אך מה יקרה אם חלילה ביום בהיר אחד נאבד את יכולתנו לקבל החלטות בעצמנו באופן זמני או קבוע? בשל הגיענו לגיל מבוגר, או חלילה כתוצאה ממחלה, הליך רפואי או תאונה?
בדרך כלל התשובה לכך היא – עושים צוואה. נכון, צוואה נותנת פתרון למצב שבו חלילה אדם הולך לעולמו.
אך מה קורה במצב ביניים? נבצרות זמנית או קבועה? איך יתנהל העסק או החברה המשפחתית שלנו במצב כזה בו לא הוגדרו מקבלי ההחלטות?
למצבים אלו ובמיוחד לבעלי עסקים וחברות קיימת חשיבות יתרה לעריכת ייפוי כוח מתמשך וזאת על מנת לא לחשוף את העסק למצב שבו לא יוכל להמשיך בהתנהלות היום יומית שלו.
עד לכניסתו לתוקף של תיקון מספר 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות משנת 2016, במצב שבו אדם ״חדל להבין בדבר״, החוק אפשר לנציג המדינה או לאחד מקרוביו של האדם להגיש בקשה להתמנות כאפוטרופוס עליו, ומרגע המינוי להיות אחראי על קבלת החלטות בשמו. מינוי זה נעשה לרוב ללא ידיעתו, הסכמתו או בחירתו של האדם, ולרוב ללא כל התחשבות ברצונו של האדם.
התיקון האמור, הביא איתו פתרון ובשורה של ממש הידוע כ״ ייפוי כוח מתמשך ״. מדובר במסמך משפטי המאפשר לתכנן את עתידנו בשלב בו אנו בעלי יכולת ומסוגלות לקבל החלטות ולבצע פעולות.
בייפוי הכוח המתמשך ניתן:
- לקבוע כיצד ייראו חיינו בעתיד, אם נגיע למצב שבו לא נהיה מסוגלים לקבל החלטות או לנהל את עניינינו בהיבטים מסוימים כמפורט בהמשך.
- למנות כבר היום אנשים מהימנים ומקובלים על הממנה כמיופי כוח אשר יפעלו בשמנו ועבורנו, בתחומים שונים הנוגעים לחיינו וכל זאת ללא צורך בהתערבות של בית המשפט (אלא במקרים מסוימים המנויים בחוק לצורך שמירה על זכויותינו).
במסגרת ייפוי הכוח, ניתן לקבוע מיופי כוח שונים לנושאים שונים והוראות במגוון נושאים:
- רכוש וממון – כיצד ינוהלו רכושנו? מי יקבל החלטות עסקיות בהעדרנו?
- אישיים – כיצד נראה שיראו חיי היומיום? היכן נרצה להתגורר? באיזו סביבה גאוגרפית? באיזה מוסד?
- רפואיים – כיצד נרצה שמיופה הכוח יחליט במצבים שונים?
על מנת להגן על הממנה, המחוקק הגביל מספר פעולות שלצורך ביצוען יהיה צורך:
- בהסמכה מפורשת – מתן מתנות והלוואות, מתן הסכמה לבדיקת פסיכיאטרית ומתן תרומות.
- פניה לאישור בית משפט – עסקה במקרקעין (למעט השכרה של נכס לתקופה של עד חמש שנים), מתן הלוואה, מתנה או תרומה, בסכום שגבוה ממאה אלף שקלים, לא יוכל לבצע מיופה הכוח ללא אישורו של בית המשפט.
נוסף על כך, החוק מונה מספר פעולות שבשום מקרה לא יהיה מיופה הכוח מוסמך לבצע, בינהן ניתן למנות: השתתפות בבחירות, עריכת צוואה, המרת דת ומתן הסכמה למסירת ילד לאימוץ.
לעניין זה חשוב לציין כי מדובר בכלי בעל תוקף משפטי מחייב, כך שככל שקיים ייפוי כוח מתמשך שנכנס לתוקף, בית המשפט יטה לא להתערב לבטלו אלא במקרים חריגים.
חשוב לציין כי בשל היותו של כלי משפטי זה חדש יחסית בעולם המשפט הישראלי, המערכת המשפטית והעסקית עדיין לומדת אותו ומסתגלת אליו ולהוראות המופעלות במסגרתו. לכן, לצורך עריכת ייפוי כוח מתמשך יש לפנות לייעוץ משפטי אצל עורך דין אשר מוסמך לערוך ייפוי כוח מתמשך ועבר הכשרה מתאימה לכך, על מנת להבטיח שייפוי הכוח יענה על כל התנאים הנדרשים בחוק, וישרת באופן מיטבי את אינטרס הממנה.
לסיכום: בעלי עסקים, בעלים של חברות משפחתיות ולמעשה כמעט כל אחד מאיתנו עלול למצוא את עצמו במצב של נבצרות מצב בו העסק, החברה המשפחתית ושאר הרכוש נותר ללא אדם מהימן שיכול לקבל החלטות ולהוציאן לפועל . כדי להיערך לרגעים המורכבים הלו מומלץ לכולנו להשתמש בכלי המשפטי החדש ולחתום על ייפוי כוח מתמשך.
הכותב: עו"ד אלון משקוביץ, יועץ אסטרטגי – חברת SmcGroup