תוכן עניינים
תעשיית הספנות היא דוגמא מצוינת למגזר המושפע ממגמה חדשה יחסית זו בהיותה בעלת סיכון גבוה למפגעים סביבתיים, כדוגמת דליפות בשוגג ופליטת גזי חממה. הלחץ של בעלי העניין על חברות הספנות לדיווח ציבורי מבוסס-עובדות, מתגבר מאד בשנים האחרונות, מתוך ההבנה כי יש להגן על משאבים ימיים גלובליים.
מגמה זו היא המשך טבעי לגישת ה'ערכים המשותפים וגישה בת-קיימא וכוללת לצמיחה כלכלית ורווחה' שייסד ארגון האומות המאוחדות בשנת 2015. גישה זו, הנקראת גם 'האג'נדה לשנת 2030' , שאומצה על ידי כלל המדינות החברות באו"ם כהתחייבות להשגת יעדים ברי קיימא עד שנת 2030. הגישה מספקת מתווה משותף לשלום ושגשוג לאוכלוסית העולם ולכדור הארץ, בהווה ובעתיד. בליבה עומדים 17 יעדי פיתוח בר קיימא (SDGs), שהם קריאה דחופה לפעולה של כל המדינות – מפותחות ומתפתחות – בשותפות גלובלית.
מה הקשר בין אחריות תאגידית, ESG, יעדי הפיתוח של האו'ם וקיימות?
המונחים ESG, קיימות, ואחריות חברתית תאגידית (CSR) קשורים זה בזה, ומחולקים לשלוש קטגוריות עיקריות:
- קטגוריית אחריות סביבתית: כולל נושאים המתמקדים בסיכוני אקלים, פליטת פחמן, יעילות אנרגטית, שימוש במשאבי טבע, זיהום ומגוון ביולוגי.
- קטגוריית אחריות חברתית: כולל נושאים המתמקדים בהון אנושי, תקנות עבודה, גיוון, DEI, בטיחות, זכויות אדם ומעורבות קהילתית.
- קטגוריית אחריות תאגידית (ממשל תאגידי): כולל נושאים המתמקדים בגיוון בדירקטוריון, שחיתות ושוחד, אתיקה עסקית, מדיניות תגמול וסובלנות כללית לסיכונים.
ה- ESG, הנם כאמור מסגרת של קריטריונים לא פיננסיים, המשמשים חברות למדידת עצמית של ההשפעה הסביבתית והחברתית שלהן. במסגרת המדידה מדווחות החברות העסקיות על סיכונים, טיפול ומניעת סיכונים, וכן על הישגים בנושאים חברתיים, סביבתיים ותאגידיים.
חשיבותם של דיווחי ESG הולכת וגוברת עקב תקנות רגולטוריות חדשות הצפויות להיכנס לתוקפן החל משנת 2024, אולם לא רק הרגולציה לוחצת על חברות לדווח, הדרישה מגיעה גם מלקוחות ומשתמשים המודעים יותר ויותר לאחריות של חברות עסקיות בהיבטים חברתיים וסביבתיים. בנוסף, גדלה הדרישה לדיווחי ESG בקרב משקיעים הרואים בנושאים אלה קריטריון חשוב בקבלת החלטות ההשקעה שלהם. פעמים רבות נראה משקיעים מוסדיים ומשקיעי הון-סיכון, המשתמשים בגורמים לא פיננסיים כחלק בלתי נפרד מתהליך הערכה וניתוח חברה, וכדרך נוספת לזיהוי סיכונים מהותיים והזדמנויות צמיחה.
נכון להיום, מדדי ESG עדיין אינם חלק מדיווחי החובה הפיננסים, אולם חברות מפרסמות יותר ויותר גילויים בדוח השנתי שלהן או בדוח קיימות עצמאי, מתוך הבנה שהנושא הפך קריטי ללקוחות ומשקיעים. במקביל, מוסדות רבים, כגון ה-Sustainability Accounting Standards Board (SASB), יוזמת הדיווח העולמית (GRI) והכוח לגילויים פיננסיים הקשורים לאקלים (TCFD), פועלים ליצירת תקנים והגדרת מהותיות כדי להרחיב את שילובם של מדדים שאינם פיננסיים בתהליך דיווחי החובה לחברות ציבוריות.
רגולציה בתחום
חברות ציבוריות רבות באירופה מצהירות על ציות לתקנה החדשה של האיחוד האירופי לדיווח בר קיימא (CSRD), , שילוב קיימות ודיווח פיננסי הופך ל "תקן הזהב החדש " של נוהלי גילוי, על פי סקר חדש של ספקית פתרונות הדיווח והנתונים העסקיים Workiva.
ה-CSRD, יפרסם בקרוב תקנות וכללים חדשים שיחולו החל משנת 2024 על החברות הציבוריות באירופה, יהיה זה עדכון מהותי וחשוב להנחיות הדיווח הלא פיננסי לשנת 2014 (NFRD), המהווה את מסגרת הנוכחית של האיחוד האירופי לדיווח על קיימות.
הכללים החדשים ירחיבו באופן משמעותי את מספר החברות הנדרשות לספק גילויי קיימות ליותר מ-50,000 (מכ-12,000 המדווחות כיום), ויציגו דרישות דיווח מפורטות יותר על השפעות החברה על הסביבה, זכויות אדם וסטנדרטים חברתיים וסיכונים הקשורים לקיימות.
מה קורה בארה"ב וישראל?
בארה"ב ובישראל עדיין לא קיימת חובת דיווח על מדדים שאינם פיננסים ולא הוכרזה מדיניות רשמית לשנת 2024.
בישראל מעטות החברות המדווחות נתונים שאינם פיננסים, אלו העושות זאת, נעזרות בחברות שירותי דיווח המפעילות אתרים ותוכנות ייעודיות. ובעוד בישראל קצב האימוץ איטי, בארה"ב הבינו חברות הענק כי למרות ההשקעה הכרוכה בדיווח שאינו חובה (עדיין) , חשיבותו לבעלי העניין גבוהה. רוב החברות הגדולות בארה"ב כבר פועלות בתחום ומפרסמות יוזמות עצמאיות, שיתופי פעולה ודיווחים מוסדרים .
דוגמאות מעניינות על יוזמות של חברות מוכרות
Walmart הכריזה על סדרה של יוזמות שמטרתן להפחית את הבזבוז ולהגביר את הקיימות של האתר המקוון והרב-ערוצי שלה, כולל העברת רוב-רובן של ההזמנות הנשלחות כעת באריזות פלסטיק, לאריזה בשקיות נייר למחזור.
לפי החברה, המעבר לאריזות נייר, צפוי לחסל יותר מ-2,000 טון פלסטיק מהמחזור בארה"ב עד סוף שנת הכספים הנוכחית.
יוזמות נוספות המתמקדות באריזה בר קיימא כוללות מתן אפשרות ללקוחות שאוספים הזמנות מקוונות לבטל את הסכמתם לשקיות ניילון חד פעמיות, ולאפשר ללקוחות לבקש שמספר פריטים בהזמנות מקוונות יאוחדו לפחות קופסאות על מנת להפחית את הפסולת ואת מספר המשלוחים.
Walmart גם הודיעה כי היא עוברת ל"טכנולוגיית אריזה בגודל הנכון" בכמחצית מהרשת שלה, לדברי החברה, יצירת אריזה המתאימה אישית להזמנה ספציפית, מפחית את הפסולת הנגרמת על ידי קופסאות גדולות מדי בשיעור של עד 26%.
https://www.esgtoday.com/ Mark Segal, June 2, 2023
חברת הענק הגלובלית KPMG וספקית פתרונות הנתונים והדיווח העסקיים Workiva , הכריזו בתחילת החודש (יוני 2023) על שיתוף פעולה מורחב שמטרתו להקל על דיווח ESG, בעזרת מינוף פלטפורמת הקיימות של מיקרוסופט, Microsoft Cloud for Sustainability, כדי לעזור לארגונים להבטיח עקביות נתונים ולעמוד בדרישות גילוי ESG מתפתחות.
ההכרזה באה בעקבות השקת שותפות מורחבת לאספקת נתוני ESG ופתרונות ושירותי דיווח שהוכרזה מוקדם יותר השנה. שיתוף הפעולה ישלב כעת את Microsoft Cloud for Sustainability, במטרה לשפר את תהליכי ניהול הנתונים, להאיץ דיווח וניתוח רגולטורי כמעט בזמן אמת, ולספק ניתוחים ותובנות כדי ליישר אסטרטגיות ESG בקרב חברות בכל העולם.
לסיכום
נראה כי תרומתן של חברות הענק ואחריותן לדיווח וטיפול באתגרים גלובליים ויעדי קיימות, הולכת וגדלה לשמחתנו.
עלינו, צרכנים, מנהלים ועובדים, לעודד יוזמות כאלה ואחרות לשקיפות התנהלות מקיימת וניהול תקין, לטובת כולנו ועבור הדורות הבאים.