פיתוח מנהלים בכירים – המנהל כמאמן ומוביל
מטרת העל בתהליך פיתוח מנהלים הינה ליצור מנהיגים המסוגלים להתמודד עם האתגרים היום יומיים ויחד עם זאת להמשיך ולקדם את המטרות העסקיות של הארגון. במסגרת תהליך פיתוח המנהלים לומד המנהל להתמודד עם הקשיים היום יומיים שהינם חלק בלתי נפרד מהיותו מנהל בהיררכית הניהול בארגון, ומאידך לשקף את הקולות העולים "מן השטח" כלפי מעלה אל המנהלים שלו. במסגרת התהליך המנהלים מקבלים כלים מעשיים להתמודד עם מורכבות התפקיד יחד עם פיתוח יכולות אישיות להובלת הצוות שלהם באופן אסרטיבי ויצירתי .
תוכנית פיתוח מנהלים בחברות – גישות בתהליך
קיימות שבע גישות מרכזיות, המכינות את המנהל לתפקיד המורכב אליו הוא נכנס. חלקן מתמקדות ביכולת שלו כאדם להוביל קבוצה, וחלקן האחר מתמקד בשיפור תהליכים ארגוניים. נסקור כאן את מקצתן.
פיתוח רוחבי
גישות המתמקדות בשקיפות ארגונית מאמינות כי שינוי מקומם של המנהלים והעברתן לרוחב הארגון בין מחלקה למחלקה, תאפשר להם הכרות רחבה יותר של הארגון והבנה של כלל התהליכים בארגון ומכאן תאפשר לזהות כשלים ובעיות תפקודיות. בארגונים גדולים וביורוקרטיים מדובר במהלך משמעותי שעשוי להבטיח המשכיות עסקית, שיתוף ידע, וצמצום שגיאות והונאות.
פיתוח מקצועי
מנהל מעולה פועל לשיפור מתמיד בכל המישורים, אך לשם כך הוא נדרש לידע. ואכן חלק מגישות פיתוח מנהלים מתמקדות בתכניות לימודיות המעניקות כלים מעשיים לצד תאורטיים , המסייעים למנהלים לבחור ולפתח את הגישה הניהולית שלהם בעצמם. הנהלה שתבחר להיות שותפה לתהליך כזה תוכל למקסם את ביצועי הארגון על ידי שיבוץ בהתאם ליכולת הפרט. כלומר מנהל הנוטה ליזמות ישובץ במחלקות הפיתוח והחדשנות, ואילו מנהלן (מנהל בעל יכולות אדמיניסטרטיביות גבוהות) ישובץ בשרשרת האספקה של הארגון.
אימון אישי ועסקי
תהליך אישי ופרטני המתקיים בין איש מקצועי חיצוני לבין המנהל. בתהליך זה המנהל לומד להסתכל על עצמו "מבחוץ" לנתר את מהלכיו ולשפר את רמות הביצוע שלו. התהליך ממוקד מאוד ומסייע למנהל לזהות פערים בידע ולהשלים אותם במידת הצורך.
חונכות אישית
ובמילים אחרות מנטורינג. זהו תהליך אישי נוסף המבוסס על מערכת יחסים שמתפתחת בין איש מקצוע ותיק למנהל צעיר. כך שהמנהל המנוסה מסייע למנהל הצעיר לפתח את יכולותיו האישיות, המקצועיות והניהוליות.
לסיכום, אווירה המעודדת חשיבה יצירתית, יזמות ושיפור מתמיד הנה אבן יסוד לאיתנות ארגונית ומנהל המייצר אותה מהווה נכס לארגון. אך לא כל אדם בתפקיד ניהולי, יוכל להתמודד לאורך זמן עם הצורך לפתח את הארגון ובמקביל לנהל את השגרה היום יומית, בעיקר כאשר מדובר במנהלים מדרג הביניים. תהליך מתמיד של פיתוח ארגוני, פרטני, רוחבי ואישי יבטיח שיצמחו מתוכו מנהיגים בעלי יכולות הובלה ויתרונות שיובילו להצלחת הארגון.