תוכן עניינים
"אם הייתי צריך- הייתי עושה הכל מחדש בדיוק אותו דבר"
"זה הדבר הטוב ביותר שקרה לעסק ולמשפחה"
"מערכת היחסים שלי עם האחים השתפרה ללא הכר אחרי ההעברה"
אלו רק חלק מהתגובות שקיבלתי כששוחחתי עם ילדיהם של הורים מייסדים של עסק משפחתי, לקוחות שלנו בחברת SMC, שהעבירו לילדיהם את מניות החברה ואת הניהול, במסגרת תהליך העברה בין דורי מסודר ומתוכנן. אף אחד מהם לא טען ש"הכל הלך חלק" או שלא היו מהמורות בדרך. היו. הדבר טבעי ומתבקש. אך לא היה להם כל ספק כי תהליך ההעברה היה נכון וטוב, הן למשפחה עצמה, והן לעסק המשפחתי.
"מדוע", שאלתי? וקיבלתי תשובות מרתקות…
שוחחתי למשל עם שלמה (שם בדוי) בן הדור השני בחברה מובילה העוסקת בייצור לתעשייה. שלמה פנה לחברת SMC כדי לקבל ייעוץ הן בתחום עיצוב אסטרטגיה עסקית לחברה , והן לקבלת סיוע בהעברה בין דורית. הפנייה ל- SMC נעשתה על אף שלהורים המייסדים הייתה כבר צוואה חתומה, כך שמבחינת כל בני המשפחה שהיו שותפים לעקרונות עריכתה, תהליך ההעברה הבין דורי כבר הוחלט והוסדר .
כששאלתי את ש. מדוע פנה לקבלת ייעוץ, ענה לי "תמיד טוב לקבל יעוץ מבחוץ, לשמוע דיעה של מישהו אחר…". וכך היה.
במסגרת תהליך הייעוץ מטעם SMC התקיימו מספר פגישות עם האב המייסד ועם שלמה. כשעלה נושא הצוואה הקיימת, שלמה היה בטוח שאין סיכוי שאביו יסכים לשנות את צוואתו, שקיבלה את הסכמת כל בני המשפחה. הצוואה חילקה את מניות החברה בין שלמה לשני אחיו רק לאחר עזיבתם של ההורים את העולם או כמו שאנחנו מכנים זאת לאחר מאה ועשרים של ההורים . בינתיים שלמה עבד וניהל את החברה בפועל, בעוד אב המשפחה צמצם משמעותית את נוכחותו בעסק המשפחתי. הדבר יצר מתחים בין שלמה לאחיו, הן לאור מעורבותם ותרומתם השונה לניהול העסק, והן בשל העדר הבנה כיצד החברה אמורה להתנהל ביום שלאחר 120 של ההורים. לאחר מספר פגישות של צוות SMC עם האב המייסד, במסגרתן הוצגו לאב הבעיות באופן החלוקה הקיימת והחלופות המוצעות, ניתנה הסכמת האב לשינוי צוואתו.
שלמה פשוט לא האמין למשמע אזניו. הצוואה החדשה, כך אמר, הינה נכונה יותר ומתאימה יותר למשפחה:
העברת המניות לדור ההמשך
העברת המניות לדור ההמשך בוצעה במהלך הדרגתי עוד בחיי ההורים המייסדים, ולא לאחר פטירתם
העברת המניות לדור ההמשך רק לאחר פטירה של ההורים המייסדים, כמו שהיתה אמורה להתרחש בצוואה המקורית, עודדה סיטואציה בעייתית מבחינה משפחתית. מחד שלמה ניהל את העסק המשפחתי ועבד בו, אולם מן הרווחים ומפרי עמלו נהנו גם הוריו ואחיו (בין אם רווחים אלו ניתנים לאחים ע"י ההורים במהלך חייהם ובין אם יישארו להם כחלק מהירושה).
הדבר הביא, לתחושת מירמור ותסכול של שלמה כלפי הוריו וכלפי אחיו, ובסופו של דבר, התחילו להתגלות בקיעים באחדות המשפחתית ונראה כי הסכסוך המשפחתי כבר מעבר לפינה. בסופו של תהליך היעוץ בוצעה העברה הדרגתית של מניות החברה לשלמה עוד בחיי ההורים, תוך קביעת מנגנונים לפיצוי אחיו של שלמה לאחר פטירתם של ההורים המייסדים, והסכסוך המשפחתי נבלם בעודו באיבו.
שיפור האיזון בחלוקת נכסי העיזבון
שיפור האיזון בחלוקת נכסי העיזבון בין כל הילדים, תוך שמירה על עקרון השוויון וההוגנות:
בפועל המשמעות של החלוקה השוויונית של המניות שרצו ההורים המייסדים לבצע בין ילדיהם היתה, ששלמה לא יוכל לקבל החלטות ניהוליות שוטפות ללא אישורם של אחיו המחזיקים יחד עמו במניות החברה.
פעמים רבות, שיקוליהם וצורכיהם של האחים שאינם מנהלים העסק (לא כל שכן של בני זוגם), שונים מאלו של העסק המשפחתי. מצב דברים זה עלול להביא ל"תקיעות" של העסק מחד, ו"לפיצוץ" משפחתי מאידך. לכן, במסגרת תהליך העברה בין דורית שעברה המשפחה, בוצעה חלוקה מאוזנת של כלל עזבון ההורים המייסדים, שכללה חלוקה שאינה שוויונית של מניות החברה, באופן בו שלמה קיבל את מלוא המניות, בעוד אחיו פוצו ברכוש שנמצא מחוץ לחברה, כך שהסה"כ היה מאוזן ולשביעות רצון כל המעורבים.
המשפחה נשארה מאוחדת
ביום שאחרי ההעברה הבין דורית – המשפחה נשארה מאוחדת וכל אחד ידע בדיוק מה הוא מקבל:
שמעתי, משלמה שקיבל כאמור את מניות החברה, על המתחים הרבים ששררו מתחת לפני השטח, סביב אופן חלוקת העסק המשפחתי בין כל הילדים. האינטרסים היו שונים: ההורים רצו שכל ילדיהם יהיו מרוצים ואף אחד לא ירגיש מקופח לאחר לכתם. שלמה שניהל בפועל את החברה היה מעוניין לעסוק בניהול ללא הפרעת אחיו או בנות זוגם. האחים עצמם, שלא היו מעוניינים להשתלב בעסק המשפחתי העדיפו, לקבל את שווי המניות, ולא את המניות עצמן, מתוך אינטרס פרטי שלהם או בשל הרצון לא להיות תלויים בכישורי הניהול של אחיהם.
תהליך ההעברה הבין דורית שעברו, המשפחה, בשילוב של כל בני המשפחה, אפשרו להבין בדיוק מה כל אחד מבני המשפחה מבקש ואפילו להיענות למרבית הצרכים שהועלו. הדבר שיצר וודאות ותחושת נוחות בין כל בני המשפחה, ומאפשר מאז יחסים קרובים וחמים ללא מתחים מיותרים.
ההעברה אפשרה לעסק המשפחתי לצמוח ולגדול
ההורים המייסדים נטו לנהל את העסק המשפחתי במשך כל חייהם בנתיב שמרני וקבוע, בדרך בה "הם רגילים", בדרך שנתנה להם תחושת בטחון ושליטה, ולא חיפשו להגדיל את הפעילות או לשנות את אופייה. העברת הניהול והשליטה לשלמה עוד בחייהם, אפשר מבט חדש ורענן על העסק, בחינת ההזדמנויות העסקיות, ובעיקר הרבה רצון לעשות אחר ויותר ממה שעשו ההורים.
שילוב תהליך אסטרטגיה עסקית בעת העברת הניהול והשליטה על העסק לדור ההמשך הבטיח גם כאן צמיחה רווחית לעסק המשפחתי.
לסיכום, תהליך מעבר בין דורי הינו תהליך מורכב ולא קצר, אולם גם השטח מראה, כי סיוע של יועץ חיצוני להעברה בין דורית ועבודה שיטתית, מסודרת וסבלנית, מבטיחה שקט נפשי לכל בני המשפחה, שומרת על שלמותה ואחדותה, ואפילו מעניקה לעסק המשפחתי הזדמנות לצמיחה מחודשת.