תכנית אסטרטגית לא נוצרת בוואקום. אלא, הנה תהליך מתמשך המורכב מההיבטים המרכזיים המשפיעים על הביצועים של הארגון. מתוך כך, נבנתה אחת המתודולוגיות המובילות לתכנון ולעיצוב אסטרטגיה של הארגון הנקראת "כרטיס ניקוד מאוזן" (Balance Score Card BSC). מדובר במודל אסטרטגי ומתודולוגיה היוצרת תשתית לתרגום החזון של החברה, לכדי פעולות אופרטיביות ותוצאות בשטח.
שיטה זו פותחה על ידי ד"ר רוברט קפלן מאוניברסיטת הרווארד וד"ר דיוויד נורטון, והתפרסמה לראשונה במאמר עבור Harvard Business Review ב-1992.
השיטה מבקשת לסייע לחברות לנתח ולתכנן את הפעילות שלהן לא רק מתוך הסתכלות פיננסית גרידה, אלא מתוך הסתכלות מאוזנת המשלבת את ההיבטים העיקריים המשפיעים על הצלחת החברה- אמצעים פיננסיים, פונקציות ופעילויות עסקיות פנימיות וערכי החברה לתמיכה במימוש החזון וייעוד החברה.
ה-BSC מציע לבחון ארבע היבטים עיקריים שהם עמודי התווך של התכנון, כאשר לכל היבט נקבעים מדדים הניתנים לכימות:
ניתוח מההיבט פיננסי
ניתוח הביצועים הפיננסיים הינו מכריע עבור כל עסק והוא בדרך כלל המדד העיקרי של כל ארגון רווחי. היבט זה צריך לענות על השאלה האם הביצועים של החברה "עונים על הציפיות" של בעלי העניין בחברה . בדרך כלל, מדדי הביצועים העיקריים (KPIs) יהיו : הכנסות, הוצאות, צמיחה בהכנסות, החזר על השקעה, יעדים פיננסיים, רווח נקי ואחרים.
ניתוח מנקודת המבט של הלקוח
היבט הזה מבקש לענות על השאלה איך הלקוחות רואים את החברה. מדדי ה-KPI הנפוצים – שביעות רצון לקוחות ושימור לקוחות ועוד.
ניתוח מההיבט של תהליכים פנימיים בארגון
יעילות חיונית לכל ארגון ובדרך כלל ישנן מספר פעילויות, טכנולוגיות ואסטרטגיות שניתן להטמיע ולשפר. מדדי ה-KPI הנפוצים לפרספקטיבה זו הם: מלאי, בקרת איכות וזמן אספקת ייצור.
ניתוח מההיבט של למידה וצמיחה
זווית זו מנתחת את ההון האנושי, את תרבות החברה ואת התשתית והטכנולוגיה בשימוש. הפוקוס העיקרי הוא שיפור. בין מדדי ה-KPI הרגילים שמנהלים מכירים בקטגוריה זו הם: כישורי עובדים, שביעות רצון, הכשרה והשכלה.
נהוג להציג את הBSC באופן ויזואלי, המציג את היעדים אשר הוגדרו לכל אחד מארבעת ההיבטים בנפרד. ולקבל תמונה של התוצאות מול היעדים באופן תקופתי.
לסיכום, ה- BSC מדגיש עד כמה תכנון אסטרטגי המושתת על ראייה כוללת, המאזנת את כל הפרמטרים המשפיעים על הצלחת העסק שלך, הינו תכנון אסטרטגי שלם אשר הכרחי ליצירת שיפור וצמיחה מתמשכת.