תוכן עניינים
האתגרים הייחודים עימם מתמודדות חברות משפחתיות:
אתגר המעבר הבין דורי
אחד מהאתגרים המשמעותיים עימם מתמודדות חברות משפחתיות ללא קשר לתעשיה בה הן פועלות, מיקומן או גודלן, היינו תהליך ההורשה הבין דורית קרי, העברת הפירמה מדור אחד למשנהו. תהליך זה עשוי לגרום לקונפליקטים בין חברי המשפחה ולהשפיע על יכולת החברה לתפקד בצורה יעילה. ככל שיסגר נושא המעבר הבין דורי מוקדם יותר ובצורה מוסכמת בין כל בעלי העניין כך תגדל יכולת השרידות של החברה ויכולתה להתמודד עם אתגרי הסביבה בה היא פועלת.
בנוסף, פעמים רבות נראה בחברות משפחתיות הבדלי תפיסה באפשר לדרך בה תפעל החברה במעבר בין הדורות. למשל בני הדור המייסד יכולים (כמו שקורה במציאות פעמים רבות) להתמקד בצמיחה אגרסיבית, אולם בני הדור השני או השלישי עשויים לחוות אתגרים יחודיים הנובעים דווקא מהרצון (או הצורך) בשימור המצב הקיים או לחילופין מטרנספורמציה כזו או אחרת שהחברה צריכה/רוצה לעבור.
אתגר השמרנות בחברה המשפחתית
חברות משפחתיות רבות פועלות בצורה שמרנית וזהירה, הן מבחינת ההשקעות שלהן במחקר ופיתוח והן מבחינת נטייתן למינוף.
חברות משפחתיות נוטות להשקיע פחות במחקר ופיתוח (מו"פ). מחד השקעה במחקר בפיתוח נחשבת למסוכנת יחסית מול השקעה בשיווק, מכירות או יצור ועלולה לפגוע בטווח הקצר ברווחיות. אולם מן הצד השני צמצום השקעה במו"פ עלולה להגביל את היכולת היזמית בארגון ואת תהליכי חדשנות, דבר שעלול להשאיר את הארגון מאחור ביחס למתחריו. והופכות את החברה המשפחתית פחות מוכנה "להיפתח" לפעילות חדשה ולכן לפחות יעילה בזיהוי ובכניסה לתחומים חדשים.
האתגר הזה הופך להיות מורכב ככל שהארגון המשפחתי מתרחק יותר ויותר מהחזון היזמי של היזם המייסד ומתחיל לתעדף את שימור ערך החברה על פני יוזמות עסקיות שהן מחד בעלות סיכון גבוה יותר, אך מאידך עשויות גם לתגמל בתשואה גבוהה משמעותית במידה ויעלו יפה.
במקביל, חברות בבעלות משפחתית ידועות גם בגישתן הזהירה לתחום הכספי. גישה זהירה זו יוצרת מציאות לא פשוטה, בה אותה הזהירות שעוזרת לארגון המשפחתי לעמוד בזעזועים כלכלים בסביבתו, הנה זו שעלולה לעכב את התאוששות החברה מאירוע כלכלי משמעותי.
בנוסף, בארגונים משפחתיים רבים קיים חוסר הרצון (ולעיתים אפילו הסלידה) מאפשרות של כניסה לחובות ומינוף העשייה, דבר שעשוי להוות מכשול לתוכניות התרחבות עתידיות, כמו גם להגביל את היכולת של החברה המשפחתית לבצע תהליכי שינוי קריטיים. למרות הרצון בצמיחה או בשינוי, ידרשו תהליכים אלו פעמים רבות, השקעה כספית משמעותיות שהפירמה המשפחתית לא תוכל להרשות לעצמה ללא מינוף חיצוני.
בעיות ניהוליות
חברות משפחתיות מתמודדות גם עם בעיות של שליטה וניהול הנובעים ממבנה הבעלות שלהן. חברות משפחתיות בישראל בפרט ובעולם בכלל עשויות לסבול מבעיות ניהוליות כמו העדר תהליכי מיון וגיוס מקצועיים ומתוכננים או עדיפות להכנסת בן משפחה לעסק על פני גיוס מנהל או עובד חיצוני בעל כישורים וניסיון, דבר שעשוי להשפיע לרעה על הביצועים של הארגון.
לעיתים גם נראה בחברות משפחתיות הגדרות תפקידים הנוטות להיות לא ברורות מספיק וטשטוש גבולות בין התפקידים השונים שמבצעים בני המשפחה דבר שאף הוא מקשה על ההתנהלות של החברה המשפחתית.
בנוסף, חברות משפחתיות עשויות להימנע מצעדים נחוצים או החלטות עסקיות שלתפיסתם עשויות להביא לקונפליקטים במשפחה, דבר שעשוי כמובן לחבל בעשייה הארגונית.
לסיכום:
כמו שציין הפיננשל טיימס באוגוסט 23, אנו נמצאים בפתחה של העברת העושר הגדולה בהיסטוריה העולמית. ההערכה הנה כי ב- 25 השנים הבאות יועבר סכום דמיוני של כ- 100 טריליון דולר מדור ה- בייבי בומרז (BABY BOOMERS) ליורשים שלהם ו/או לארגוני הצדקה והקרנות שלהם. היורשים, באשר הם, של ההון העצום הזה סביר שימצאו את עצמם מתמודדים לא רק עם אתגרי ניהול חברות ענק וניהול העושר שנפל בחלקם, אלא גם עם אתגרים חדשים, מהפכת הבינה המלאכותית (AI) ושינויים בסביבה העולמית הגלובלית.
לדרך בה ינווטו היורשים והחברות המשפחתיות את מסען מול האתגרים הארגוניים הפנימים ומול האתגרים הגלובליים תהייה השפעה לא רק על הארגונים שלהם, אלא גם על העולם העסקי ואפילו על החברה האנושית כולה. וכאן אנחנו ב- SMC נכנסים לתמונה.
היועצים שלנו מלווים לאורך שנים חברות משפחתיות לצמיחה עסקית בתהליכים לגיבוש אסטרטגיה עסקית ומעבר בינדורי. למרות הדימיון באתגרים איתם מתמודדות חברות משפחתיות, כל חברה שונה ולכל משפחה סיפור שונה. במהלך השנים פיתחנו מתודות, כלים ושיטות שמאפשרים לנו לפרום את הסבך ולהביא חברות רבות לשיפור הרווחיות יחד עם התגברות על האתגרים הייחודיים…