תוכן עניינים
ניהול עסקים בידי משפחות הינה מסורת ארוכת-שנים החוצה תרבויות. בעלות משפחתית היא הצורה הנפוצה בעולם לניהול עסקים, החל מגידול תבואה בתקופת האבן וכלה בניהול עסקים גלובליים במאה ה-21. בעלי עסקים משפחתיים מזהים את העסק עם המשפחה, ושואפים להעביר את השליטה בעסק לדורות הבאים.
בארץ, מדד ה"ת"א פמילי" –כלי פיננסי המייצג חברות משפחתיות ומאפשר להשקיע באופן פסיבי במניות של חברות על פי סוג הבעלות בהן – בעלות משפחתית – הפגין ביצועים טובים יותר משמעותית מחברות אחרות, לא משפחתיות, הנסחרות בבורסה הישראלית.
(מדד זה מאגד בתוכו 40 חברות משפחתיות מתחומי פעילות מגוונים, כגון פוקס (אופנה), שפיר הנדסה, אשטרום ואלקטרה (תשתיות), שטראוס (מזון), הראל השקעות (ביטוח), עזריאלי ודמרי (נדל"ן), פתאל החזקות (מלונאות), רמי לוי ויוחננוף (רשתות מזון) ועוד)
תופעה דומה ניתן גם לראות בבורסות אחרות ברחבי העולם, תופעה זו נחקרה לא מעט ויש הסכמה בין החוקרים כי ההסבר הטוב ביותר הוא שבעסקים משפחתיים, החשיבה היא ארוכת-טווח. למשפחה פחות חשוב מהו מחיר המניה היום, מכיוון ואין כוונה למכור בטווח הקצר. מטרת המשפחה ברוב המקרים הנה להעביר את ההחזקה לילדים, לנכדים ולנינים, ולכן החשיבה של בעלי החברה המשפחתית בישראל ובעולם הנה לייצר ערך לאורך זמן, ולא נקודתית, בניגוד לחברות אחרות המונחות משיקולי רווח למנייה, יעדים שהמנהלים מתומרצים לפיהם, וכדומה.
היתרונות של חברות משפחתיות בישראל בפרט ובעולם בכלל כוללים בין היתר:
יציבות
חברות משפחתיות רבות בישראל פועלות לאורך זמן ועל פני דור, שניים, או יותר וככאלה הן מספקות יציבות לאורך זמן לכל בעלי העניין. מהבעלים, דרך העובדים וכלה בלקוחות הארגון והספקים שלו.
מחויבות
בני המשפחה המעורבים בחברה המשפחתית בישראל מכירים את העסק לעומק, ובד"כ בעלי מחויבות גדולה להצלחתו, ומוטיבציה לקבל החלטות שישמרו על העסק יציב מחד, ומאידך לשמור אותו מותאם לשינויים בשוק.
גמישות
לחברות משפחתיות בישראל היכולת להיות יותר גמישות מחברות שאינן משפחתיות, מכיוון שלעיתים מסלול קבלת ההחלטות מסתמך על ההיררכיה הניהולית המשפחתית מה שמאפשר קיצור תהליך קבלת ההחלטות וקבלת החלטות מהירה וגמישה יותר, בהשוואה למערכת ניהול עסקי בחברה עסקית שאינה משפחתית.
ידע וניסיון
בנוסף, חברות משפחתיות עשויות להיות מתחרות יעילות יותר מחברות לא משפחתיות. הן משלבות בתהליכי קבלת ההחלטות ידע וניסיון רב שנצבר ונשמר ע"י המשפחה במהלך השנים.
אולם חברות משפחתיות בישראל (ובכלל) סובלות גם מחסרונות מובנים
מעבר בין דורי
מבחינת החסרונות, חברות משפחתיות עשויות להתמודד עם הבעיה הפוטנציאלית של המעבר מדור לדור. תהליך זה עשוי לגרום לקונפליקטים בין חברי המשפחה ולהשפיע על יכולת החברה לתפקד בצורה יעילה.
שמרנות
חברות משפחתיות רבות עשויות להיות פחות מוכנות "לפתוח" את החברה לפעילות חדשה ולכן לפחות יעילות בזיהוי ובכניסה לתחומים חדשים.
בעיות ניהוליות
חברות משפחתיות בישראל בפרט ובעולם בכלל עשויות לסבול מבעיות ניהוליות כמו העדר תהליכי מיון וגיוס מקצועיים ומתוכננים או עדיפות להכנסת בן משפחה לעסק על פני גיוס מנהל / עובד חיצוני בעל כישורים וניסיון, דבר שעשוי להשפיע לרעה על הביצועים. לעיתים גם נראה בחברות משפחתיות הגדרות תפקידים הנוטות להיות לא ברורות מספיק וטשטוש גבולות בין התפקידים השונים שמבצעים בני המשפחה דבר שאף הוא מקשה על ההתנהלות של החברה המשפחתית.
בנוסף, חברות משפחתיות עשויות להימנע מצעדים נחוצים או החלטות עסקיות שלתפיסתם עשויות להביא לקונפליקטים במשפחה, דבר שעשוי כמובן לחבל בעשייה הארגונית.
לסיכום: למרות האתגרים של הניהול המשפחתי, החברות המשפחתיות בישראל מהוות נדבך חשוב בכלכלה הישראלית והכוח המרכזי שלהן הוא הייחודיות והתרבות הארגונית שלהן, המאפשרת להן להמשיך ולפעול בצורה יציבה תוך התאמה לשינויים המתרחשים בשוק.
הקפדה על שימוש בכלים ניהוליים, תכנון מקצועי קדימה, ומעבר בין דורי מוצלח עשויים לסייע לחברות משפחתיות להתמודד עם האתגרים ולהצליח לאורך שנים.