תוכן עניינים - מהו ייעוץ עסקי
מהו ייעוץ עסקי?
ייעוץ עסקי הנו שירות היכול לבוא לידי ביטוי בשתי צורות: הראשונה -ליווי אסטרטגי ארוך טווח של בעל העסק בפעילות השוטפת, על כל המשמעויות הנובעות מכך.
השנייה- בניית תכנית ממוקדת או פתרון בעיה נקודתית. כלומר שירות קצר מועד, ממוקד מטרה ופרוייקטלי. בשונה מיועצים מקצועיים המתמקדים בהיבט מקצועי אחד של הארגון (לדוגמה: יועץ שיווקי או יועץ פיננסי) במקרה של ייעוץ עסקי ההחלטות מתקבלות על סמך ניתוח רוחבי של כלל מחלקות הארגון תוך התחשבות בשלל היבטי הבעיה או האתגר.
פעמים רבות מתחילים בתהליך של ייעוץ עסקי נקודתי ולאחר שחווים הצלחה ממשיכים אל ליווי עסקי מקיף. דרך זו מאפשרת להיכנס בצורה מדורגת לתהליך הייעוץ, להכיר את היועצים העסקיים עימם אתה עובד ולצבור בטחון והצלחות. לאחר ההצלחה של התהליך הממוקד עוברים אל תהליך יעוץ עיסקי מקיף שמטרתו הפסקת כיבוי השריפות ובמקומן להציע תכנית סדורה וברורה להשגת המטרות והיעדים הארגוניים.
מה כולל תהליך של ייעוץ עסקי?
תהליך של ייעוץ עסקי יכלול בדרך כלל פגישות אחת לשבוע (לפחות) במטרה לאסוף נתונים, להגדיר את האתגר/ים עמם מתמודד הארגון, ניתוח אפשרויות לפעולה וליווי עד השגת המטרה. כל זאת יכול להיעשות הן כאשר מדובר בייעוץ נקודתי וממוקד והן בתהליך יעוץ מובנה ומסודר שמטרותיו אסטרטגיות. בנוסף, עבודה משמעותית נעשית בין הפגישות הפרונטליות עם היועץ או היועצת העסקי. פעמים רבות נדרשים הן בעל העסק והן היועץ או היועצים העסקיים לעבודת חשיבה, להכנת "שיעורי בית", ללימוד חומר ועוד. תהליך הייעוץ העסקי מהיותו הנו תהליך ממוקד מטרה, מסתיים לאחר ששני הצדדים הסכימו שהמטרה שלשמה התקשרו הושגה.
אילו תועלות אפשר להפיק מתהליך של ייעוץ עסקי?
לא בכל יום ניתנת לעסק הזדמנות להתבונן מבחוץ, בצורה "נקייה", על המהלכים והפעולות שלו בזירה העסקית. בתהליך של ייעוץ עסקי, גורם חיצוני מאבחן את העסק, מנתח, מכוון ומנחה וזאת על מנת שהעסק יוכל להשיג יעדים משמעותיים לקיומו כמו: גידול במכירות, פריצה לשווקים חדשים, שיפור המערך הפנים ארגוני וכדומה. היועץ העסקי מסייע למנהלים לעצב תכנית עבודה, לעמוד במטרות שהציבו לעצמם והחשוב מכל לשפר את ה"שורה התחתונה" שורת הרווח.
שלבי העבודה
ייעוץ עסקי נחלק לשני שלבי עבודה מרכזיים: אבחון וליווי
שלב האבחון
זהו השלב בו היועץ לומד את החברה על ידי תשאול עובדים, ספקים, לקוחות, בעלים , הבנת הנתונים המספריים והכלכליים של החברה, בדיקת הרווחיות של הארגון, הכרות מעמיקה עם תהליכי העבודה, הגדרות התפקידים לימוד פעילות החברה בזירה העסקית ועוד.
היועץ מקבל לידיו את כל החומרי שכבר קיימים בחברה לרבות חזון, נהלי עבודה, מבנה ארגוני (במידה וקיים) ועוד. יחד עם צוות הארגון יסיק היועץ העסקי מסקנות, יפיק תובנות, רעיונות והמלצות, שישמשו קווי יסוד לשינוי הנדרש. בשלב זה יבוצעו גם מחקרי השוק, למידת הזירה העסקית בה פועלת החברה וכתיבה של תכנית עסקית המגדירה יעדי על ויעדים ספציפיים תחומים בזמן תוך הקצאתם לבעלי התפקידים.
שלב הליווי
עוד לפנינו אמר דארווין, שלא החזקים או החכמים הם אלו ששורדים אלא אלו שהצליחו להסתגל לשינוי. זוהי מהות שלב הליווי. לאחר שהתקבלה ההחלטה אילו שינויים יש לבצע, כיצד לבצע אותם ובאילו מהלכים להתמקד, יהיה עלינו ליישם הלכה למעשה את דרכי הפעולה שהתווה תהליך האבחון. יועץ עסקי קשוב יידע לסייע למנהלים בהטעמת השינוי בכל הדרגים בארון, יצביע על נקודות לשיפור ויציע מהלכי ביניים שיקדמו את העשייה ויחלצו מ"תקיעויות". בשלב זה יהיה על היועץ העסקי שם לבחון האם התכנית שהותוותה לארגון עומדת במבחן המציאות ובמידת הצורך, היכן ניתן לשפר אותה כדי להגיע לתוצאות מיטביות.
כיצד לבחור יועץ עסקי?
כפי שניתן לראות, תהליך של ייעוץ עסקי נוגע בכל הרבדים בארגון ולכן חשוב לבחור יועץ שמכיר את העשייה, שיוכל לשמש גם כמנטור. חשוב לבחור ביועץ עם ניסיון ממשי בחברות גדולות והיכרות מעשית עם הזירה התחרותית בה פועל העסק. בשונה מחברות פרטיות במגזר העסקי- חברות משפחתיות מתמודדות עם אתגרים נוספים כמו מעבר בין דורי והסכמי שותפים, וכאן מומלץ לפנות אל חברות ייעוץ- שזהו תחום התמחותן. חשוב כי הייעוץ העסקי יכלול גם אלמנטים של ייעוץ עסקי פיננסי, כי הרי שורת הרווח היא החשובה (כמעט) מכל.
למי מתאים תהליך של ייעוץ עסקי?
ערכים של שותפות, שיתוף פעולה ואמון הנם מרכיבים הכרחיים ב"תבשיל" המכונה יעוץ עסקי. לכן, כל מנכ"ל או בעלים של ארגון החש שהוא מעוניין ומוכן לבצע שינוי, המרגיש כי הגיע הזמן שלו לחלוק בנטל ולסמוך על אחר יוכל להפיק רבות מתהליך הייעוץ העסקי.
למעשה כל מנכ"ל או בעלים של חברה המוכן ללמוד כדי להביא לשיפור משמעותי בתוצאות העסקיות הנו פרטנר מתאים לתהליך.
מתי כדאי לפנות אל ייעוץ עסקי?
ייעוץ עסקי הנו שירות נרחב המתאים לכל שלב משלבי חיים בארגון. משלבי הרעיון וההקמה, דרך שלבי ההתרחבות והצמיחה ועד שלבי הבגרות. הייעוץ העיסקי יכלול תכנית עסקית המפרטת את השיטות והפעולות הנדרשות להשגת מטרות, שיטות ונהלים למיסוד תהליכים פנים ארגוניים, הנהגת השינויים, צעדים להתרחבות עתידית ועוד ועוד.
על מה כדאי לשים דגש בבחירת היועץ העסקי המלווה לעסק?
בבואך לבחור את יועץ עסקי מומלץ, או יועצת עסקית מומלצת שילוו אותך בתהליך הכל- כך חשוב הזה יש לשים לב למספר פרמטרים:
התאמת היועץ לתפקיד
עד כמה מתאים היועץ לביצוע התפקיד אצלך בארגון? האם הוא מביא עמו ניסיון בתפקידי ניהול בכיר בעברו, האם הוא בקיא בתעשייה ובתחום השירות הנדרש לעסק? האם היועצים העסקיים שבחרת עבדו בעבר עם ארגונים בסדר גודל מתאים לארגון שלך ומכירים את האתגרים שלהם? תשובה חיובית על כל השאלות הללו תוודא כי בחרת באנשים המתאימים.
אפשרות לתת מענה רחב
האם היועץ או היועצים העסקיים שבחרת יכולים לתת מענה שלם מלא ורחב למרבית צרכי הארגון שלך? כאמור, ישנם יועצים המומחים בתחום אחד או שניים. אולם בבואך לבחור יועץ עסקי עליך לבחור אדם אשר יש לו מענה שלם ורחב לצרכיך, הן מבחינה דיספלינארית (הכרות עם תחומים רבים, פיננסים, מכירות, שיווק מחשוב) והן ביכולתו לתת מחד ייעוץ נקודתי ומאידך להסתכל על כלל הצרכים והמטרות של הארגון.
כימיה עם היועץ
ייעוץ עסקי הוא תהליך הדורש פתיחות, שקיפות וגמישות. זהו תהליך רגיש, הנוגע בכל האתגרים הארגוניים ולכן חשוב לוודא שהיועץ או חברת הייעוץ המלווים אתכם הנם בראש ובראשונה בני אדם ולא סתם "אנשים". הכוונה כי יהיה עליך למצוא ביועצים העסקיים שלך שותפים עימם אתה חש בנוח, מרגיש בטחון ביכולותיכם וחש כי תוכלו להוביל יחד תהליך מנצח!
ייעוץ עסקי לא עדיף לבד?
נכון, אמנם תמיד קיימת האפשרות לבצע את כל החשיבה לבד ולהסתייע במשאבים הפנימיים בארגון, אולם המחקר והניסיון בשטח מוכיחים כי הסתייעות ביועצים, המתמחים בתהליכי ליווי עסקי תבטיח נקודת מבט אובייקטיבית, תהליך מובנה ומסודר ושימוש בניסיון שנצבר בעבודה עם ארגונים וחברות רבים. גם השאלת מתי הזמן הנכון להתחיל בתהליך הליווי העסקי עולה תמיד, והתשובה הינה עכשיו! הלחץ לא יגמר, אחרי המשבר הנוכחי יבוא משבר נקודתי אחר, אחרי החגים באות החופשות והמועד היחיד המתאים לתחילת עבודה הינו עכשיו!
ייעוץ עסקי מחיר
ואם תהיתם לגבי מחיר היעוץ העסקי, הרי שהמחיר כמו גם היקף הפרויקט הינו חליפה המותאמת לצרכיכם. המחיר יקבע כפונקציה של גודל הארגון, היקף הפרויקט הנדרש ועוד.
לסיכום, מנכ"לים ובעלי עסקים רבים מבינים, כי ניהול הארגון דורש חשיבה מערכתית ומקצועית ובוחרים להיעזר בייעוץ עסקי מקצועי. יועץ עיסקי כזה יכול ללוות את הארגון נקודתית או לטווח ארוך. אולם כך או כך, יהיה עליו להיות איש אמון, אדם עליו תוכל לסמוך במאת האחוזים מישהו שאתה בטוח ביכולתו לסייע לך להביא את התוצאות הרצויות לארגון שלך.