תוכן עניינים
העבודה שלי, אם לאמל"ק (אמל"ק- ארוך מדי לא קראתי…) לוקחת את ה"סלט" הזה שנקרא משפחה, ומוסיפה לו את החברה המשפחתית, ומוודאת כי כולם יוצאים מהצד השני שמחים, ומאוחדים. נשמע קל. אז זהו ש… לא. אבל כן.
ואתן דוגמה.
לא מזמן סיימנו פרויקט לא קצר בחברה משפחתית.
כשהגענו לשיחת הכרות אצל האב המייסד ואשתו, סיפרו לנו השניים סיפור מוכר. משפחה מלוכדת, ממרכז הארץ, לאבא חברה בינונית, והבת הבכורה שלו עובדת עמו. למשפחה עוד שני ילדים שניהם לא עובדים בחברה. וגם לא מעוניינים לעבוד בה (בן אחד רופא והשני פסיכולוג).
אולי זה ישמע מוזר אבל אנחנו דווקא מחבבים מקרים כאלו שלא כל הילדים עובדים בחברה, איכשהו זה מקל על האיזון.
מי מתאים לרשת את החברה המשפחתית? או איך בוחרים יורש
אבל השאלה המרכזית שהעלו ההורים הייתה דווקא האם הבת הבכורה שלהם (נקרא לה עינת) מתאימה לרשת את החברה?
בשיחה הראשונית שקיימנו עם עינת גילינו אישה צעירה (אז) בת 27 , הנמצאת במהלך התואר הראשון שלה במנהל עסקים ועובדת בחברה. עינת עדיין לא הייתה מגובשת ו"התנדנדה" האם להמשיך לעבוד בחברה המשפחתית או דווקא לחפש את עצמה "שם בחוץ".
כשניסינו להבין יותר, הסבירה עינת (את מה שאנחנו יודעים) שלא הכי קל לעבוד עם אבא. ושהיא מרגישה לפעמים כי החברה עוצבה בדמותו של אביה, אב המשפחה והיא אינה מוצאת את מקומה ואת ה"נישה" שלה.
לא היה פשוט לשמוע את החששות של עינת, אבל היה משמח ממש לגלות, אישה צעירה, אנרגטית, עם פוטנציאל אמיתי לקחת מאביה את מושכות ולהוביל את החברה.
מהמקום הזה יכולנו לחזור להורים המודאגים (דאז), ולספר להם שנראה כי יש עם מי לעבוד. עינת צריכה עוד ליטוש אבל בהחלט מסתתר שם יהלום.
ויצאנו לדרך.
הסדרת תהליך הירושה של המשפחה, הרכוש והעסק
ראשית הסדרנו את תהליך הירושה, עיצבנו יחד עם ההורים המייסדים תכנית שכללה את העברת החברה לעינת (ולה בלבד), בעוד שני אחיה שלא יכנסו לחברה יזכו לפיצוי עתידי ושווה ערך בצוואת ההורים. גם זה לא היה פשוט, כי הרי איך משווים שקל בחברה בע"מ (שאותו מקבלת עינת), לשקל במזומן או בנדל"ן כמו שקיבלו שני אחיה? את המכשול הזה צלחנו בעזרת יצירת איזון בין התקבולים העתידים של בני המשפחה.
העברת החברה לבת הממשיכה (או לבן הממשיך)
וגולת הכותרת? יצרנו תכנית להעברת החברה לעינת. עינת החלה לקבל בצורה הדרגתית את מניות החברה ב- 3 שלבים בהפרש של מספר שנים בין שלב לשלב. דרך הכשרתה של עינת לקראת קבלת הניהול בחברה המשפחתי. וכלה ביצירת סבב תפקידים בתוך החברה כך שעינת תוכל להתנסות בכלל התפקידים בחברה, לגלות את החוזקות שלה, ולהתמקצע.
כמובן שבכל מקום בו גילינו כי עינת חלשה יחסית, יצרנו תהליך משלים, של לימוד ו/או של הצמדת איש מקצוע, וא/או גיוס עובד שכיר ש"יסגור את הפינה".
ייעוץ אסטרטגי לחברה המשפחתית
אחרי שהושלם שרטוט תהליך המעבר הבין דורי, ביקשנו מאתנו ההורים להמשך ולסייע לחברה המשפחתית ולעצב לה אסטרטגיה עסקית.
יחד עם המתודולוגיה המוסדרת שלנו באשר לעיצוב אסטרטגיה, הכנסנו ל"תבשיל" גם תבלין שכלל התחשבות בהעדפות ובנטיית הלב של עינת המנכ"לית המיועדת והבת הממשיכה. ואכן עינת בשיתוף פעולה עם צוות היגוי האסטרטגיה של החברה ובהובלתנו, בחרה לעצב את החברה כדמותה. הצוות ועינת בחרו (לאחר בדיקה של תמונת התחרות, האיומים וההזדמנויות בסביבה) להרחיב פעילות לתחומים חדשים, ולהוריד את הפוקס בתחומים המקצועיים בהם לאב היה ידע רב שחסר לעינת. בהובלתה של עינת לתחומים חדשים בהם לא עסקה מעולם, קיבלה הסמכות רלוונטיות וחיזקה את הנכסים הדיגיטליים שלה. לא עבר זמן רב והחברה שלה הציגה צמיחה פיננסית משמעותית תוך כדי הגדלת הרווחיות.
והיום? עינת ממנכלת את החברה ונהנית (כמעט) מכל רגע, למשפחה שי צוואה וייפוי כוח מסודרים המסדירים את כל הנושא הכספי בין הילדים. החברה המשפחתית ממשיכה לצמוח.
ואנחנו? אנחנו רווים נחת.
באמת אחד הפרויקטים המוצלחים שלנו.