תכנון נכון והנכונות להתייחס לתרחישי קיצון
בנג'מין פרנקלין אמר כי "הודאות היחידה היא ששום דבר לא צפוי מלבד המוות והמיסים" כך גם לגבי חברות. תכנון עסקי ומשפטי נכון יאפשר להגן על החברה ולהיערך לכל תרחיש קיצון. לדוגמה במקרה של פטירת שותף, ניתן יהיה לעגן בתקנות החברה, שהמניות מתחלקות באופן שווה בין השותפים או לחילופין להבטיח כי היורשים אינם מקבלים מניות אלא רק "שווי ערך כספי" למניות שלהם. כך גם הדבר לגבי מקרים בהם שותף שבא בברית הנישואין, גם כאן יוכל השותף להגן על עצמו והחברה באמצעות הסכם ממון המסדיר את חלקו ואת חלקה של זוגתו במקרה של גירושין. נכון שרבים מכם וודאי מתכווצים בכיסאם לנוכח סוגיות אלו (כי מי בנינו אוהב לדבר על מוות או על גירושין) , אך כאשר הנכם בעלים של חברה עסקית, אתם נושאים באחריות שהיא מעבר לעצמכם וטובת החברה ראוי שתהייה לנגד אינכם, כך שצעדים כגון אלו הכרחיים.
האם כל מקרה נדרש לעגן בחוזה?
ישנם מקרים רבים בהם חברות לא פעלו על מנת להסדיר את ההיבטים המשפטיים של פירוק השותפות בגין מקרי קיצון וחשפו את החברה לסכנות בעל כורכם. יורשים חדשים, שנכנסו כשותפים התערבו בהחלטות הניהוליות ושינו את הדרך ואת אופיה של החברה. סכסוכים משפטיים חדשים, שסיכנו את המשך פעילות החברה, ואף חשפו אותה "להנחתת" מנהל זמני מטעם המדינה. כל אלו פוגעים באופן ישיר באיתנות הפיננסית ובמוניטין, שנבנו באחריות ובראיה לטווח הארוך
ומה בנוגע להעברה בין דורית?
בישראל רק עשרה אחוזים מהעסקים המשפחתיים הנסחרים בבורסה מצליחים לעבור לבני דור השלישי. גם כאן קיימת רגישות רבה הנובעת מגורמים רבים בינם שוני תפישתי, רמת כישורים והכשרה. אך החדשות הטובות הן שאף במקרים אלו ניתן לתכנן מבעוד מועד את ההתקשרות החוזית בין השותפים וקרובי המשפחה, לעגן את ערכי החברה בתקנון מהותי, ואף לחייב את החברים להגן על נכסי החברה מפני שותפים חדשים שמחוץ למשפחה . מנעד האפשרויות במקרים הללו רחב מאוד, ומאפשר לדור המייסדים והממשיכים לשמר את "רוח המפקד" ואת הנכסים גם לאחר שסיימו את תפקידם.
לסיכום, כל שותפות עסקית עלולה להפוך לשותפות משפחתית בשל החוק, באמצעות תכנון נכון, פתיחות, דו שיח על מצבי קיצון ועיגון נושאים אלו בחוזים תקפים משפטית יאפשר ניתן לצלוח את האתגר ולהגן על העסק. חברת SMC מתמחה בייעוץ עסקי לחברות משפחיות ולמעבר בין דורי, ותוכל לסייע לכם בנושא.