חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
העברה בין דורית בעסקים משפחתיים – זה העסק של אבא שלך?

העברה בין דורית בעסקים משפחתיים – זה העסק של אבא שלך?

לשאלה: "זה העסק של אבא שלך"?, יש הרבה תשובות, אחת מהן היא פשוט... כן. באמת, זה העסק של אבא שלי. אם אתה או את בת או בן ממשיך בעסק המשפחתי. זה בהחלט העסק שלך. כל מה שקורה זה העסק שלך... אבל זה לא כל כך פשוט, כמו שאנחנו יודעים...
ליצירת קשר עם המומחים שלנו התקשרו עכשיו 072-250-0354 או פנו אלינו בווצאפ 054-443-6422 או השאירו פרטים.

תוכן עניינים - טיפים לדור השני

כל מי שעבד או עובד בעסק משפחתי וודאי שמע משפטים כמו: "יש לו (לאבא שלך) נעלים גדולות…", או "רואים שאת הבת של אבא שלך", ושלא נדבר על : "תבקש.י מאבא לצלצל אלי כשהוא חוזר, אנחנו מכירים הרבה שנים, הוא כבר יסדר את זה".

משפטים איך לומר? לא נעימים לאף אוזן, ובטח לא לאוזן של בת או בן הדור השני המפלסים את דרכם בנבכי העסק המשפחתי ועושים מאמצים לא מבוטלים להיכנס לעסק, ללמוד אותו ולהצליח באותו מקום בו התחילו הוריהם את הקרירה שלהם.

אם במתכוון ואם שלא במתכוון, המשפטים הכול כך "פשוטים" הללו מעבירים ברמה שמתחת לפני שטח מסר אחד, מסר המקטין ומחליש את בן הדור השני אל מול ההורה המייסד.

בשיחות שלי עם בני הדור השני אני שומעת הרבה פעמים טקסט דומה, אבא (או אימא) "יירקו דם" כדי להקים את העסק, במו ידיהם הביאו את העסק לאן שהוא היום… איך אני אוכל  להיכנס לנעלים הגדולות הללו ולמלא את מקומם?, "אבא ואמא שלי (ההורה ההורים המיסדים) מכירים את העסק על בוריו, לפעמים לא זקוקים כלל לדוחות (כספים או אחרים) כדי להעריך את מצב המלאי, האובליגו , התזרים. ואני? אבא רק הכניס אותי לעסק ואני עוד לומד, ויש הרבה מה ללמוד. אף פעם לא אצליח להכיר את העסק כמו שאבא או אמא מכירים אותו". 

אז אל חשש….

  1. אם את.ה כבר בעסק המשפחתי אז וודאי שיש מי שחשב שאת.ה נחוצים שם. שנית, הורינו לא יישארו צעירים לנצח, ובראותם את העסק כ"ילד" נוסף הם שואפים להמשכיות שלו, וכאן נכנסים אנחנו – בני הדור השני, אנחנו ההבטחה להמשכיות העסק המשפחתי.
  2. לכל תקופה יתרונות ואתגרים משלה ולא תמיד מה שעבד לאימא (או לאבא) ולעסק לפני 20 שנה ימשיך לעבוד גם עכשיו. כך שעם הכרות טובה של העסק, יצירתיות וראש פתוח אפשר להצעיד את העסק קדימה לפעמים גם לכיוונים שבני הדור המייסד לא העלו על דעתם (כמובן בשיקול דעת ובזהירות המתחייבים). יתרה מזאת על מנת שארגון ישרוד, הוא חייב להתקדם, להתפתח ולא רק לעשות "יותר מאותו דבר". דווקא במקום הזה, לבני הדור השני יכול להיווצר מקום אמיתי, ביצירת כיוונים חדשים, יישום שיטות/טכנולוגיות חדשות ועוד.

אז נכון את.ה בן או בת הדור השני לא הקמתם את העסק, אבל אתם יכולים להיות אלו שייקחו את המושכות ויצעידו את העסק קדימה ויפתחו אותו ולא רק ישמרו על הקיים.

אז מה אפשר לעשות? או במילים אחרות איך אפשר ליצור כניסה חלקה וטובה לעסק המשפחתי

כניסה מלמטה

פעמים רבות בני הדור השני "מוצנחים" לעמדות מפתח שאינן הולמות את כישוריהם(לפחות כרגע). אז נכון את.ה בכל זאת הבן/של של… אבל אם תרצה לרכוש את אמון אנשיך וללמוד את העסק מומלץ לא לחפש עמדות בכירות מ- DAY ONE , אלא דווקא לצמוח מלמטה. לקחת את הזמן להכיר את העסק, להכיר באמת. ללמוד את הזרמים התת קרקעיים, את הכוחות הלא פורמליים, כל בורג וכל מוצר או שירות. אח"כ שתגיעו לעמדות הניהול בארגון המשפחתי תוכלו להיות בטוחים שאת העסק אתם מכירים.

ללמוד מבחוץ

המהדרין (וגם לא מעט מלקוחותינו בהמלצתנו), אינם מכניסים את הילדים שלהם מיד לעסק המשפחתי, אלא שולחים אותם ללמוד תחום רלוונטי ולעבוד קודם כל בארגונים אחרים. בן דור שני כזה שכבר "התגלח על זקנם" של אחרים, מגיע לארגון המשפחתי בשל יותר, כשהוא מכיר ארגונים נוספים חוץ מהחברה של "אבא" ויכול להביא עמו ידע משמעותי שעשוי להיות בעל ערך בעסק המשפחתי.

לא לסמן טריטוריה 

פעמים רבות דווקא מתוך המקום המוקטן, ששמע הרבה משפטים כמו "איפה אבא שלך…" מתעורר הרצון לתפוס עמדות כוח ומהר, לסמן טריטוריה ו"להראות להם". אולם הגישה הזו עשויה דווקא להביא לתוצאה ההפוכה.

כשאת.ה הבן/בת של הבעלים, סבירות גבוהה שהעסק הזה יהיה שלך, אז צריך להישען לאחור, לקחת אויר וללמוד. לאט וביסודיות, להביא ערך לארגון ולעובדיו ולמצב את עצמך כמנהיג.ה, כאיש.ת מקצוע ולא רק כבן.בת של…

ללמוד, ללמוד ללמוד 

לקחת את הזמן למפות את תחומי הידע הנדרשים בארגון, לבדוק מה חסר לך ולהשלים את החסר, אם ע"י צפייה בהורים, צפייה במומחים אחרים בארגון, קורסים אוניברסיטאיים או אחרים.

ידע הוא כוח. ומקצועיות היא דרך מקובלת ואף מומלצת להפיכה למנהיג.ה. ככל שתדע.י יותר ותתמקצע.י כך יקל על אנשי הארגון לסמוך עליך ולראות את הערך המוסף שיש ביכולתך להביא להם (וכמובן לארגון). התבוננ.י היטב גם בהוריך המנהלים הנוכחיים, יש הרבה מה ללמוד מהם. לטוב ולרע. כשתהיו במקומם תוכלו לשחזר ולהיזכר מה נכון לך ועבורך כמנהל.

לנשום

לנשום ולזכור כי האמירות הלא נעימות לא בהכרח מעידות עליך, ולעיתים הן אפילו טריגר לנסות לגרום לך לצאת מגדרך ולהתאמץ ואולי אף לעשות שגיאות עסקיות. פתח.י לך משפט מחץ (לא מעליב) בו תשתמש.י כתגובה כשאמירה או אחרת "עולה לאויר" והשתמש.י בו בנעימות. ואז לנשום. אם תפעלו בנחישות ובתבונה האמירות הללו תעלמנה במהרה.

לסיכום

כבן או בת הדור השני המשולבים בעסק אתם חווים אתגרים רבים, אולם בתכנון זהיר של הכניסה לארגון, ביצירה של תכנית הכשרה ובהרבה סבלנות וענווה, תוכלו לתפס את מקומכם הראוי בארגון ולהצעיד אותו בנחישות קדימה לעבר צמיחה רווחית.

בהצלחה

תמר אדלר
תמר אדלר, מנכ"לית חברת הייעוץ האסטרטגי SMC Group , יועצת בכירה לעסקים משפחתיים בתהליכי שינוי וצמיחה ובהסדרת הממשקים שבין העסק למשפחה. מלווה תהליכי שילוב בני המשפחה בעסק, העברת בעלות, ניהול ונכסים מדור לדור.
דברו איתנו
ליצירת קשר עם המומחים שלנו
עסקים משפחתיים
מי אנחנו

חברת SMC הוקמה ע"י אילן שגב, לשעבר משנה למנכ"ל בנק דיסקונט, ויו"ר בנק דיסקונט למשכנתאות. מאז הקמתה בשנת 2010 עוסקת הקבוצה בייעוץ לחברות בינוניות וגדולות, ממפעלים וחברות יצרניות, דרך ליווי חברות משפחתיות בתהליך העברה בין-דורית, ועד חברות בתחום ההייטק והביוטכנולוגיה.

אהבתם.ן את המאמר ?

נשמח אם תצטרפו אלינו לרשימת התפוצה, ואחת לחודש נשלח לכם.ן מאמר בנושא אסטרטגיה, ניהול והעברה בין דורית.

שאלות נפוצות

לא בכל החברות המשפחתיות נמצא את כולן, אבל לרוב, לא נמצא חברה משפחתית שאין בה לפחות אחת מהטעויות הללו:

  • מינוי בני משפחה לתפקיד ניהולי בו אין להם ניסיון או הכשרה
  • טשטוש גבולות בין המשפחה העסק והפרט
  • רצון לטאטא קונפליקטים בעסק "מתחת לשטיח" כדי לשמור על יחסים טובים במשפחה
  • חוסר בהגדרות תפקידים ברורות וחלוקת סמכויות בין בני המשפחה
  • חוסר התייחסות מתאימה למעבר הבין דורי והשלכותיו בתחום העסקי והמשפחתי
  • ועוד ועוד…

חברה משפחתית הינה חברה שנמצאת בבעלות בן משפחה אחד או יותר, ומועסקים בה מספר בני משפחה בתפקידים שונים.

בני המשפחה המנהלים את החברה המשפחתית ומועסקים בה בדרך כלל מחויבים מאוד להצלחתה ולויאליים מאוד, לעיתים יותר מאשר מנהלים שכירים.

חברות משפחתיות יפעלו בד"כ מתוך ראייה אחראית כדי לשמר את העסק ולהעבירו הלאה, לדור הבא. על- פי מחקר שנערך באוניברסיטת תל אביב נמצא כי חברה משפחתית, בעלת מינוף נמוך יחסית, מגיעה לתשואה כמעט זהה ביחס לחברה לא משפחתית, שנסחרת בבורסה הישראלית וממונפת גבוה.

הדרך הטובה ביותר לביצוע העברה בין דורית הנה באמצעות תהליך יסודי, המערב את כל בעלי העניין בארגון, דור המייסדים, בני הדור השני, עובדים משמעותיים בארגון ועוד. התהליך צריך להיות משתף ושקוף המביא לידי ביטוי את הצרכים הרצונות והיכולות של כל אחד מבעלי העניין.

תהליך העברה בין דורית מתחיל בשיחות עומק עם כלל בעלי העניין בארגון , בני הדור המיסד, בני הדור השני כאלו שעובדים בחברה וכאלו שמחוצה לה. במסגרת הראיונות ילמדו היועצים את הצרכים והרצונות של כל אחד מבעלי העניין, כמו גם את מבנה הנכסים המצוי בידי המשפחה. בשלב הבא תגובש תוכנית להמשכיות העסק בדרך של העברה בינדורית, יקבעו בני דור ההמשך שייקחו עליהם את עול הניהול, יקבע מועד מתאים להעברה ה"מקל" ותגמול לכל הגורמים הרלוונטיים בדמות רכוש, כסף מניות/אחר לפי מבנה הרכוש של המשפחה. 

למה אנחנו?

הצוות שלנו מורכב מיועצים וותיקים, כולם בעלי ניסיון מגוון בניהול בכיר בארץ ובעולם.
את כל הנסיון הזה בנוסף לעבודת צוות מעולה, אנחנו רותמים לטובת ההצלחה שלך, ומלווים אותך עד לתוצאות הרצויות.
יחד איתנו אין גבול ליכולות שלך.

הייחודיות שלנו
לקוחות מספרים
בין לקוחותנו
אולי יעניין אותך גם
ייעוץ לעסקים משפחתיים
ייעוץ לעסקים משפחתיים – המדריך המלא

ייעוץ עסקי בחברה משפחתית כולל בנוסף להיבטים העסקיים ה"רגילים" כגון תפעול, מכירות, גבייה, שיווק, פרסום, קשרי לקוחות ועוד גם היבטים נוספים המוסיפים למורכבות התהליך. בחברה משפחתית, נעסוק בתהליך הייעוץ גם במערכת היחסים שבין בני המשפחה כיוון שמערכת היחסים מהווה אלמנט משפיע ואינטגרלי למערכת העסקית, ויש להתחשב בה כאשר מגבשים את האסטרטגיה ואת התוכנית העסקית.

קרא עוד »
ייעוץ לעסקים משפחתיים
הקשר בין תהליך גיבוש אסטרטגיה עסקית לבין מעבר בין-דורי

כמי שמלווה חברות משפחתיות, אני רואה שוב ושוב את העוצמה והמורכבות שטמונות בעסקים שנבנו מתוך קשרי דם, חלומות משותפים והשקעה רגשית. אך לצד הגאווה במורשת והמחויבות להמשכיות, מתעוררות לא פעם שאלות כבדות משקל: איך מעבירים את המושכות לדור הבא בצורה שתשמר את ההצלחה העסקית? ואיך מוודאים שהעסק המשפחתי ימשיך לשגשג גם כשמתחלפת ההובלה שלו?

קרא עוד »
ייעוץ אסטרטגי
הכוח שמניע חברות משפחתיות

אחת ההרצאות הנצפות והמצוטטות ביותר של טד היא הרצאתו של סיימון סינק, יהודי- בריטי, שהחל את דרכו כפרסומאי והפך לסופר ומרצה מבוקש בעולם. בהרצאתו "מעגל הזהב" (The Golden Circle), סיימון סינק מציג גישה מעוררת השראה להנהגה ושיווק אפקטיביים.

קרא עוד »
חברות משפחתיות גלובליות
האתגרים הייחודים של חברות משפחתיות גלובליות

מחקרים בארצות הברית מראים כי כתשעים אחוזים מהארגונים העסקיים בארה"ב הנם חברות משפחתיות, בישראל משערים כי השיעור דומה. זוהי מציאות מורכבת, מאתגרת, ומרובת מהמורות, הכוללת התמודדות עם מחלוקות מקצועיות המאיימות להפוך למחלוקות אישיות ועירוב שבין המקצועי והאישי. אמנם, אין ארגון משפחתי אחד דומה למשנהו אולם מחקרים מראים כי ישנם נושאים "חוצי ארגון" המתקיימים במרבית החברות המשפחתיות.

קרא עוד »
העברה בין דורית
העברה בין דורית – "היום שאחרי"

תהליך מעבר בין דורי הינו תהליך מורכב ולא קצר, אולם גם השטח מראה, כי סיוע של יועץ חיצוני להעברה בין דורית ועבודה שיטתית, מסודרת וסבלנית, מבטיחה שקט נפשי לכל בני המשפחה, שומרת על שלמותה ואחדותה, ואפילו מעניקה לעסק המשפחתי הזדמנות לצמיחה מחודשת.

קרא עוד »
חברות משפחתיות - נוסחת ההצלחה
חברות משפחתיות – נוסחת ההצלחה

חברות משפחתיות ותפקידן בכלכלה העולמית – חברות משפחתיות (FAMILY OWNED BUSINESS = FOB) ממלאות תפקיד מרכזי בכלכלה העולמית – תפקיד שלעתים קרובות לא מדובר או מוערך.
למעשה, חברות משפחתיות מהוות יותר מ-70 אחוז מהתמ"ג העולמי, הן מייצרות מחזור של בין 60 טריליון ל-70 טריליון דולר בשנה, אחראיות על כ- 60 אחוז מהתעסוקה העולמית ומשחקות תפקיד קריטי בתמיכה בחינוך, שירותי בריאות ופיתוח תשתיות ברחבי הקהילות שלהם ברחבי העולם.

קרא עוד »
תגמול בני משפחה בני משפחה בחברות משפחתיות
תגמול בני משפחה בחברות משפחתיות

"לא יכול להיות שיהיה הפרש במשכורת בין הילדים שלי" מסבירה לי האימא, בעלה, שהקים את העסק ויושב איתנו בפגישה , לפי שפת הגוף שלו חושב אחרת. דיאלוג החוזר על עצמו פעמים רבות בפגישות עם הורים שהם גם בעלים של חברות בזמן ביצוע תהליך של העברה בין-דורית.
גם במאפיה בבעלות משפחתית שיסד האב, כשמתוך 4 ילדיו רק שניים עובדים במאפייה כולם גם אלו שלא עובדים במאפייה המשפחתית הגדולה קיבלו תמורה חודשית זהה…מה שגרם להתמרמרות ומתח ו…זימון יועץ חיצוני לעברו "הושלך תפוח האדמה הלוהט".

קרא עוד »
העברה בין דורית בעסק משפחתי
העברה בין דורית בעסק משפחתי – סכסוכים בין אחים

"אתה לא מופתע שבגילי הצעיר אני רוצה לטפל כבר עכשיו בהורשה של רכוש המשפחה?" שאל אותי המושבניק גדול הממדים שישב מולי, ולפני שהספקתי להשיב הודיע לי בן שיחי " נשבעתי שמה שקרה לי עם האחים והאחיות שלי לא יקרה לילדיי, והוסיף "כבר הוצאנו על עורכי דין הון תועפות, זה נמשך שנים, הסיום לא נראה באופק למרות שכבר הודעתי שאני מוותר על חלקי…"

קרא עוד »
חברות משפחתיות בישראל

שוק העסקים הישראלי מאופיין בכמות גדולה של חברות משפחתיות, המהוות חלק חשוב מהכלכלה. עם חלוף השנים, חברות משפחתיות רבות בישראל פועלות כבר בדור השלישי, ומספקות במהלך שנות פעילותן הרבות, יציבות ופרנסה למשפחות רבות.

קרא עוד »
יועצת אסטרטגית בכירה, תמר אדלר
עסק משפחתי – איך עושים את זה נכון?

בעלים של עסק משפחתי? מנהלים חברה משפחתית? ההרצאה הזו היא בול בשבילכם!
תמר אדלר מנכ"לית חברת הייעוץ SMC GROUP ויועצת אסטרטגית בכירה המתמחה בסיוע לחברות משפחתיות, מרצה בכנס של התאחדות המלאכה והתעשייה, במלון כרמים בקרית ענבים!

קרא עוד »
חברות משפחתיות – הערכות שווי

הערכת שווי היא מעשה בין אמנות לאומנות, אתגר מורכב וייחודי, לכאורה שיטות מוגדרות ונוסחאות ובכל זאת התוצאה לפעמים מפתיעה ולא כל כך ברורה.

בחברה משפחתית כאשר הערכת השווי צריכה לסייע באיזון נכסים בין בני המשפחה, הסיבוך עולה פי כמה, אי היכולת להשוות "תפוחים לתפוחים" , כלומר להשוות שני דברים דומים עם מכנה משותף ברור , מייצרת לעיתים …דמעות, אכזבה וכעסים … להרבה שנים.

קרא עוד »
כנס העברה בין דורית בעסקים משפחתיים

משפחות רבות המנהלות עסק מצליח (אחד או יותר) וצברו במשך השנים רכוש נוסף, מעוניינות להוריש את העסק והרכוש לבני הדור השני. במסגרת תהליך ההעברה הבין דורית מתמודדת המשפחה כולה עם שאלות לא פשוטות, שאלות כמו: "איך עושים את זה נכון?, ממה כדאי להימנע? והחשוב מכל,  כיצד שומרים על משפחה מתפקדת ומאושרת לאורך התהליך?

קרא עוד »
דירקטוריון בחברה משפחתית

שרידותן של חברות משפחתיות: חברות משפחתיות אחד המבנים השכיחים והוותיקים בעולם העסקים הינו החברה המשפחתית. ממחקרים שנעשו בארץ ובעולם עולה כי בין 80%-90% מהחברות הינן חברות משפחתיות. אותם מחקרים מראים כי חברות משפחתיות רבות נהנות מחד, מביצועים עסקיים טובים יותר, אל מול חברות שאינן משפחתיות, אולם מאידך רק כ- 10% מהן ישרדו את המעבר לבני הדור השלישי.

קרא עוד »
פיתוח העסק המשפחתי

חברות משפחתיות מתגאות במסורת ארוכת שנים, בנאמנותן לעובדים ובמערכות היחסים הקרובות שלהן. למסורת וניסיון יש יתרונות רבים, בלא מעט חברות משפחתיות בדיוק על זה מבוסס מוניטין החברה, אולם בתקופה רוויית מהפכות, ובשוק הרווי והתחרותי של ימינו, ניהול חברה דורש גמישות – יכולת לבצע שינויים והתאמות, בזמן קצר יחסית. שינויים אלה, אם לא מתבצעים בזמן ובהתאמה לדרישות השוק עלולים למנוע מהחברה צמיחה ואפילו לגרום לקריסתה.

קרא עוד »
למה אנחנו?

הצוות שלנו מורכב מיועצים וותיקים, כולם בעלי ניסיון מגוון בניהול בכיר בארץ ובעולם.
את כל הנסיון הזה בנוסף לעבודת צוות מעולה, אנחנו רותמים לטובת ההצלחה שלך, ומלווים אותך עד לתוצאות הרצויות.
יחד איתנו אין גבול ליכולות שלך.

הייחודיות שלנו
גלילה לראש העמוד

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

דילוג לתוכן