש לכם לקוחות רבים ונאמנים, הרי שתוכלו להרחיב את מגוון המוצרים ו/או שירותים שאתם מציעים ללקוחותיכם ובכל מפגש עם הלקוח תצליחו למכור יותר ולהרוויח יותר. המוצרים הנוספים שתציעו ללקוחות, יכולים להיות שירותים או מוצרים שהעסק מייצר או משווק, או לחילופין כאלו המגיעים משיתופי פעולה עם עסקים אחרים. דוגמא נוספת לכישור ליבה יכולה להיות חברה בה "הצד החזק" הינו יכולות הייצור שלה.

הקדישו אפוא מחשבה למציאת כישור הליבה של העסק שלכם. התעכבו על שלב זה ואל תדלגו עליו, עד שתהיו בטוחים כי מצאתם את הכישור או הכישורים המדויקים ביותר לכם ולעסק שלכם.

שאלה שניה: מהו המודל העסקי שלי?

(או: איך אני עושה מזה כסף)

מודל עסקי מתאר את האופן בו החברה מניבה הכנסות ורווחים ונותן את התשובה לשאלה החשובה מכל: "איך אנחנו מצליחים לעשות מזה כסף".

בשלב הראשון שאלו את עצמכם, האם יש לעסק שלכם מודל עסקי כלשהו? עסקים רבים חשבו והגו רעיון עסקי טוב אך לא השכילו להפכו למודל עסקי מוצק. כלומר, לאותם עסקים יש רעיון מה עושים אבל אין להם מושג איך "עושים" ממנו כסף. חישבו אפוא והציבו לעצמכם מודל עסקי, במידה ואין לכם כזה עדיין. במידה וגיליתם כי יש לכם מודל עסקי, העלו אותו על הכתב ותארו באיזה אופן תהפכו אותו לכזה המייצר רווח.  

האם אתם קונים בזול ומוכרים ביוקר? האם העסק שלכם מתבסס על תיווך? אלו רק שני מודלים עסקיים אפשריים וישנם עוד רבים. אם לא הצלחתם להעלות בחכתכם מודל עסקי ראוי נסו לבדוק, האם בשוק בו אתם פועלים ישנם מודלים עסקיים היכולים להתאים גם לכם. מצאו אחד כזה ופשוט אמצו אותו!

אפשרות נוספת הינה כמובן להמציא מודל עסקי חדש שיעשה את ההבדל עבור העסק שלכם. חישבו על דוגמאות גאוניות בפשטותן, כגון המודל של "חברות המדפסות". בו הרווח מגיע דווקא ממכירת המוצר המשלים – סרטי הדפסה – ולא מהמוצר המרכזי עצמו, המדפסת.  

דוגמא אחרת, היא המודל העסקי של גוגל (שהועתק ברבות הימים ע"י פייסבוק); מודל המתגמל בגין כל לחיצה על מודעה שפרסם בית העסק. לכאורה מתבקש ומובן מאליו, אבל אל לנו לשכוח כי לפני שנים ספורות מודל זה לא היה קיים כלל ואילו היום הוא מקור הכנסה עיקרי ורווחי לארגונים קטנים כגדולים.

שאלה שלישית: מהו צוואר הבקבוק שלנו?

(או: איפה אני תקוע)

צוואר בקבוק הינו משאב או גורם ייצור, בעל קיבולת או יכולת ייצור קטנה מזו הנדרשת, כך שהוא אינו מסוגל לבצע את כל המשימות המוטלות עליו. צוואר הבקבוק כשמו כן הוא, מגביל את המערכת כולה. כשאתם נדרשים לסוגיית צוואר הבקבוק נסו להעלות על הכתב את אותם גורמים פנימיים המגבילים אתכם בעבודה היומיומית שלכם. צוואר הבקבוק יכול להיות זמנכם כמנכ"ל, או מספר אנשי המכירות העומדים לרשותכם. צוואר הבקבוק יכול להיות עובד ייצור במפעל או מכונה בתהליך היצור ועוד. זכרו, בכל רגע נתון יכול להיות רק צוואר בקבוק אחד כך שאם הרשימה שלכם כוללת מספר פריטים נסו לבדוק מהו צוואר הבקבוק האמיתי, היחיד, לרגע זה.

זיהוי צוואר הבקבוק יאפשר לכם לאתר את נקודת התורפה של המערכת בה אתם פועלים, ולבדוק האם האסטרטגיה שעיצבתם ישימה. במידה ויתגלה כי צוואר הבקבוק משפיע על יכולת החברה ליישם את האסטרטגיה, תוכלו להשקיע את מאמציכם במקום הנכון ולוודא שצוואר הבקבוק משתחרר, מה שיסייע להביא את פריצת הדרך העסקית המיוחלת.

שאלה רביעית: מי הם הלקוחות שלי?

(או: מי אמר אני לא קיבל)

כולם כבר יודעים שהלקוח תמיד צודק אבל… מי הוא בכלל?! אנחנו ב- SMC  מציעים אבחנה בין לקוחות לצרכנים.

הלקוח הינו זה ששילם, אותו אחד שבפועל הכניס את "היד לכיס" והעביר לנו את התשלום. הצרכן לעומתו, הינו זה שמשתמש בסופו של יום בשירות או במוצר שלנו. שימו לב, כי הצרכן והלקוח אינם בהכרח זהים. דוגמא פשוטה תבהיר את העניין: הלקוח לו מוכרות תנובה או שטראוס יוגורטים הינו הסופרמרקט, חנויות המכולת ודומיהם. אולם צרכני היוגורט הם מי שרוכשים אותו מאותם מקומות וצורכים אותו.

עתה, חישבו על הלקוחות ועל הצרכנים שלכם. האם מתקיימת בארגון שלכם האבחנה הזו בין לקוחות וצרכנים, או שמא הצרכן והלקוח זהים? ומה קורה אצל המתחרים שלכם? נסו לבדוק מהם הצרכים של הלקוחות ושל הצרכנים של החברה. האם צרכים אלו זהים? בדקו האם המוצר או השירות שלכם נותן מענה לשתי הקבוצות. אולי ניתן ליצור מוצר/שירות אחר לכל אחת משתי הקבוצות?

העמקה בסוגיות הלקוחות והצרכנים וההבדלים ביניהם, יכולה להביא לשלל כיווני אסטרטגיה מפתיעים שעשויים לבדל את הארגון שלכם מהמתחרים ואפילו להביא לאיתור נישות עסקיות חדשות שעד עתה נעלמו מעינכם.

שאלה חמישית: מי הם המתחרים שלי?

(או: איפה בעצם אני חי)

כדברי האמרה הידועה "מידע הוא כח", ככל שתדעו יותר על המתחרים שלכם כך תהייה האסטרטגיה שקולה ומותאמת יותר למציאות. הקדישו מחשבה למתחרים שלכם; מי הם המתחרים הישירים שלכם? כמה מתחרים פועלים כרגע בשוק שלכם? האם צפויים להיכנס מתחרים נוספים בטווח הקרוב או הרחוק? בדקו אם קל להיכנס לשוק בו אתם פועלים או שמא קיימים מחסומים המקשים על הכניסה. תנו את הדעת מה עושים המתחרים שאתם לא עושים. בחנו האם תוכל לשתף פעולה עם המתחרים, האם ישנה אפשרות של מיזוג ורכישה, בדקו מיהו המתחרה כמותו היית רוצה להיות, (Benchmark), ועוד ועוד. אל תוותרו על אף שאלה.

במידה ואיתרתם מתחרה (בארץ או בחו"ל) שמבחינתכם הוא "החלום הרטוב", לימדו היטב את צעדיו. בדקו מה הוא עושה, איך הוא מבדל עצמו ומהו המודל העסקי שלו. עסקים רבים מזהים מתחרה (לכאורה) שכזה בחו"ל ופשוט מחקים את צעדיו, במקום להמציא את הגלגל מחדש. אבל גם אם אין מתחרה "מושלם" כזה, היכרות יסודית ומעמיקה עם המתחרים שלכם יכולה לתת לכם כיווני אסטרטגיה חדשים ומעניינים במיוחד.

שאלה שישית: מהן ההזדמנויות בתחום בו אנו פועלים?

(או: הזדמנויות רבותי, הזדמנויות)

השאלה השישית מפנה אותנו לבדיקת סביבת התחרות. זכרו, מי שרוצה לנצח במרוץ העסקי חייב להכיר לא רק את מתחריו אלא את הסביבה העסקית בתוכה הוא פועל. בהקשר הזה נסו לבדוק האם ישנם כרגע או עתידים להיות, שינויים חוקתיים העשויים ליצור הזדמנויות עסקיות עבורך או לסכן אותך?

סיקרו תחומים כמו התשתיות הדרושות לפעילות העסק שלכם, האם התשתיות נמצאות בעודף או מחסור בשוק? בדקו את קיומם או העדרם של מוצרים תחליפים ו/או משלימים, העשויים להיות רלוונטיים למוצר/שירות שלכם. חשבו על חידושים או שיפורים טכנולוגים העשויים לשנות את פני השוק בו העסק פועל ובעיקר ליצור עבורכם הזדמנויות. ככל שתדעו יותר, כך תחשפנה לפניכם הזדמנויות חדשות ועימן אפשרויות אסטרטגיות חדשות ומעניינות. 

היזכרו לדוגמא בשוק המצלמות המסורתי או התקליטים ועל השינוי המהותי שהכניסו בשווקים אלו התקנת המצלמות בטלפונים החכמים והופעת הדיסקים. הרי ברור לכולנו, כי אם היינו שחקנים באחד מהשווקים הללו בתקופת "טרום הדיסקים" או הטלפונים החכמים, היינו מוכנים לשלם הרבה מאוד כדי לקבל מידע על המגמות החדשות שעתידות להעמיד בסימן שאלה את המשך קיומנו העסקי. ואכן מי שידע לצפות את המהפך, יכול היה להתאים את האסטרטגיה שלו לשינוי הסביבתי (למשל, להתחיל ליצר דיסקים במקום קלטות וידאו). לעומתו, מי שכשל בזיהוי המגמות ובהסתגלות אליהן, פשוט נעלם מהשוק וחדל להתקיים, ואין דוגמא טובה מזו לחשיבותה של אסטרטגיה נכונה ותואמת לתנאי הסביבה המשתנים.

שאלה שביעית: מהם מנועי הצמיחה שלנו?

(או: כפתור זה לא רק במעיל)

מנוע צמיחה הוא אותו תחום, מוצר או רעיון ש"לחיצה" עליו, כלומר השימוש בו, יזניקו את החברה שלנו קדימה. כשאנחנו מעצבים אסטרטגיה לארגון נרצה לזהות את אותם כפתורים חשובים ולהתמקד בהם. חשוב עליהם כמו על כפתורי "טורבו" מיוחדים, שכל אחד מאיתנו היה יותר משמח שיהיו לו בעסק.

מנוע הצמיחה שלכם יכול להיות שימוש במכירה מקוונת בעסק, או לחילופין מוצר דגל אשר אתם מאמינים שיביא לרווחים ניכרים בתקופת התוכנית האסטרטגית ועוד כהנה. הגדרת מנועי הצמיחה תאפשר לנו להתמקד בתחומים החשובים לארגון ולהעריך ביתר קלות הזדמנויות עסקיות הנקרות בפנינו. ובעיקר ומעל הכול, זיהוי מנועי הצמיחה יאפשר לכם לעצב אסטרטגיה המכילה כיווני צמיחה משמעותיים ואמיתיים, שכמו מנוע טורבו יעשה עבורכם את העבודה ויזניקו את העסק שלכם קדימה.

שאלה שמינית: איך אנחנו מבדלים עצמנו מהמתחרים?

(או: האהבה שלי זו לא האהבה שלו)

אחרי שהשבתם על כל השאלות הקודמות הדף שלך כבר מכיל כמה כיוונים מעניינים לאסטרטגיות פוטנציאליות. בשלב הזה כדאי לשאול את עצמינו עוד שאלה חשובה אחת. האם ברשימה מופיעים כיוונים אסטרטגים המבדלים אותנו מהמתחרים האחרים בתחום? יש לוודא כי לפחות אחד מהרעיונות שהועלו כמענה לשאלות הקודמות במדריך, יהיה גורם מבָדֶל שכזה. הכוונה הינה למצוא את אותו הרעיון שיגרום ללקוחת שלך לבחור בך בזכות מה שיש לך ואין לאחרים.

למשל, מוסך שהגדיר את מנוע הצמיחה שלו כטיפולים שוטפים לרכב. אותו מוסך זיהה כי הבעיה העיקרית של הלקוחות הנה העדר זמן וחוסר יכולת להשבית את הרכב מנסיעה בזמן בו הרכב אמור להיות בטיפול. אותו מוסך החליט להרחיב את שעות העבודה שלו ולבצע טיפולים גם בימי חמישי בערב. בנוסף, יקבל הלקוח שמשאיר את רכבו לטיפול הסעה וכרטיס כניסה לקולנוע קרוב (בזמן שהרכב שלו בטיפול). הצעה כזו לא מציע אף אחד מהמתחרים, מה שמיצר עבור המוסך שלנו את הבידול אותו הוא מבקש.

עכשיו חישבו מה מבדל אתכם מהמתחרים שלכם וחשוב מכול ואיך אתם משלבים באסטרטגיה העסקית שלכם (לפחות) גורם אחד לפחות מבדל.

(כמעט) אחרון חביב, בחירת אסטרטגיה!

תמו השאלות ואנו נדרשים עכשיו לחשיבה מעמיקה. אחרי שלמדתם על החוזקות שלכם ושל המתחרים, אחרי שאיתרתם מנועי צמיחה פוטנציאליים וחשבתם על בידול, הרי שמונחת לפניכם רשימה ארוכה של אסטרטגיות אפשריות. הרשימה מכילה נושאים רבים מתחומים שונים, בעלי יכולת מימוש שונה, עם עלויות שונות וכולי. עברו ועל הרשימה הזו ובחרו לא יותר מארבעה נושאים עיקריים, בהם תרצו להתמקד בתקופת התוכנית האסטרטגית (תקופה שלא תעלה על 3 שנים ).

לעיתים, הרשימה המקורית שלכם תהיה ארוכה מאוד ואז יהיה עליכם לבחור באומץ. גם אם הבחירה נראית לעיתים קשה, זכרו כי אסטרטגיה טובה אינה יכולה להתפרס על יותר מדי תחומים בו זמנית. נסו לקבץ יחד נושאים מהרשימה שלכם, מחקו נושאים אחרים הנראים במבט שני פחות אטרקטיביים וצמצמו את הרשימה. זכרו, כי אסטרטגיה מפוזרת ומרובת נושאים דינה כ"תפסת מרובה לא תפסת".

ועכשיו כל שנותר הוא… ליישם!

אצלנו ב – SMC נוהגים לומר כי עדיפה אסטרטגיה טובה המיושמת מצוין מאשר אסטרטגיה מצוינת המיושמת בצורה בינונית. מה שאומר שהנייר סופג הכול והתוכנית האסטרטגית, אם תישאר על הנייר לא באמת תביא את התוצאות המיוחלות.

לכן, יש להפוך את האסטרטגיה לתוכנית עבודה רב שנתית, כזו שתפרוט את המטרות האסטרטגיות שלנו לפעולות משנה פשוטות וברורות הכוללות תאריכי יעד, מינוי אחראי לביצוע ומדדים להצלחה. שימו לב כי כל היעדים האסטרטגים שלכם צריכים להיות מדידים. לא מספיק לומר "אני רוצה להגדיל את נתח השוק שלי" אלא להגדיר בבירור "בכוונתי להגדיל את נתח השוק ב- 10% מדי שנה בשלוש השנים הקרובות". הצבת יעדים ברורים המלווים במדדים כמותיים תאפשר לכם מעקב אחר תוכנית העבודה ויבטיחו את ההתקדמות לעבר המטרה המיוחלת.

אז למה אתם מחכים? יש שם אסטרטגיה מופלאה שרק מחכה שתגלו אותה!  

שלכם,

צוות SMC

תמר אדלר
תמר אדלר, מנכ"לית חברת הייעוץ האסטרטגי SMC Group , יועצת בכירה לעסקים משפחתיים בתהליכי שינוי וצמיחה ובהסדרת הממשקים שבין העסק למשפחה. מלווה תהליכי שילוב בני המשפחה בעסק, העברת בעלות, ניהול ונכסים מדור לדור.
דברו איתנו
ליצירת קשר עם המומחים שלנו
ייעוץ אסטרטגי
מי אנחנו

חברת SMC הוקמה ע"י אילן שגב, לשעבר משנה למנכ"ל בנק דיסקונט, ויו"ר בנק דיסקונט למשכנתאות. מאז הקמתה בשנת 2010 עוסקת הקבוצה בייעוץ לחברות בינוניות וגדולות, ממפעלים וחברות יצרניות, דרך ליווי חברות משפחתיות בתהליך העברה בין-דורית, ועד חברות בתחום ההייטק והביוטכנולוגיה.

אהבתם.ן את המאמר ?

נשמח אם תצטרפו אלינו לרשימת התפוצה, ואחת לחודש נשלח לכם.ן מאמר בנושא אסטרטגיה, ניהול והעברה בין דורית.

למה אנחנו?

הצוות שלנו מורכב מיועצים וותיקים, כולם בעלי ניסיון מגוון בניהול בכיר בארץ ובעולם.
את כל הנסיון הזה בנוסף לעבודת צוות מעולה, אנחנו רותמים לטובת ההצלחה שלך, ומלווים אותך עד לתוצאות הרצויות.
יחד איתנו אין גבול ליכולות שלך.

הייחודיות שלנו
שאלות נפוצות

במסגרת תהליך הייעוץ האסטרטגי צוות הייעוץ מתחיל באיבחון, נפגש עם המנכ"ל \ הבעלים וצוות הניהול, עובדים, ספקים ועוד, עובר על דוחות כספים ונתונים נוספים. הסוף שלב זה יציג הצוות את מצגת האיבחון. לאחר האיבחון יבנה צוות היגוי אסטרטגיה עם נציגי הארגון ועימו יפגש צוות SMC  פעם בשבוע למספר שעות כאשר המטרה הינה להמשיך באבחון המצב הקיים, ולאחר מכן עיצוב תוכנית אסטרטגית ארוכת טווח לשלוש או חמש שנים, שתסייע לארגון להתאים עצמם לתנאי הסביבה והשוק המשתנים. בהמשך התהליך צוות הייעוץ ילווה את יישומה של התוכנית שגובשה בארגון לאורך כל תקופה שתדרש.

תהליך של ייעוץ אסטרטגי לוקח בדרך כלל בין שישה לשמונה חודשים, לשלבי האבחון, גיבוש התוכנית, והליווי הראשוני ביישום. ישנם ארגונים לא מעטים המעדיפים להמשיך את הליך הייעוץ לאחר תום התקופה הראשונית, כעזר עסקי מתמשך לפעילות מוצלחת של החברה.

בדרך כלל צוות הייעוץ האסטרטגי כולל לפחות שני יועצים אסטרטגיים בכירים, עם ניסיון רב שנים בניהול ובייעוץ. 

תהליך הייעוץ מתרחש במשרדי הלקוח, בדרך כלל פעם בשבוע, ביום קבוע.

תהליך הייעוץ האסטרטגי דורש ממך, כבעלים או מנהל של חברה, רצון ויכולת להתמסר לתהליך, ויכולת ורון להקדיש מספר שעות שבועיות ביום ובשעה קבועים.

תהליך ייעוץ אסטרטגי מתאים לכל ארגון, עמותה או חברה, הנמצאים בשלב בו הם זקוקים לסיוע בשיפור ההתנהלות העסקית \ארגונית ובגיבוש נתיב ברור שיוביל לתוצאות טובות יותר בשנים הבאות

לצוות שלנו שורשים עמוקים בעולם העסקים וניסיון רחב בכלל התחומים הניהוליים.

אנחנו מבינים מכיוון שהיינו שם! אנחנו יודעים בדיוק איך מנהלים ארגון גדול ואיך מוודאים את הצמיחה שלו לאורך זמן. לכל היועצים בצוות שלנו ניסיון רב שנים בייעוץ לחברות וארגונים מסוגים שונים ואנחנו מביאים איתנו ידע וניסיון רב לתהליך בכל עסק שאנו מלווים.

ייעוץ אסטרטגי הינו תהליך שמותאם ספציפית לצורכי הארגון \ החברה, ולכן המחיר משתנה בהתאם לתהליך הנדרש בכל ארגון. לאחר פגישת הכרות לא מחייבת ולאחר הכרות עם צרכי הלקוח, אנו מספקים הצעת מחיר מסודרת ומבנית הכוללת את כל שלבי התהליך.

כאשר הארגון מעוניין לבצע תהליך של גיבוש אסטרטגיה לחברה לשנים הקרובות, רצוי להיעזר בשירותיו של יועץ שהינו מומחה לנושא גיבוש אסטרטגיה עסקית, והינו בעל ניסיון בתהליכים דומים במגוון ארגונים. בנוסף, מכיוון שמנהלי הארגון שקועים בדרך כלל במשימות היומיומיות, והם מתקשים להתפנות לתהליך אסטרטגי משמעותי ללא גורם חיצוני שינווט וינהל את התהליך.

יועץ אסטרטגי מוביל תהליך של חשיבה ותכנון לטווח הארוך, ומסייע בבניית תוכנית פעולה לארגון או לחברה המשפחתית לטווח הארוך ל-3 או ל- 5 שנים.

בתהליך הייעוץ האסטרטגי מתבצעת בדיקה הן בתוך הארגון והן מחוצה לו, במטרה לבדוק מחד את החברה על חוזקותיה וחולשותיה ומאידך להבין את הסביבה התחרותית בה היא פועלת. סוג כזה של ייעוץ אסטרטגי מתבצע מול הדרגים הבכירים ביותר של הארגון, קרי היו"ר המנכ"ל וההנהלה.

לאסטרטגיה הגדרות רבות, אך בעיקרה אסטרטגיה הינה תוכנית פעולה ארוכת טווח (3-5 שנים) שתאפשר לחברה להתחרות בהצלחה תוך שמירה על צמיחה ריווחיות.

כדי לבחור יועץ האסטרטגי שילווה אותך, יש להתרשם מהרקע המקצועי ומהניסיון הקודם שלו או שלה ולא להסס לבקש ממליצים מקרב קהל לקוחותיו של היועצ.ת.

בנוסף יש לשים לב לכימיה האישית, ועד כמה ישנה יכולת לעבוד עם אותו יועץ נבחר, מכיוון שתהליך הייעוץ האסטרטגי נעשה תוך עבודה צמודה ודורש אמון הדדי.

על מנת לכתוב תכנית אסטרטגית יש צורך בתהליך מקדים הכולל את אבחון המצב הקיים, חוזקות וחולשות הארגון, צווארי בקבוק, ניתוח השוק, המתחרים, מנועי צמיחה אפשריים ועוד ועוד… את כל זאת יש לחבר לחזון ולמטרות העסקיות שהארגון מציב לעצמו לשנים הקרובות, ומשם לגזור תוכנית עבודה אופרטיבית לשלוש שנים לפחות.

לקוחות מספרים
בין לקוחותנו
אולי יעניין אותך גם..
ייעוץ לעסקים משפחתיים
קיצוצים בתקציב העסק – דיאטה עסקית

בקרוב מאוד מסתיימת שנת 2024 שהייתה מהיותר מאתגרות, זו שמתחילה בקרוב צפוי שתהיה מאתגרת לא פחות ודאי מבחינה עסקית. לא ברור, כרגע, מתי תסתיים המלחמה אבל ברור שאת מחירה נשלם בשנים הקרובות – העלאת מיסים, ירידה בהכנסה הפנויה, אינפלציה, סטגפלציה, עליות יבוא גבוהות ועוד השלכות שיהיה עלינו כנראה להתמודד איתם בשנת 2025 וקרוב לוודאי שגם בשנה הבאה אחריה.

קרא עוד »
ייעוץ לעסקים משפחתיים
ייעוץ אסטרטגי – תוכנית אסטרטגית 2025

בחברות רבות נעשות ההכנות לעיצוב תוכנית העבודה והתקציב לשנת 2025, ומטבע הדברים בנסיבות שהמשק מצוי בהן, עולות שאלות רבות לגבי שנת 2025 והשנים שיבואו אחריה. ואכן ראוי ששאלות אלו ישאלו ותערך חשיבה לגבי התוכנית האסטרטגית לשנים הקרובות.

קרא עוד »
ייעוץ אסטרטגי
דירקטוריון ומנכ"ל – יחסים מורכבים

בתוך העולם העסקי המודרני, מערכת היחסים בין מנכ"ל לדירקטוריון היא אחת המערכות המורכבות והחשובות ביותר. מערכת זו טומנת בחובה איזון עדין בין כוח והשפעה, אחריות ושקיפות, קבלת החלטות משותפת וניהול סיכונים. על אף שכל צד שואף לקדם את טובת החברה, לעיתים קרובות נוצרים מתחים שמקורם בתפקידים ובאחריות השונה של כל אחד מהצדדים.

קרא עוד »
כישורי ליבה בעסקים
כישורי ליבה בעסקים

כישורי ליבה, (לעיתים מכונה 'יכולות ליבה'), מתייחסים למשאבים אסטרטגיים, מיומנויות ויכולות שנותנות פירמה יתרון על פני מתחריו.

קרא עוד »
10 טיפים להתנהלות איכותית ומקצועית של דירקטורים

הזירה העסקית מלאה בסיפורים המעידים על חולשה בהתנהלותם של דירקטורים. למעשה, קשה לצפות מדירקטורים, מוכשרים ככל שיהיו, שלא יעשו טעויות כלל, אך מצופה שטעויות לא יחזרו על עצמן ושדירקטורים יפתחו מנגנוני בקרה על התנהלותם, מה שלא תמיד מתקיים במציאות הארגונית.
המאמר סוקר את הכשלים שעלולים להתעורר בהתנהלותם של דירקטוריונים ומציע דרכים להתנהלות איכותית ומקצועית.

קרא עוד »
מדדי דיווח לא פיננסים

עולם העסקים הולך ומעמיק את המיקוד שלו בקריטריונים ומדדי ביצוע הקשורים לאחריות תאגידית, סביבתית וחברתית. מחד מפעילים בעלי עניין לחץ על חברות עסקיות לנטר ולדווח על מדדים שאינם בהכרח פיננסיים וזאת במטרה לעודד התנהגות תאגידית אחראית, הכוללת העמקה, וניטור וטיפול בסוגיות חברתיות רחבות ויעדים סביבתיים גלובליים. מאידך החברות העסקיות רואות במדדים אהללו הנקראים בקיצור ESG – , Environment, Social, Governance דרך המסייעת לנהל את החותם הסביבתי והחברתי שלהן ולקבוע את הסיכונים וההזדמנויות העסקיות הגלומות בו .

קרא עוד »
ראיון עם יועץ אסטרטגי – אילן שגב

כולנו שומעים השכם והערב את המילה אסטרטגיה, וכל מנכ"ל שמכבד את עצמו "מחזיק" יועץ אסטרטגי צמוד. אבל מהי בכלל אסטרטגיה, מה תפקידו של יועץ אסטרטגי ואיך זה עובד באמת לא תמיד ברור. לכן ביקשנו מאילן שגב, יועץ אסטרטגי בכיר ומבעלי חברת הייעוץ האסטרטגי מהמובילות בישראל שיחשוף אותנו לתחום הקרוב כל כך לליבו

קרא עוד »
אסטרטגיה – רמות שונות לה

בתחרות על שיא גינס בשחיקת מושגים, המושג "אסטרטגיה" היה כנראה מגיע למקומות הראשונים… המושג שגור יום בפי כל משתמש, בכל הקשר אפשרי, ללא קשר למשמעותו האמיתית. העולם העסקי "שאל" את המושג אסטרטגיה מעולם המושגים הצבאי עוד לפני שנים רבות, ועושה בו שימוש נרחב מאוד. הספר הראשון בנושא אסטרטגיה נכתב לפני כ-2,500 שנה בסין ונקרא “אמנות המלחמה”. הכותב, סון טסו, שהיה מצביא צבאי עטור ניצחונות, כתב בעיקר על אסטרטגיה צבאית ועל ניהול מלחמה. עם זאת, בעוד שמטרת המלחמה היא בדרך כלל להביס את האויב, רוב הפירמות שואפות לדו קיום ולא להרס של מתחרה.

קרא עוד »
יעדים אסטרטגיים

התקופה דצמבר, מסביבנו רחש האופייני לתקופה זו של השנה –  כולם מכיני תכניות עבודה, (או לפחות מאחלים לעצמם להתחיל להכין), ושוב מגיעות השיחות על החלוקה של יעדים אסטרטגיים ליעדים שנתיים, ההבדלים בינהם ואופן מדידתם.

 המאמר שלפניכם.ן בא לעשות קצת סדר בבלאגן… מתחילים…

קרא עוד »
יועץ אסטרטגי כמנהיג

כאשר דנים במה הוא יועץ טוב, דובר בביטחון עצמי וצניעות כאשר יועץ אסטרטגי הוא מנהיג, הביטחון העצמי מתחלף בעוצמה, עוצמה שקטה ובטוחה בעצמה. והצניעות הופכת לענווה אמתית, כי רק אנשים משכמם ומעלה, יודעים כמה הם לא יודעים, ועד כמה מוגבלים כולנו. כך היה עם משה, גדול נביאי ישראל, עליו נאמר שהיה עניו באדם. ליועץ האסטרטגי כמנהיג יש ענפים גבוהים להתלות עליהם.

קרא עוד »
מדריך אסטרטגיה
יועץ אסטרטגי – 10 מיומנויות קריטיות

ביטחון עצמי בריא הוא חיובי, ותורם להרגשת הלקוח שהוא בידיים טובות. מנגד, עודף ביטחון עצמי עלול לעשות בדיוק את ההיפך, ולגרום להרגשה לא נוחה אצל הלקוח. איזון בין ביטחון עצמי לצניעות הוא דבר הכרחי ליועץ אסטרטגי.

קרא עוד »
יועץ אסטרטגי – מיומנויות

אחד מהמורים הדגולים ביותר שיצא לי ללמוד ממנו היה נוהג לצטט (מקור שאינו ידוע לי) ש: "אין דבר יותר מעשי מתיאוריה טובה". עם ישראל הוא עם של תכלס. עם של "נעשה ונשמע". רוב אנשי העסקים המצליחים משוכנעים שהמעשיות שלהם היא זו שהביאה אותם להצלחה. אין להם זמן לדבר. בוודאי שלא על "תיאוריות אקדמאיות". צריך לעשות. סייג לגישה זו, ומבלי להפחית מכבודו של כל מי שזכה להישגים: רובנו ככולנו לא השתתפנו בהגעה לירח. וכמו שאמר אותו מורה: אי אפשר להגיע לירח על ידי הנחת סולם על סולם. יועץ אסטרטגי אינו יכול להגיע ללקוחותיו ללא ארגז כלים של מתודולוגיות מקצועיות. עד שהמתודות האלה מיושמות, הן מהוות תיאוריה. אחרי שהן מיושמות בהצלחה, התיאוריה לרוב נשכחת לטובת המעשים שנעשו על פיה. לוותר על התיאוריה בכלל, זו לא אופציה מקצועית של יועץ אסטרטגי. להטריח את הלקוח בעודף פרטים לגבי הרקע התיאורטי, עלול להרחיק את הלקוח מהתהליך, ואפילו לאבד בו אמון. האיזון שבין התיאוריה והמעשיות הוא חלק מאומנות הייעוץ האסטרטגי, המשתנה בהתאם לצרכי הלקוח כל פעם מחדש.

קרא עוד »
יועץ אסטרטגי

האבחנה החשובה ביותר כמבוא לנושא היא בין מתן עצה לפעולה למתן שירותי ייעוץ אסטרטגי. מאפייניה של עצה,  כל אחד יכול "לתת", לרוב נעשית בהתנדבות, בדרך כלל כללית ולא מעמיקה בנועץ הספציפי והסיטואציה, לרוב אינה מנומקת (למעט: סמוך עלי, אני יודע…), ונותן העצה אינו נושא בשום אחריות לעצתו. לעומת זאת, ובפשטות, מתן שירותי ייעוץ אסטרטגי הוא מקצוע.

במקצוע זה נדרשת עבודה מאומצת במספר מישורים כפי שיתואר להלן, לאורך כל הדרך המקצועית. באופן חד משמעי, לא כל אחד יכול להיות יועץ אסטרטגי. העבודה נעשית בתמורה שבדרך כלל אינה נמוכה, ומשקפת את החשיבות ללקוח הן בפתרון הבעיה, והן במידה בה הוא מסתמך על היועץ האסטרטגי. ההמלצה חייבת להיות מנומקת היטב. במקרה הרווח שבה ניצבת  מול היועץ האסטרטגי  הנהלה, חשוב מאוד ליצור קונצנזוס (לגמרי לא מובן מאליו), להבטיח שההמלצה תהפוך להחלטה (גם כן לא מובן מאליו), ושההחלטה תיושם בהתאם (עוד פחות מובן מאליו).

קרא עוד »
אסטרטגיה עסקית וניהול פרויקטים

עד לא מזמן מקומה של החשיבה אסטרטגית במתודות השונות לניהול פרויקטים בתחום התעשייה והתשתיות, היה קטן עד זניח. שלוש המטרות המרכזיות עליהן הושם דגש היו ונשארו On Time, On Budget & On Quality (היעדים התפעוליים) והודגשו ככלי למקסום הרווח והמוניטין כשמנהל העבודה ממוקד כולו בהצלחת הפרויקט ובכפופים לו בהתאם למטרות הללו.

קרא עוד »
אסטרטגיה עסקית – יישום אסטרטגיה בארגונים

אז סוף סוף גם לכם יש תכנית אסטרטגית. עבר זמן, הושקע מאמץ התוכנית מוכנה, ועכשיו מה? האקסל הרי סובל הכול (וכך גם ה- WORD  וה- POWER POINT ), אבל איך הופכים את המילים יפות והתכנונים הגדולים לעשייה בשטח?

לכאורה התשובה פשוטה – עוברים לשלב היישום, אולם בפועל מסתבר שהיישום עצמו אינו פשוט כל כך…

ברוכים הבאים לשלב יישום האסטרטגיה או במילים אחרות HERE COMES THE EXECUTION

קרא עוד »
אסטרטגיה עסקית – מה בין אסטרטגיה וניהול

לפני שננסה לענות על השאלה שבכותרת, ניזכר קודם – מהי אסטרטגיה?

המונח אסטרטגיה מגיע מהתחום הצבאי ומתייחס לתוכנית פעולה שגובשה להשגת מטרה. מקורו מהמילה היוונית Strategos – שפירושה הנהגת הצבא לתזוזה. אסטרטגיה הנה הדרך לגשר על הפער בין המקום בו אנחנו נמצאים כיום למקום אליו אנחנו שואפים להגיע.

קרא עוד »
אסטרטגיה עסקית – מדידה אפקטיבית ובקרת תהליכים

מערכת מדידה ובקרה יעילה מאפשרת לארגון לגשר על הפער בין האסטרטגיה הארגונית לפעילות המבוצעת בפועל ברמת המחלקה, הצוות והעובד. מדידה אפקטיבית ובקרה הן בחינה שיטתית של תהליכים ותוצאות פעילות, והשוואתן לסטנדרטים שנקבעו, כאמצעי לשיפור הפעילות ולקבלת החלטות.

קרא עוד »
יישום אסטרטגיה עסקית OKR

בהיותנו יועצים אסטרטגיים אנחנו אוהבים מחקרים ומתודולוגיות, ונהנים לראות את הלקוחות שלנו מיישמים, ומגיעים לתוצאות שהם בעצמם לא האמינו שאפשריות. כשיש מתודולוגיה טובה והבנה של הכיוון והיעד, אפשר להגיע רחוק…

קרא עוד »
למה אנחנו?

הצוות שלנו מורכב מיועצים וותיקים, כולם בעלי ניסיון מגוון בניהול בכיר בארץ ובעולם.
את כל הנסיון הזה בנוסף לעבודת צוות מעולה, אנחנו רותמים לטובת ההצלחה שלך, ומלווים אותך עד לתוצאות הרצויות.
יחד איתנו אין גבול ליכולות שלך.

הייחודיות שלנו
גלילה לראש העמוד

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

דילוג לתוכן