תוכן עניינים
העברת עסק לדור הבא
לכאורה שאלה פשוטה… אבל בפועל מכילה לא מעט נעלמים, מישהו מהמשפחה, או שאינו בן משפחה, מישהו שמוכן, יכול ורוצה.
כן, כל זה צריך לקרות יחד וזה לא מעט.
למעשה שאלת ה-מי יכולה להסתיים באחת משתי דרכים:
1. הכרה כי במשפחה קיים אדם אחד (או יותר), אליו נוכל להעביר את הניהול השוטף של העסק
2. הבנה כי יש להעביר את ניהול העסק לידי גורם מקצועי חיצוני
אפשרות ראשונה בדיקה בתוך המשפחה
בבואך לבדוק את האפשרויות העומדות בפניך יש לבדוק האם יש מישהו מבני המשפחה שמוכן רוצה והכי חשוב יכול לקחת על עצמו את הניהול השוטף.
האם ישנם בעסק עובדים שהנם בני משפחה, אלו יכולים להיות ילדיך, נכדיך, בני אחים, חתנים. כל עסק והמשפחה שלו כל עסק ובני המשפחה שכבר עובדים בו. באופן דומה שווה לבדוק גם בני משפחה שאינם עובדים כרגע בעסק כמו הבן הצעיר שאו-טו-טו מסיים את הלימודים או בן האח שבדיוק עשה EXIT 🙂
יש לסרוק את בני המשפחה- המועמדים הפוטנציאלים בדקדקנות להסתכל לעצמך בעיניים ולענות על שאלה אחת קשה ואמיתית- האם היית מגייס אותו/אותה לניהול העסק שלך גם אם לא היו בני משפחה?
אם התשובה היא כן ברכותי אפשר להתקדם. ולא, הכוונה אינה לחפש אדם מושלם וללא פגמים (כי הרי לכולנו יש חסרונות). אלא למצוא אדם שתחושתך הנה שעם הזמן, ההכשרה והלימוד יוכל לקחת על עצמו את התפקיד הכל כך גדול הזה- להמשיך ולפתח את העסק המשפחתי שלך.
מן הצד השני יכול להיות כי הבדיקה הזו תגלה כי יש יותר מאדם אחד המתאים למלא את התפקיד ואז נכנס לעולם שלם של שאלות וקשיים (וגם לכך אקדיש בהמשך פוסט נפרד). אולם אם לא מצאת בין בני המשפחה אדם היכול לקחת על עצמו את הניהול יש לשקול את האופציה השנייה קרי, העברת ניהול החברה לידי מנהל מקצועי שאינו בן משפחה.
אפשרות שנייה – גיוס מנהל מקצועי
ההחלטה לגייס מנהל חיצוני, או לקדם גורם פנימי מקצועי (שאינו בן משפחה) יכולה להיות החלטה לא פשוטה, לא רק במקרים בהם בני הדור השני עובדים בעסק. גם במקרים בהם בני הדור השני אינם בעסק פעמים רבות חש המנכ"ל כי אין למי להעביר את השרביט ובטוח כי אין גורם מקצועי שיכול לנהוג בחברה שלו כפי שהוא המייסד/היזם היה נוהג.
החדשות הטובות הנן שיש אנשים כאלו. לא קל למצוא אותם אבל הם שם. אנשים טובים ומסורים שעם מודל תגמול הוגן ומנגנוני פיקוח מסודרים מנהלים את החברה ופעמים רבות מביאים אותה להצלחות משמעותיות ואף לפריצות דרך אותן לא יכול היה להוביל המייסד.
אחד הלקוחות שלי, מ. מנכ"ל של חברה לא קטנה העוסקת בתחום הסיטונאות קיבל לפני כשנה החלטה לא פשוטה- להביא מנהל חיצוני למרות שבנו וביתו עובדים בעסק. האב והבעלים חש כי ילדיו אינם יכולים לקחת על עצמם את ניהול של החברה ולמרות הקושי החליט להעביר את הניהול לידי מנהל חיצוני. לאחר תהליך לא קצר של גיוס ומיון (בו השתתפנו גם אנחנו היועצים) נמצא מועמד מתאים שמנהל מאז את החברה והתוצאות העסקיות גורמות לשני האחים לחייך למרות שהם לא המנכ"לים.
אז כן זה אפשרי! גם אם יש לך יורש בן משפחה וגם אם לאו החדשות הטובות שיש מה לעשות, במחשבה קדימה, בתכנון ובביצוע קפדני
הכנסו למידע נוסף – ייעוץ עסקי | ייעוץ אסטרטגי | חברות משפחתיות
רוצים לשמוע עוד? זקוקים לעזרה? צלצלו עכשיו ל- 072-2500354
או השאירו פרטיכם כאן ונחזור אליכם