תוכן עניינים
זוכרת שאמרנו שאחרי שנסיים את עיצוב האסטרטגיה וניכנס ליישום נתפנה גם לטיפול במעבר הבין דורי?
אז כן. אני זוכרת. ובעיקר שמחה שבעוד אנחנו מעצבים ומיישמים אסטרטגיה לתפארת (טפו כבר אמרתי?) הוא המשיך להתבשל בעניים המעבר הבינדורי ואפילו העלה את הנושא "ביוזמתו".
חשבתם פעם איך מעבירים את העסק לבני הדור הבא?
קודם כל צריך לבדוק אם בכלל יש "דור הבא" . לחלק מבעלי העסקים אין ילדים כלל. וגם… אם ישנם ילדים האם הם בכלל מעוניינים להיכנס לעסק?
ואם גם כאן התשובה חיובית מה עושים כשיש יותר מילד אחד שמעוניין… איך בוחרים? איך יודעים מי מתאים?
ואם אחד (או יותר) מהילדים כבר מועסקים בחברה אזי בכלל השמחה גדולה.
ואם חשבתם שכאן תמו כל השאלות אז זהו ש .. לא!
בדרך כלל למשפחות עם עסק פעיל יהיו גם נכסים נוספים…ומה עושים איתם? מחלקים הכל בחלקים שווים בין הילדים? נותנים יותר לזה שפחות "מסודר"? נותנים את החברה לאחד ורכוש לאחר? ואיך בכלל משווים בין רכוש פסיבי לחברה פעילה?
ומתי עושים את כל זה? אחרי מות בצוואה? ב"יד חמה" וחושפים עצמינו לוויכוחים וכעסים?
האמת? לא פשוט. אין פתרון בית ספר. כל משפחה והחליפה שאני תופרת לה. בשילוב רגיש של כלכלה, פסיכולוגיה, משפט גישור ופישור. כל משפחה עם מערכת היחסים, הצרכים, הרצונות והמורכבות הקונקרטית.
הכנה לבעלות על העסק
אין דין קבלת בעלות על העסק כדין העבודה בו, וכל חברה משפחתית הרוצה להבטיח את שרידותה לאורך זמן חייבת לתת את הדעת גם על נושא זה.
פעמים רבות נמצא ארגונים בהם עובדים אחד או יותר מבני המשפחה, ארגונים שכבר הגיעו לאיזון מבחינת הגדרות התפקידים של בני המשפחה בעסק, תפקודם וכולי, אולם איזון עדין זה הושג ללא התייחסות לסוגיות הבעלות על העסק.
מניסיוננו ברגע שעולה שאלת הבעלות על העסק המשפחתי צפוי שיעלה "סל" שלם ונוסף של שאלות, קשיים ו"מוקשים" פוטנציאלים.
שאלות כמו: האם בכלל נרצה להעביר את הבעלות לבני הדור השני או שמא נרצה למכור את החברה? ובמידה ונחליט להשאיר את החברה בבעלות משפחתית האם כל בני המשפחה זכאים לחלקים מן הבעלות בה? או שמא את הבעלות על החברה יקבלו רק חלק מהילדים (ואולי רק אחד מהם?) והילדים האחרים יפוצו בנכסים אחרים (ככל שישנם)?. האם יחולק העסק המשפחתי שווה בשווה או שמא יהיה אחד שירש יותר מהאחרים? האם יש לשיעור האחזקות קשר לתפקידים אותם ממלאים היום בני המשפחה בעסק בחברה? ועוד כהנה שאלות. חשוב לזכור כי הסוגיות הללו הינן קריטיות לארגון ויש בהן פוטנציאל "נפיץ", כך יש לנהל אותן בזהירות המתחייבת שתאפשר לשמור הן על העסק והן על המשפחה.
פיתוח וצמיחה של העסק המשפחתי
כמו בכל עסק גם העסק המשפחתי צריך להמשיך להתפתח ולגדול או לשקוע, כי כידוע עסק שאינו מתקדם, הולך לאחור. אולם גם הצורך הקיומי הזה של כל חברה יכול להפוך בחברה משפחתית לכר נרחב לאי הבנות ולעיתים אפילו לסכסוכים משפחתיים.
פעמים רבות בני הדור הצעיר, נלהבים, מבקשים לשעוט קדימה, בעוד בני הדור המבוגר יותר מבקשים להשהות או לדחות החלטות, בצדק או שלא בצדק.
מן הצד השני בני הדור החדש מצידם עשויים שלא להכיר עד תום את העסק ו/או את השוק ומציעים אפשרויות או פתרונות שאינם מתאימים ובני הדור הבוגר יותר ש"חיים" את העסק יראו אחרת את הפתרונות האפשריים.
מבלי לשפוט "מי צודק" בסוגיה שבין הדורות, נדגיש שכל אתגר עומד כמובן בפני עצמו ויש לדון בו לגופו. אולם דבר אחד וודאי , כדי להגיע לפתרון המיטבי של האתגרים הבינדוריים יש למצוא פתרונות שיגשרו על ההבדלים בין הצדדים, לשמור על ערוצי תקשורת פתוחים ולזכור כי הדבר החשוב מכל הם השמירה על המשפחה והעסק בריאים ומתפקדים.
לסיכום
נושא העברת העסק לבני הדור הבא, כניסתם לעסק של בני הדור שני, והצורך בפיתוח העסק המשפחתי, דורש הערכות מראש ובעיקר מחשבה, תיכנון ופעמים רבות גם עזרה מגורם חיצוני בדמות יועץ לחברה משפחתית. אולם לנו אין כל ספק, בעזרת ניהול נכון של התהליך, התמדה ונחישות יוכל העסק שבבעלותכם לצלוח את האתגר המעבר לבני הדור הבא וימשיך לשגשג!.
מאמרים נוספים באותו נושא
- פיתוח דור ההמשך
- היום שאחרי
- איך בוחרים למי להעביר את העסק
- אמנה משפחתית – מה זה?
- סכסוכים בין אחרים
- זה העסק של אבא שלך?
- ייפוי כוח מתמשך
הכנסו למידע נוסף – ייעוץ עסקי | ייעוץ לחברות משפחתיות