ייעוץ לעסקים משפחתיים - תוכן עניינים
הכנה לעבודה בעסק
העבודה בעסק המשפחתי אינה פשוטה, פעמים רבות עצם המחשבה על כניסה לעבודה בעסק מהווה חסם משמעותי הן לבני הדור השני והן לדור המייסדים.
למעשה גם כאשר אחד (או יותר) מבני המשפחה רוצה להתחיל לעבוד בעסק המשפחתי, יש צורך במענה לשאלות רבות ולא פשוטות. כגון: האם כל הילדים יכנסו לעבוד בעסק? באיזה תפקיד.ים? מה השכר שיקבל.ו? האם התפקיד שאני מציעים לבן דור ההמשך הינו תפקיד ניהולי בהכרח? ואלו הן רק שאלות "טכניות" לכאורה של "טרום " הכניסה לעבודה בעסק המשפחתי.
קיימות שאלות רבות נוספות שסביר שיצוצו תוך כדי עבודה כמו למשל- איך מנהלים את היחסים המורכבים שבין ההורים לילדיהם בתוך העסק המשפחתי? כיצד שומרים על משפחה מאושרת ועסק רווחי? ועוד ועוד.
הכנה לבעלות על העסק
אין דין קבלת בעלות על העסק כדין העבודה בו, וכל חברה משפחתית הרוצה להבטיח את שרידותה לאורך זמן חייבת לתת את הדעת גם על נושא זה.
פעמים רבות נמצא ארגונים בהם עובדים אחד או יותר מבני המשפחה, ארגונים שכבר הגיעו לאיזון מבחינת הגדרות התפקידים של בני המשפחה בעסק, תפקודם וכולי, אולם איזון עדין זה הושג ללא התייחסות לסוגיות הבעלות על העסק.
מניסיוננו ברגע שעולה שאלת הבעלות על העסק המשפחתי צפוי שיעלה "סל" שלם ונוסף של שאלות, קשיים ו"מוקשים" פוטנציאלים.
שאלות כמו: האם בכלל נרצה להעביר את הבעלות לבני הדור השני או שמא נרצה למכור את החברה? ובמידה ונחליט להשאיר את החברה בבעלות משפחתית האם כל בני המשפחה זכאים לחלקים מן הבעלות בה? או שמא את הבעלות על החברה יקבלו רק חלק מהילדים (ואולי רק אחד מהם?) והילדים האחרים יפוצו בנכסים אחרים (ככל שישנם)?. האם יחולק העסק המשפחתי שווה בשווה או שמא יהיה אחד שירש יותר מהאחרים? האם יש לשיעור האחזקות קשר לתפקידים אותם ממלאים היום בני המשפחה בעסק בחברה? ועוד כהנה שאלות. חשוב לזכור כי הסוגיות הללו הינן קריטיות לארגון ויש בהן פוטנציאל "נפיץ", כך יש לנהל אותן בזהירות המתחייבת שתאפשר לשמור הן על העסק והן על המשפחה.
פיתוח וצמיחה של העסק המשפחתי
כמו בכל עסק גם העסק המשפחתי צריך להמשיך להתפתח ולגדול או לשקוע, כי כידוע עסק שאינו מתקדם, הולך לאחור. אולם גם הצורך הקיומי הזה של כל חברה יכול להפוך בחברה משפחתית לכר נרחב לאי הבנות ולעיתים אפילו לסכסוכים משפחתיים.
פעמים רבות בני הדור הצעיר, נלהבים, מבקשים לשעוט קדימה, בעוד בני הדור המבוגר יותר מבקשים להשהות או לדחות החלטות, בצדק או שלא בצדק.
מן הצד השני בני הדור החדש מצידם עשויים שלא להכיר עד תום את העסק ו/או את השוק ומציעים אפשרויות או פתרונות שאינם מתאימים ובני הדור הבוגר יותר ש"חיים" את העסק יראו אחרת את הפתרונות האפשריים.
מבלי לשפוט "מי צודק" בסוגיה שבין הדורות, נדגיש שכל אתגר עומד כמובן בפני עצמו ויש לדון בו לגופו. אולם דבר אחד וודאי , כדי להגיע לפתרון המיטבי של האתגרים הבינדוריים יש למצוא פתרונות שיגשרו על ההבדלים בין הצדדים, לשמור על ערוצי תקשורת פתוחים ולזכור כי הדבר החשוב מכל הם השמירה על המשפחה והעסק בריאים ומתפקדים.
לסיכום
נושא העברת העסק לבני הדור הבא, כניסתם לעסק של בני הדור שני, והצורך בפיתוח העסק המשפחתי, דורש הערכות מראש ובעיקר מחשבה, תיכנון ופעמים רבות גם עזרה מגורם חיצוני בדמות יועץ לחברה משפחתית. אולם לנו אין כל ספק, בעזרת ניהול נכון של התהליך, התמדה ונחישות יוכל העסק שבבעלותכם לצלוח את האתגר המעבר לבני הדור הבא וימשיך לשגשג!.