תוכן עניינים
המעבר הבינדורי, הינו מעבר מורכב, מעבר מדור המייסדים שהקים, בנה וביסס את העסק, לבני הדור השני שלעיתים קרובות "נולדו להצלחה" והתקשו להיכנס לנעלים הגדולות שהותירו אחריהם המייסדים. פעמים רבות, גם במקרים בהם המעבר לבני הדור השני עבר בצורה "חלקה" יחסית, המעבר הנוסף הנדרש לבני הדור השלישי שוב בא וטורף את הקלפים, ומקטין עוד יותר את הסיכויים לשרידותו של העסק והארגון.
אחת הסיבות המרכזיות לאחוזי ההצלחה הנמוכים בעת המעבר הבן דורי בארגון הנה קבלת ההחלטות בארגון. בהרבה ארגונים משפחתיים קבלת ההחלטות הופכת להיות פחות ופחות מקצועית עם השנים, מה שמיצר כמעט כרוניקה של מוות ידוע מראש".
כדי ליצור מנגנונים של קבלת החלטות מקצועיות יכול הארגון לנקוט בצעדים שונים למשל, מינוי המנהלים על פי כישורים (ולא עפ"י קרבת המשפחה), מינוי מנכ"ל מקצועי, מינוי דירקטוריון מקצועי ועוד.
חשיבות הדירקטוריון בחברה המשפחתית
לפי סעיף 46 בחוק החברות, הדירקטוריון/ מועצת המנהלים של הארגון, הינה ישות מחויבת על פי חוק ואכן לכל ארגון (בלי קשר להיותו חברה משפחתית) קיים דירקטוריון. אולם פעמים רבות כאן מסתיים תפקידו, ישות תאורטית, עוד סימן V לקראת הגשת הדו"חות הכספים של הארגון.
בעלי חברות רבים מאמינים כי הדירקטוריון נחוץ אך ורק בחברות ציבוריות ואינם רואים צורך בדירקטוריון פעיל כחלק מניהולה של החברה הפרטית והמשפחתית. אולם דווקא בחברות בשליטה משפחתית הדירקטוריון עשוי להוות כלי חשוב ביכולת הניהול של הארגון המשפחתי ובשדרוג קבלת ההחלטות ומכאן להוות נדבך קריטי בשרידותה של החברה.
ואכן ממחקרים עולה כי בחברות משפחתיות בהן פועל דירקטוריון נמצא שיפור משמעותי בתוצאות העסקיות כמו גם שיפור בקשר שבין בני המשפחה.
דירקטורים חיצוניים בחברה משפחתית
בחברות ציבוריות מחייב החוק לצרף לדירקטוריון דירקטורים חיצוניים שאינם בעלי מניות במטרה להגן על ציבור בעלי המניות. פרקטיקה זו אומצה גם על ידי חברות משפחתיות בארץ ובעולם, ורבות מהן מקימות דירקטוריונים פעילים בו יכהנו בני המשפחה (או נציגי בעלי המניות) יחד עם נציגים חיצונים שאינם קשורים לחברה ואינם בעלי מניות- דירקטורים חיצוניים.
יתרונות הדירקטוריון בחברה המשפחתית
להקמת דירקטוריון פעיל בחברה המשפחתית, הכולל דירקטורים חיצוניים יתרונות רבים:
- קיום דיוני דירקטוריון בכל הקשור לאסטרטגיה, בקרה על ביצועי החברה, צרכי החברה בהווה ותוכניות לעתיד, הופכים "לרשמיים" ומחייבים יותר כאשר הם מתקיימים בפורום של דירקטוריון. דיונים אלו אם ינוהלו כראוי, עשויים לפתוח בפני החברה אפשרויות צמיחה רווחית, תוך שמירת האיזון הנכון בין צרכי החברה לצרכי המשפחה.
- דיוני דירקטוריון מקצועי בחברה המשפחתית יאפשרו הסתכלות אובייקטיבית על הארגון באופן הרואה אך ורק את צרכיה של החברה, דבר המתחייב מתפקידו של כל דירקטור. וזאת בניגוד לבעלים בחברות משפחתיות ופרטיות המתמודדים באופן קבוע במתח שבין המשפחה והחברה ובין הארגוני והאישי ומתקשים לעיתים לקבל החלטות אובייקטיביות (וקשות).
- בחירה נכונה של הדירקטורים החיצוניים, תאפשר ל"הזרים" לתוך החברה קשרים וידע בתחומים בהם החברה המשפחתית פחות חזקה.
- בחברה משפחתית מאפשר הדירקטוריון לבני הדור השני והשלישי להתחיל ולהיות מעורבים בעשייה, ומוודא את מיסוד התהליכים וקבלת ההחלטות, כך שתהליך העברת החברה לידיהם (או לידי מנכ"ל מקצועי) תהיה מסודרת וקלה ותשמר את הידע בתוך הארגון.
לסיכום:
הקמתו של דירקטוריון פעיל, ושילובם של דירקטורים חיצונים ובלתי תלויים הינו אחד הכלים החשובים בהתמודדות עם אתגרי העברת העסק לבני הדורות הבאים. דירקטוריון פעיל. כזה אם יורכב וינוהל נכון, עשוי למלא תפקיד חשוב בניהולה ושימורה של החברה המשפחתית, יבטיח את שרידותו של הארגון, ויאפשר למשפחה לדורותיה להנות מפירותיו עוד שנים רבות.
זומנת לישיבות דירקטוריון? כאן ניתן להוריד את הפורמט המיוחד שלנו לסיכום ישיבות הדירקטוריון
רוצה לקרוא עוד על דירקטוריון בחברה המשפחתית? לחץ כאן