תוכן עניינים
מיכאל שטראוס השכיל לעשות תהליך מסודר, מובנה ושקוף של מעבר בינדורי, שסביר שימנה מחד חיכוים במשפחה ומאדיך ישמור על צביונה של החברה כחברה משפחתית… והרי אין דבר חשוב מזה. שגם העסק וגם המשפחה ימשיכו לשגשג והחיוכים והשיחות בארוחת שישי (אחרי הקורונה כמובן) ישארו מחיוכים ומחוברים.
אז איך עושים את זה? לאט ובזהירות…
זמן ומחשבה
סוף מעשה במחשבה תחילה, חלוקת ההון המשפחתי והעברת החברה המשפחתית לבני הדור השני (או השלישי במקרה הפרטי של משפחת שטראוס) הינו תהליך. תהליך שלוקח, זמן ומחשבה, תהליך שדורש הבשלה, חידוד ו"תפירה" מותאמת למשפחה ספציפית עד למציאת הפתרון הנכון והמדוייק.
פעמים רבות בעלי העסק וההון (ההורים) מחכים עד לרגע האחרון ואז נאלצים לקבל החלטות מהירות ולא תמיד נכונות ומתאימות לעסק ולמשפחה. השטראוסים בחרו אחרת וכך אנו ממליצים גם ללקוחותינו, מוטב להתחיל לחשוב על התהליך מוקדם ולהקדיש לו את תשומת הלב הראויה מאשר להצטער אח"כ, לעיתים גם בבית המשפט.
הכנת העסק והיורשים למעבר השליטה והניהול
לא רק חברות ענק כמו שטראוס צריכות זמן כדי להעביר את הניהול, גם חברות קטנות יותר מה שאנחנו מכנים חברות ה- MIDDLE MARKET צריכות את הזמן הזה. זמן לבחור יורש, לבנות אותו לתפקיד, לעקוב אחר תפקודו עד ל"שחרור המושכות" המלא.
פעמים רבות אחד או יותר מן הילדים כבר עובד בעסק ונשאלת השאלה מי מהם (אם בכלל) מתאים לקחת על עצמו את הניהול, או שמא יש להביא מנהל חיצוני או לחילופין להכין את החברה למכירה. וגם במקרה בו קיים בחברה יורש.ת ראוי.ה, סביר יהיה להניח שגם הם זקוקים ליד מכוונת, לחיזוק כישורים ולליווי שוטף. ככל שיוקדש זמן רב יותר לתהליך "גידול היורש", והכנסתו בצורה מדורגת ומובנית לתפקיד כך תפקודו יהיה טוב יותר בשעת ה"שין " עם העברת המושכות בפועל. פעמים רבת אנו ממליצים ללקוח שלנו להפוך להיות יו"ר פעיל ולהעביר את הניהול השוטף לבן או לבת הנבחרים, כך יוכלו בני הדור השני לחוות את הניהול "על רטוב" בעוד הבעלים נשאר "בסביבה" ומסייע ככל שעולה בכך הצורך.
תהליך גלוי ושקוף
המדיה ועקבותיה אנחנו כציבור שמענו על הצוואה רק לאחרונה, אולם בני משפחת שטראוס היו "בעניין" עוד הרבה קודם, התהליך היה גלוי, שקוף וכנראה אפילו מוסכם וכך צריך לעשות. מניסיויינו ככל שבני המשפחה מעודכנים בשלב מוקדם של התהליך, חשים שהם שותפים לו, גם אם חלקית, הסיכוי להתנגדות ואי שביעות רצון יורד בצורה משמעותית. אנו ממליצים ללקוחותינו לנהל את התהליך בצורה שקופה, לעדכן את בני המשפחה ברצונות ההורים כבעלים. תהליך כזה מאפשר לבני הדור השני להעלות את ההשגות וההתנגדויות שלהם (ככל שישנן) בשלב מוקדם בתהליך ולקבל את התייחסותם של ההורים בעודם עימנו. לעיתים התנגדויות או הסתייגויות כאלו מתקבלות עי ההורים ולעיתים הסתייגויות מקבלות הסבר שמקובל על הילדים ומקטין סיכוים לסכסוכים ביום שאחרי 120 של ההורים.
חלוקה שוויונית אבל…
הירושה בחברת שטראוס חולקה בצורה שוויונית מחד, כך שהיורשים חשים מרוצים (כך אני לפחות מקווה). יחד עם זאת השליטה נותרה בידי אחד מהיורשים מה שיאפשר את התפעול התקין של העסק המשפחתי.
פעמם רבות כאשר תהליך המעבר הבין דורי מובא לפני אנשים שאינם מקצועיים דיים הם יטו לפתור את העניין ב- שוויוניות מלאה. יש לך 4 ילדים? חלק בינהם את מניות העסק שווה בשווה. אולם מה יקרה במקרה של חילוקי דעות ושוויון" בין בעלי המניות? כיצד תתקבל החלטה אז? הרי לא יתכן כי העסק ישותק.
אנחו ממליצים לקבוע מנגנוני אחרים, דומים יותר למה שעשו בחברת שטראוס הגדולה, אנו מציעים ללקוחותינו מספר אפשרויות ובוחרים יחד איתם את האפשרות המתאימה ביותר, לעיתים נכון היה לתת שליטה לאחד הילדים (כמו שעשו בשטראוס), או לחילופין להשאיר את העסק בידי אחד הילדים ולתת לילדים האחרים רכוש שהינו שווה ערך לערכה של החברה (במידה ורלוונטי כמובן). אפשרות אחרת יכולה להיות ליצר מנגנונים של קבלת החלטות (רוב מיוחס למשל) שימנעו שיתוק וישמרו על החברה פעילה ומתפקדת.
מתן כספים לבני הדור השלישי (רביעי והלאה…) בצורה ישירה
אחד המנגנונים עליהם אנו ממליצים ללקוחותינו, הינו לתת באופן ישיר גם לבני הדור הבא (הנכדים/נינים ולעיתים גם הלאה… ). אפשר לתת כסף זמין, או מעין "מענקים" שיקבלו בנקודות שמן משמעותיות, כמו למשל עם השיחרור מצה"ל, ביום חתונתם, עם סיום תואר וכולי. גובה הסכום תלוי בכל משפחה בהיקף נכסיה וברצון הבעלים. השטראוסים נתנו לנכסים 2 מיליון דולר לכל אחד, אבל גם סכומים קטנים בהרבה יוכלו לשמח את בני הדור השלישי ולחבר אותם לאב /אם המייסד.ת. אגב, אפשר להשתמש גם בהעברת כספים לדורות הבאים כמנגנון נוסף לשימור הנכסים בידי המשפחה אבל על כך בפעם אחרת.
תכנון מס חכם
בישראל עדיין לא קיים חוק ירושה, אולם ניתן לבצע תכנון מס חכמים התפור לצרכי ולרכוש המשפחה. תכנון שיאפשר מצד אחד לשמור את מקסימום הנכסים בידי המשפחה לאורך זמן ומאידך לשלם למדינה את שמגיע לה. גם נושא זה דורש זמן ומחשבה ובעיקר מעורבות של אנשי מקצוע הבקיאים בתחום.
והכי חשוב … תהליך המעבר הבינדורי הינו תהליך מורכב, אולם השימוש באנשי מקצוע יכול להפוך אותו לפשוט בהרבה ולהשיג את המטרה שכולנו חפצים בה, שמירה על עסק פעיל ומשגשג ומשפחה מאושרת. אז השטראוסים מסודרים…
ומה איתכם?