תוכן עניינים
ישנן הגדרות רבות נוספות לאסטרטגיה, למשל:
- מפת מפורטת של הארגון המגדירה את החזון, הייעוד והכיוון אליו הוא צועד.
- מה מטרות הארגון איך אנחנו רוצים להשיג אותן ותוך כמה זמן?
- אסטרטגיה עוסקת בהתפתחויות לטווח הארוך ולא בפעולות טקטיות,יומיומיות.
האסטרטגיה עוסקת ברמת הארגון כולו, אך גם ברמת היחידות \ המחלקות של הארגון – היא עוסקת ברמת המוצר או השירות, וכן בנושאי משאבי אנוש, מערכות מידע, תפעול ועוד.
התהליך האסטרטגי מורכב משני מרכיבים עיקריים המשלימים זה את זה
- תכנון אסטרטגי – תהליך מובנה במסגרתו אנו מגדירים לאן הארגון ירצה להגיע בשנים הקרובות, היכן הוא נמצא היום ומהי הדרך המיטבית למימוש ייעודו ומטרותיו. כיום, לרוב התכנון הינו לטווח של שלוש שנים, אך תדירות התכנון עשויה להשתנות בהתאם לצרכי הארגון ולדינמיות של הסביבה בה הוא פועל.
- יישום האסטרטגיה – ההוצאה לפועל של התוכנית האסטרטגית. תהליך מתמשך הכולל תרגום של הכוונות האסטרטגיות לתוכניות עבודה מפורטות ויישום שוטף של תוכניות העבודה תוך בקרה והתכווננות בהתאם לביצועים של הארגון.
ניהול אסטרטגי
כאמור גיבוש אסטרטגיה לארגון הינו רק הצעד הראשון (והחשוב) בדרך להצלחה. על מנת שנשיג את יעדי האסטרטגיה שהצבנו לשנים הקרובות עלינו גם לעקוב באופן שוטף אחר היישום ולנהל בקרה מסודרת.
ניהול אסטרטגי מתייחס לתכנון, יישום ובקרה אסטרטגיים, אך הוא אינו רק סט של כלים ניהוליים. ניהול אסטרטגי הינו גישה ניהולית בה עוקב הארגון באופן שוטף אחר שינויים פנימיים וחיצוניים עמם הוא מתמודד תוך התכווננות מתמשכת להגשמת ייעודו.
במסגרת תהליך הניהול האסטרטגי מתבצע גם ניהול לפי יעדים, שהינו חלק בלתי נפרד מתהליך נכון של יישום אסטרטגיה וחלק מסט הכלים של ניהול אסטרטגי.
זהו מהלך מתמשך, הדורש חשיבה אסטרטגית מצד המנהלים בארגון, מהלך שכולל בין היתר את הרכיבים הבאים:
מבט החוצה
התבוננות מעבר לגבולות הארגון, סקירת גורמי הסביבה כגון:
- פוליטיקה
- כלכלה
- טכנולוגיה
- גורמים חברתיים ותרבותיים
- רגולציה
הכוונה הינה למבט על העולם שמחוץ לארגון, שמטרתו לזהות את ההזדמנויות והאיומים הניצבים מול הארגון, ולמפות אותם, כך שנוכל לזהות בזמן אמיתי את השפעתם על האסטרטגיה ולהתאים את הפעולות שאנו נוקטים.
מבט פנימה
ביצוע הערכה שוטפת של ביצועי של הארגון ביחס ליעדים שהוצבו, זיהוי הפערים, (אם קיימים), בין התכנון לביצוע, מציאת הסיבות לפערים הללו וחיזוק תהליכים ומשאבים (אנושי, פיננסי ואחרים).
מעקב פנימי טוב מצריך מנגנוני בקרה המציפים מידע למנכ"ל באופן שוטף, כך שיתבצע ניהול רציף ומתמשך של היעדים והעמידה בהם.
מבט ארוך טווח
הסביבה בה אנו חיים מאופיינת בשינויים תכופים ובדינמיות גבוהה, מה שעלול להפוך את האסטרטגיה שתכננו ללא רלוונטית מוקדם מהצפוי…
לכן צריך ורצוי לשמור על קשר בין הפעולות היומיומיות השוטפות לבין מימוש המטרות של הארגון, תוך בדיקה תדירה של השינויים בסביבה, ובעקבותיהם לבצע התאמות של האסטרטגיה ככל שידרש.
לניהול אסטרטגי מוצלח יש מספר יתרונות בולטים:
- תחושה של כיוון ברור של הארגון בקרב העובדים והמנהלים
- הטמעת הגישה כי הארגון מתבונן גם על הטווח הארוך, כך שהדיון בנושאים שוטפים הופך ליעיל יותר בעקבות יצירת נקודת התייחסות ופרופורציה.
- ניהול עקבי וברור יותר, גם למנהלים וגם ל"מנוהלים" כיוון שהוא ממוקם בתוך המסגרת מוגדרת של התוכנית האסטרטגית
- יצירת בסיס להגדרת מטרות, גורמי הצלחה קריטיים ואמות מידה לביצוע
לסיכום: אסטרטגיה הינה קריטית לארגון, אולם הניהול האסטרטגי חשבו לא פחות. ניהול אסטרטגי מוצלח ישלב תהליכי תכנון ויישום אסטרטגיים, כולל מטרות ויעדים לצד חשיבה אסטרטגית שוטפת וניהול לפי יעדי האסטרטגיה.