תוכן עניינים
תהליך ותוצאה
מי שרואה אומן בפעולה, לא יכול שלא לראות את הקשר שבין היצירה הסופית, לבין המקום והתהליך שמבצע האומן בזמן עבודתו. רכב של מרצדס לא יכול להיות מיוצר בסדנת פחחות של מדינת עולם שלישי. גם בייעוץ יש תהליך ויש תוצאה. האיזון, גם כאן, חייב להישמר בהקפדה. עודף הדגשה על התהליך עלול לייגע, להסיט ממיקוד, ואפילו לגרום להתנגדויות אצל הלקוח. מצד שני, דגש על התוצאה הסופית, מבלי לתת כבוד לתהליך, יכול לערער את ביטחון הלקוח ולרוב חסר סיכויי הצלחה. אתגר נוסף ליועץ האסטרטגי
אנליזה וסינתזה
בכל תהליך של ייעוץ אסטרטגי יש שני שלבי על עיקריים. שלב האנליזה בו מנותחים כל הנתונים הרלוונטיים, ושלב הסינתזה בה מעובדים הנתונים לאפשרויות פעולה והחלטה. עודף אנליזה יכול להביא למה שנקרא Paralysis (שיתוק) ב Analysis (בעודף ניתוח). מרוב עצים לא רואים את היער, ועלולים להגיע למבוי סתום. מצד שני בלתי אפשרי לעשות סינתזה טובה שאינה מתבססת על אנליזה טובה. אקט שכזה עלול להיות במקרה הטוב בחזקת אינטואיציה, ניחוש ו/או אפילו הימור. היועץ האסטרטגי, גם כאן, חייב את אמנות האיזון.
סקרנות ומיקוד
אחת התכונות החשובות ביותר ל היא סקרנות בלתי נגמרת. סקרנות זו מביאה לחקירה, העמקה, גילוי משמעויות חבויות ולפעמים להברקות. מצד שני, אם עיקר סקרנות זו אינה מתועלת לטובת הפרויקט, ה יוכל אולי לנצח בכל טריוויה, אולם לא בהכרח ייתן ללקוחותיו את השירות המקצועי הטוב ביותר.
תוכן המסר והעברת המסר
יועצים אסטרטגיים מרבים להשתמש במצגות, לפעמים מרשימות מאוד, ולא במקרה. ידוע שתמונה שווה אלף מילים, ומתחילים להבין שסרטון וידאו קצר שווה אלף תמונות. יועץ אסטרטגי שאינו מגיע להבנה פנימית של המסר שהוא רוצה להעביר, לא יצליח להעבירו ולו גם במצגת הטובה והיפה ביותר. היועץ צריך למצוא את הדרך הנכונה ביותר להעביר את המסר בצורה ברורה ותמציתית ללקוח. מצגות ארוכות ועמוסות בפרטים עלולות להפוך את המצגת ופרטיה לנושא העיקרי, על חשבון המסר עצמו, ובדרך ליגע את הלקוח, להוציאו ממיקוד, ולהביאו להתנגדויות לכל התהליך. למשל,מספרים המשמשים כדוגמא במצגת יכולים להפוך למושא ויכוח מיותר שאינו משרת את הנושא.
לרוץ ולעצור
קצב התקדמות התהליך קשור במורכבות המשימה, רמת הקושי שלה, ובתמהיל האנושי של הלקוח. Time is Money. גם ללקוח וגם ליועץ יש אינטרס למקסימום תוצאה במינימום זמן. אבל אכילה בקצב גבוה מקצב העיכול מועדת לפורענות ולתוצאות לא בריאות. לכן יועץ טוב יודע ומרגשי מתי נכון להגביר את הקצב, מתי להאט אותו, ומתי נכון ממש לעצור לרגע לסנכרון.
קריאה בין השורות והנחת הנחות
כפי שנאמר בספר המופתי "הנסיך הקטן", "הדברים החשובים באמת הם הסמויים מן העין". מבלי להיכנס לוויכוח הפילוסופי מתי ועד כמה אמירה זו מדויקת, ידוע לכל יועץ אסטרטגי שלא הכל נאמר. לפעמים יש "פיל" בחדר שאף אחד לא מעז לדבר עליו. בין השורות יש אינפורמציה רבה וחשובה שה צריך להיות מצויד בכלי קליטה, עיבוד, וחוכמה כדי לעשות בה שימוש נכון. מצד שני, כולנו בנויים בשכל אוטומטי שמנסה לסייע לנו לחיות בנוחיות רבה יותר, במקרים רבים באמצעות נטייתו להציע לנו הנחות ופרשנויות למה שאיננו יודעים בוודאות. יועץ אסטרטגי צריך לדעת לאזן בין קריאה בין השורות לבין להניח הנחות שעלולות להיות שגויות ולהביא לתוצאות לא רצויות. איזון זה הינו מתנה ליועץ אסטרטגי, ובכלל מתנה לחיים.
מומחיות והגוונה
ככל שה בוחר להתמקד בתעשייה ספציפית, יכולותיו המקצועיות מעמיקות באותו ענף, ויכולותיו הרוחביות מתפוגגות. היתרון במודל זה שקל יותר להיתפס כמומחה. לאורך זמן החיסרון האסטרטגי הוא שהיועץ יקנה לעצמו תחושת ניסיון של "יודע כל", ועלול להחמיץ שינויים ומגמות חדשניות. יועץ אסטרטגי "כללי" שם דגש על המתודולוגיות הייחודיות לתחום והתהליך האסטרטגי. הוא אינו מתחזה למומחה בכל ענף, אלא להיפך מדגיש זאת ללקוח, ומציין שאת המיומנות הענפית יש ללקוח עצמו. אחרי שנים רבות, יש מצבים שיועץ כללי עשה מספר לא קטן, או אפילו גדול באותו ענף. האם הוא הפך מומחה ענפי? ל האתגר לאיזון הנדרש כדי להצליח במשימה ולמור על המוניטין שלו…איזון כאומנות כבר אמרנו?
פתרון בעיות מורכבות ו-KISS
על פי חוקי המתמטיקה, אי אפשר פתור בעיה שיש בה X משתנים, מבלי שהפתרון יכלול לפחות את אותם X פרמטרים. יועץ אסטרטגי יודע להגדיר את מורכבות הבעיה, ולהציע את הדרך היעילה ביותר לפתור אותה. אנחנו מאמינים בגישת ה KISS – Keep It Simple Stupid. כמו שאמר אוקאם שההסבר הפשוט ביותר הוא כנראה הנכון, וליאונרדו דה וינצ'י שאמר שהפשטות היא החוכמה האולטימטיבית. איזון…
החץ והמטרה
שופט בית המשפט העליון ויתקון אמר בזמנו שההליך השיפוטי לעיתים הינו בבחינת יריית חץ לקיר, ואחר כך ציור מעגלי המטרה. לפעמים כעניין של ניסיון במובנו הנכון והחיובי, ה רואה מיד את הפתרון. לפעמים נדמה לו. כך או כך, התהליך המקצועי מחייב לעבור ביחד את תהליך ציור המטרה, בחירה וכיוון, ולהשאיר את יריית החץ לסוף. ההשתהות במרחב הבעייה מאפשר גילויים חשובים והסקת מסקנות קריטיות לתהליך. מנגד, לפעמים אין טעם להאריך בזמן יקר הן של ה והן של הלקוח, ונכון לגשת למרכז המטרה בנוהל מקוצר. מתי לגשת ישר למטרה, מתי לקצר דרך אליה, ומתי לעבור את התהליך המלא, זה עניין של אופי הלקוח, סוג הנושא, מרכיבי הסיטואציה וניהול סיכונים נכון. עוד היבט לאומנות האיזון אליה נדרשים להגיע בייעוץ אסטרטגי.